Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se



  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje








 Isterivač đavola 24. 12. 2012.
Beli luk (Bl), allium sativum, lukac, češnjak, saransek, česen, galic, česnoviti luk, ail... Postoji bezbroj imena za razne varijante tog, skromnog rođaka iz otmene porodice ljiljana. Povrće, začin, lek, amajlija, zaštitnik protiv uroka, veštica i vampira duže od pet hiljada godina dosledno produžuje spisak priznatih mu vrlina. Prepoznatljivog mirisa (ili to beše smrad?), pri bližim susretima sa neuviđavnim ljubiteljima, beli luk nalaže nošenje gas maske...

Nasleđeni ritual – moja bi ga baka najpre dobro zgnječila pa tek potom sitno seckala, gotovo do stanja pirea – danas dobija naučno opravdanje: tek pretučen, izmrvljen, isceđen Bl oslobađa ona zdrave sastojke koje neštedimice proizvodi njegova multikorisna fabrika. Alicin, krivac što je Bl tvor među biljkama, pa eterska ulja, oligoelemente, vitamine, fermente, enzime, fitoneide...
Gastrogeografija prapostojbinu Bl pronalazi na karti centralne Azije gde je najpre rastao kao čudotvorna, divlja vrsta. Pripitomili su ga stari Kinezi kojima i duguje oreol “leka za sve”. Tutankamon ga je poneo na poslednje putovanje, da mu se nađe. Semiramida ga je negovala u svojim vrtovima, među egzotičnim biljnim plemstvom. Sveto pismo ga navodi kao prvi stimulans izdržljivosti starih Jevreja. Istorija sporta slavi ga kao preteču dopinga. Rimljani su mu pripisivali afrodizijačka svojstva. Indijci su navodili 222 bolesti koje uspešno sprečava ili leči. Prirodnjak Palinije ograničavao se, racionalno, na 62 obolenja. Krstaši, Marko Polo i prvi pomorci nosili su ga u obaveznom prtljagu, uz kompas, Hipokrat, Luj Paster, Vasa Pelagić smatrali su da deluje preventivno na kugu i besnilo, visok pritisak i arteriosklerozu, da leči virusna i bakterijska oboljenja (“ruski penicilin”), zatvor, nesvesticu i padavicu... Moderna medicina ponovo ga uvodi u visoku modu: 1980. postaje lekovita biljka godine. Povećavajući, višestruko, otpornost organizma, kažu da sprečava rak. I, sidu.
Za svega šest godina (1983 – 1989) u Američkoj nacionalnoj biblioteci u Betezi pohranjeno je 120 naučnih radova o lekovitosti Bl. Autori studije “Beli luk medicinsko čudo, senzacionalna otkrića o belom luku kao leku, stimulansu i vakcini”, Berislava Dimitrijević i Ljubica Bojić (DBR, J.P. 1996) navode osamdeset bibliografskih jedinica o prastarom-modernom prirodnom leku. Ono što je aspirin za zvaničnu medicinu, beli luk je za fitoterapiju.
Druga mudra žena iz moje biografije, akvarelistkinja Caca Knez Milojković, majčinski mi je savetovala da uvek, ma gde išla i ma šta radila, imam uz sebe po koju glavicu Bl-a. Protiv uroka. Nisam je, na žalost, shvatala ozbiljno. A prema Odiseji, bog Hermes je češnjak preporučio večitom lutalici protiv zlih očiju čarobnice Kirke, koja je njegove drugove pretvarala u svinje. U narodnim verovanjima i magijskim bajanjima, koja navodi Vuk Karadžić, miris Bl-a rasteruje nečasne sile, noćnice, veštice i čumu pa se preporučuje uplitanje istog “koji je iznikao kroz zmijinu glavu”, u ivanjdanski venac čuvarkuću. Beogradski studenti, koji su isterivali bivšeg rektora, iz svetog Kapetan Mišinog zdanja, u martu 1997. godine svetom vodom, glogovim kocem i belim lukom, pokazali su da pozitivna tradicija ovde i dalje živi, obogaćujući simboliku modernom konotacijom.
Gastrologija Bl svrstava u deo kulture, jer gotovo da nema zemlje gde on ne predstavlja istinski nacionalni kult. Prepečen hleb, natrljan čenom Bl-a i namazan mašću othranio je generacije na ovim podnebljima kao što i italijanska, tradicionalna dobrodošlica, podrazumeva tostiran beli hleb protrljan belim lukom, posoljen, pobiberen i natopljen maslinovim uljem, a anglosaksonski laki zalogaj garlic bread, kome je u new food-u vraćen nekadašnji ugled.
U novim, nacionalnim kuhinjama širom planete jela poetičnih naziva sadrže obaveznu, aromatičnu komponentu: Lajoli (luk&ulje), francuski sos od Bl umućen sa maslinovim uljem, kao majonez, ima svoje špansko (Alijoli) i grčko izdanje (Skordalija). Gaspaćo je hladna, španska supa od paradajza, paprike i belog luka. Marsejski bujabes – čorba od ribe, sa belim lukom. Grčka salata zaziki – rafinirani spoj krastavca, kiselog mleka i belog luka. Pasta đenoveze – spanać, bosiljak, peršun, origano, beli luk, parmezan i maslinovo ulje – ozbiljno konkuriše premazu liptaeur – sir, aleva paprika, ulje, so, biber, kisela pavlaka, beli luk. Mađarski gulaš, podjednako popularan kao srpski čorbast pasulj ili ćevapčići, jednostavno nezamislivi bez Bl-a.
Ne može se poreći činjenica da je Bl omiljeni začin upravo zahvaljujući mirisu. Obožavaju ga i preziru, istovremeno, zbog te jedinstvene arome koja je duša češnjaka. U Japanu, zemlji gde se BL najviše gaji, prerađuje i troši (da li je zato, tamo, najmanji broj obolelih od raka?) smatraju ga - hranom budućnosti. Izvesni Tošio Nanagva uspeo je, čak, da odgaji Bl koji se pretvara u evnuha, jer njegov miris iščezava, čim ga pojedete. Patent je otkupila ambiciozna firma Micubiši. Gospođa Pata Marković, autorka čuvene domaće kuvarice, preporučivala je kao protiv otrov čašu hladnog mleka.
Nutricionisti i pasionirani kulinari postavljaju neizbežno pitanje da li bi Bl bez mirisa bio tako očaravajuće prost i rafiniran istovremeno. Ne bi li moderno obezdušenje ubilo možda njegovu samosvojnost, personality?
Italijani, za koje Bl predstavlja deo mediteranskog, kultnog trojstva - maslinovo ulje, paradajiz, beli luk - njegovim čenom ovlaš protrljaju posudu za salatu, tek da bi osvezavajuća mešavina povrća dobila dašak omiljenog potentog začina. Taj suptilni latinski trik, ujedno je i recept za prvi tekst.
Odlomak iz knjige prof. Dr Nede Todorović, »Hrana kao drugi seks«


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003