Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KUĆA NA LAVLJEM BRDU 11. 01. 2013.
Smešteno na vrhu Signal brda u Kejp Taunu, u ulici Head Road, imanje s vilom gleda na Atlantsku obalu i istorijsko ostrvo Robben – bivši zatvor, danas muzej - u kome je bio zatvoren, između ostalih, i Nelson Mandela

Vlasnici vile, mladi bračni par s dvojicom sinova, kupili su imanje na padini Lavljeg brda koje se graniči s južnoafričkim Nacionalnim parkom. Projekat biroa SAOTA, koji je vodio arhitekta Mark Rili, pratio je oštru padinu koristeći svaku mogućnost da stvori luksuzno boravište kakvo su vlasnici želeli. Čak se dva zida naslanjaju na Nacionalni park.

Pošljunčeni široki ulaz u vilu, kada se jednom prođe obezbeđenje smešteno u okviru vile, vodi ka zen vrtu. Ovaj pešački ulaz u principu koriste gosti, dok se drugi nalazi na nižem nivou i vlasnici ga koriste direktno ulazeći u kuću preko garaža.

Ideja vlasnika bila je vila u stilu „poslednjeg arhitektonskog krika“ kako se nekad govorlo za futuristički stil. Želeli su prostor koji prevazilazi današnji dizajn i arhitekturu. U okviru toga zamislili su, pored uobičajenih kućnih prostora, specijalnu sobu za sinove u kojoj će se oni zabavljati, gimnastičku salu, kućni bioskop, kao i specijalnu prostoriju u kojoj su smešteni audio-vizuelni materijali. Vlasnici i njihova deca očigledno su veliki ljubitelji celuloidne trake i CD-a s muzikom!

SAOTA uglavnom sarađuje s birom za enterijer OKHA. Zajedno su odlučili da nameštaj i dekoracija budu kombinacija odgovarajućih komada koji pripadaju vlasniku i nameštaja najpopularnijih svetskih brendova. Tako je u dnevnom boravku smeštena velika zakrivljena kožna sofa „De Sede“ koju je dizajnirao za De Sede Holanđanin Hugo de Raiter. U „njegovu“ spavaću sobu enterijeristi OKHA-e smestili su GT stolicu koju su oni dizajnirali i Minoti stočić. U kuhinji dugačka radna ploča iz jednog dela napravljena je od grčkog mermera Volakas. U dečjoj sobi za igranje pobacani su pufovi „Notus“(Il Loft) koje obasjava velika, moglo bi se reći, stamena lampa Marsela Vandersa-„Capellini Shadow“.


Viseće ognjište
Žiža svega trebalo je da bude bazen oko koga će se dešavati zabave, proslave, druženje, opuštanje, odmaranje u miru i tišini s pogledom na nepregledno plavetnilo Atlantika. Upravo je ovo must današnjeg vremena, naravno, među bogatim svetom i koji živi u pogodnim klimatskim uslovima. Skoro ceo njihov život odigrava se oko bazena: dnevni boravak i kuhinja s trpezarijom su praktično deo terase oko bazena a ne obratno. Tamo gde nema mora, vile i bazeni se okreću jezerima, rekama, čak izvorima. U ovom slučaju okrenuti su na najlepšu stranu: u pitanju je pogled na beskrajni Atlantik!

Ideje u vili u ulici Head Road 1843 specifične su u odnosu na druge projekte kada je u pitanju „bazenski“ deo o kome govorim. Arhitekta Mark Rili zario je veliki, čvrst blok od crnog kineskog mermera Maraquino u bazen. Ovaj blok je, u stvari, ognjište. Kada se upali vatra i plamen počne da leluja sva čula su probuđena. Jer, tada su u ravnoteži sva četiri elementa od kojih smo stvoreni: ognjište-vatra, bazen-voda, vetar- vazduh i ljudi-zemlja.Kao jagoda na šlag, u ovom delu smeštena je i senica sa udobnim sećijama. Zaštićena je od sunca ili vetra klizajućim zastorima od iroko drveta koje je žute boje ali koje vremenom počinje da tamni. Senica je podignuta na drvenu platformu što čini upečatljiv kontrast s grčkim Volakas mermerom kojim je okružen bazen! Naravno, tu su i barbekju i luksuzne ležaljke.

Štaviše, na dohvat ruke, iza bara u dnevnom boravku, stoji specijalno dizajniran humidor. Humidor? Da, u ovom svetu to je jedno od najvećih (muških) zadovoljstava: humidor ili specijalna zatvorena „kutija“ ili „polica“ nudi najskupocenije cigare: Macanudo, Arturo Fuente, H.Upmann, Cao i, na kraju, poznatu Cohibu...
Zadovoljstvo je potpuno!

Jelena Kaličanin
Foto: Adam Letch
www.aainteriors.co.za


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003