Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PTICA RAŠIRENIH KRILA 13. 02. 2013.
Ogroman prostor u blizini Pretorije, glavnog grada Južnoafričke unije, snabdeven strujom, vodom i kanalizacijom, 107 površina podeljenih na 8 565 kvadrata, postao je mesto na kome se arhitekte utrkuju čiji će projekat vila biti luksuzniji i zanimljiviji
Arhitekta Niko van der Melen upravo je projektovao i izgradio jednu od luksuznih vila u Moiklifu, novom luksuznom predgrađu Pretorije. Prva želja vlasnika Tsi bila je da vila treba da bude „izuzetno vizuelna“. Upravo je van der Melen bio prava osoba za to. Poznat po svojoj jedinstvenoj sposobnosti da stvori stambeni prostor koji beskonačno struji kroz i oko njega dizajnirao je zgradu s dva krila koji se zarivaju u okolinu i na taj način se s njom prepliću. Kod njega, priroda ima istu ulogu u projektovanju koliko i sama zgrada.

„Klijent Tsi kratko nam je objasnio.“Projektujte savršenu kuću vrhonskog dizajna. Bazen mora da bude u unutrašnjosti kuće, kuća mora da bude izuzetna.“ Što se tiče njene estetike imali smo odrešene ruke. To je bilo neobično jer većina klijenata ima raznorazno mišljenje o tome kako bi zgrada trebalo da izgleda!“ kaže arhitekta van der Melen. „Opušten stav klijenta i veliko imanje (10 000 kvadrata) dali su mi priliku da - predhodno istraživši u 3D modelu - dobijem osnovu plana koji je morao da se prilagodi drugim mnogobrojnim zahtevima: pre svega, orijentaciji sunca. Ne zaboravite da se mi nalazimo na Južnoj polulopti i da je sve obrnuto od vaše severne. Kod nas su uglavnom kuće postavljene na liniji jug/sever, kod vas je obrnuto. Pored toga, mislilo se na kretanje, otvaranja plana dnevnog boravka i privatnog prostora. Iako je početni koncept imao za inspiraciju dekonstruktivizam i njegove principe, rešenje dizajna bio je kompromis između forme i funkcije.“
„Vodeni“ bar i druge zanimljivosti
Konačan rezultat bila je trodimenzionalnost objekta. Prema tome, prozračnost celokupnog unutrašnjeg prostora obavila je sva odeljenja i oni se prelivaju jedni u druge: kuhinja u pripremni prostor, ovaj u efektnu trpezariju podignutu na postament, s bliskim dodirom sa unutrašnjim bazenom koji je, pak, priljubljen uz „vodeni“ bar, a koji se opet, preko horizontalnog prozora, vezuje sa salonom koji se naslanja na elegantni dnevni boravak a deli ih zanimljiva polica-pregrada u kojoj je smešten neizbežni tv prijemnik. Tanani „graničnici“ koji omeđuju prostore su sitni umetnički predmeti, kao što su umetničke vaze, nekoliko malih skulptura i na samom ulazu velika crvena umetnička skulptura koja pleni svojim aerodinamičnim linijama.

Arhitekta je izdigao celu zgradu iznad nivoa zemlje kako bi joj „dao na važnosti“. Činjenica da joj ova ideja daje elegantan izgled starih vila i bolji pogled na vrt, bez obzira na ogromnu količinu staklenih površina koje su se rasporedile na oba krila. One su pokrivene, u jednom delu, aluminijumskim žaluzinama koje štite od sunca i senče ulazni deo zgrade. „Postavljanjem zgrade na južnom delu imanja, dobili smo prostrani vrt“, dodaje van der Melen. „Kada se prilazi zgradi i garažama može se pogledom obuhvatiti skoro cela vila.“
Umreženi kamen
Unutrašnjost odražava spoljašnost. Čelične I-grede u potpunosti su vidljive. Stepenište sa savijenim čeličnim trakama povezuje unutrašnjost sa spoljašnjim okruženjem budući da je na samom ulazu. Takođe vodi, preko transverzalne pasarele, do privatnog dela u kome se dečje sobe nalaze na jednom a glavni apartman vlasnika na drugom krilu vile. Činjenica je da ono pomalo ima industrijsku estetiku, ali pojedni zidovi u njegovoj blizini, napravljeni od kamena i drveta, daju prostoru dovoljnu toplinu. Naime, arhitekta je kamen upotrebio na veoma zanimljiv način: ceo jedan zid kod kuhinje i sam postament na kome je smeštena trpezarija upasovani su u „kavez“ u kome je na najlepši način postavljen kamen. Istu ideju arhitekta je sproveo u kupatilu vlasnika gde je kada postavljena na isti postament. U vrtu je nekoliko kubusa takođe napunio izabranim kamenom, uvezao mrežom i na taj način dobio predivne moderne skulpture.

U levom krilu vile, osim kućnog bioskopa i gostinskog apartmana nalazi se radni prostor čija dva suprotna zida od stakla omogućavaju vlasniku da vidi goste koji dolaze, u isto vreme da, s druge strane, odmara pogled na bazen. Na toj strani su i kuhinja koja se ne vidi iz trpezarije, zajedno sa špajzom - još jedna dobrodošla „starinska“ ideja! Ka istočnom krilu pasarela vodi ka apartmanu vlasnika Tsi. Dva balkona, na južnoj i severnoj strani, nepravilnog oblika, balkon gostinskog apartmana, neki otkriveni, drugi pokriveni, daju neverovatno zanimljivu plastiku fasada.

Vila Tsi je očigledan ogledni primer arhitekture Nikoa van der Melena, poznatom po mnogobrojnim projektima u Južnoafričkoj uniji, ali i širom cele Afrike.


Jelena Kaličanin
Foto: Dejvid RosCopyright BONI Drenik d.o.o 2003