Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Platani su prošlost 23. 01. 2013.
Sedim juče u jednom od obrezanih, sterilisanih parkova u širem centru Beograda: prolaze dve devojke, verovatno tzv. obične (pre dvadesetak godina tako su se oblačile isključivo prostitutke), a na klupi sede dve babe; jedna baba digla već ruke od posmatranja i tumačenja, ali druga još nije; gleda onu bližu klinku, riba nosi minić, a senzualna stopala pokrila zelenim baletankama, zelenim k’o vanzemaljska povraćka, samo čekaš kad će Ben Ten da iskoči i pretvori se u Pseto, Sivu materiju, Četvororukog ili Smrdibubu; gleda, onda, onu dalju klinku, mala nabacila neke kao espadrile, a raskokale se pete, glomazne, nizbrdaste; gore, preko gležnjeva, nategla nazuvke, pljunuti štitnici za cevanice koje su sredinom XII veka nosili vitezovi na turnirima po južnoj Engleskoj, ono, kad pokoljemo Velšane, kad zatremo Kornvolce, pa dođe vreme među sobom da se koškamo, zube jedan drugome da izbijamo, butine i bubrege da si bubecamo; gleda baba, zvera, neutralno, u suštini, bez gorčine, bez stvarnog interesovanja, ali jogunasto ipak. Pomislim: jebem ti civilizaciju, koliko su slične staračka nemoć i detinja radoznalost.

Gledam tamo, dalje, Bulevar, zaklan, al’ ne spava. Ne možeš da kažeš: „Spava k’o zaklan“, jok, pre će biti: budan k’o zaklan. Vala, baš tako: budan k’o zaklan, takav Bulevar izgleda sad, od Vuka pa nagore, živ zaklan, sve super, radi se, ima posla. Ali jedni, ako ne i drugi, imaju razloga da trljaju ruke.

A ti jedni, ko su, ko bi bili – arhitekti, brate, arhitekti! Jer, mnogo će čije oko tek sada, tek danas, kad je Bulevar tako vijetnamizovan, primetiti arhitektonskih mozgova i šestara delo. Tek sada se, naime, vide kreacije graditeljstvujuščih umnika na potesu od, recimo, Ulice Ćirila i Metodija do, na primer, Pećke (na uličnoj tabli, uzgred, piše „Pećske“); tek sada možemo lepo, natenane, da osmotrimo fasade zgrada u Bulevaru kralja Aleksandra broj 85, 91, 105, 117, 183... Te građevine decenijama behu zaklonjene raspištoljenim krošnjama platana. Sada se, međutim, fasade vide. Arhitekti, tvorci tih zdanja, ako su još živi (ima ih, valjda, još i među ovozemaljskima), danas se zacelo osećaju kao što bi se graditelji Keopsove piramide osećali posle dolaska radoznalih Engleza, a za Englezima i Francuza, Holanđana, Litvanaca i ostalih koji su otkrili ono što je dugo čamilo neotkriveno. I, najverovatnije, želelo da nikada otkriveno i ne bude.

Da ne traćimo vreme ni nama ni onima koji su posekli to drveće: platani su prošlost. Jebiga, nema tu više šta da se filozofira. Vreme je za jedan novi Beograd. Novi, novi, bilo to „n“ malo ili veliko. I sa ove i sa one strane Save Beograd ima da bude nov, tako je rešeno. Nemojte da se zgražavate. Ako želite da upoznate pravi Beograd, penjite se na Zeleno brdo, penjite se na Stražarsku kosu, na Torlak, idite na Avalu; licemernu potrošačku šetnju po Knez-Mihailovoj odmenite radosnim maršom kroz Beli Potok i Pinosavu; razmaženu, dosadnu, pa i opasnu ženu iz kruga dvojke menjajte za ambicioznu, rumenu, a još razumnu udavaču iz Vrčina.
I razmislite malo: kako to da su među onima koji su se bogzna kako drčno bunili protiv seče bulevarskih platana ogromnom većinom (99 odsto) upravo građani koji su devedesetih, kako se to figurativno kaže, lupali u šerpe? Zašto protiv seče glasahu upravo oni koji svojim glasovima dadoše drvosečama sekire u ruke?

Ali to pitanje već unosi nekakav razdor. A ovde mesta za razdor – nema. Platani su prošlost. Bulevar je i dalje čudesan. Sada još čudesniji. Svako preteklo drvo življe je nego što je ikad bilo. Preživljavanje je umetnost. A i arhitektura je umetnost. Uživajte u umetnosti koju sada, kad platana više nema, konačno možete da vidite.
Vladimir D.Janković


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003