Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
 Pogledajte najn...
 KRALJEVSTVO NA ...
 AMBULANTA ZVANA...
 LIFTOVI KOJI SE...
 Rezidencijalna ...
 DUPLEKS KOJI ĆE...
 NEKI TO VOLE – ...
 HOTEL IZ BAJKE
 ART DEKO UVEK Z...
 NOVA ARHITEKTUR...
 ČIK POGODITE: N...
 Umeće projektov...
 CEO STAN U JEDN...
 NAGRADA PRICKER...
 5 CVETNIH SAVET...
 DRVO, BETON I N...
 BELLA SKY COMWE...
 ZAČARANA KUĆICA
 BAIJA DIVOTNA
 KUĆA BUMERANG
 DRVENO GNEZDO
 HOTEL „&“
 SOFA NIJE KAPUT
 HARMONIJA PROST...
 Snohetta design
 SOFA NIJE KAPUT
 NAGRADA PRIKER ...
 KUĆA NA KRAJU S...
 LEGENDA SENT TR...
 RAJ NA JEZERU K...
 Ekskluzivno iz ...
 MILJENČE NJUJOR...
 ŠIK I ŠARM MANO...
 HOTEL EPA I DIZ...
 TAJNA MATE HARI
 BRISTOL, ZOVEM ...
 PTICA RAŠIRENIH...
 KUĆA NA LAVLJEM...
 LA FINCA
 DRVO, BETON I N...
 KOCKA ŠEĆERA
 BISER NA JADRAN...
 NOV DOM GVINET ...
 BUNTOVNIK S RAZ...
 TAJNA MATE HARI
 ČAMAC ZA UŽIVAN...
 KRSTATA KOLIBA
 Beli splav
 KUDA IDU IRVASI...
 RASKOŠAN ŽIVOT
 UMETNIČKA INSTA...
 LEPTIRI, CVEĆE,...
 LELUJAVA KUĆA
 Olimpijski Lond...
 Ruska kuća
 Kako su meseci ...
 PET ZELENIH ZVE...
 STEPENASTA KUĆA
 LETEĆI TEPIH
 Može li bez kav...
 Jelka
 AFRIKA U SRCU Ž...
 BAIJA DIVOTNA
 Marina Bay Sand...
 BAIJA DIVOTNA
 LA FINCA
 BELA KUĆA
 MALA ALI SLATKA...
 Ekskluzivno iz ...
 PRICKER LAUREAT...
 GRADSKI SUNCOBR...
 BAJKA U PRIRODI
 NA DIVLJEM ZAPA...
 KUTIJA S BLAGOM
 Ekskluzivno iz ...
 PRICKER LAUREAT...
 UMETNIČKA ARHIT...
 LOVE LOVE
 ELEGANCIJA NA B...
 NEVINOST I 50 C...
 Apstrakciija u ...
 LETO BEZ KRAJA
 SEKSI I COOL HO...
 PEKING U LAS VE...
 Trepavice na ku...
 DODIR KRALJA MI...
 EL MONTE SAGRAD...
 BAJKA U SNEGU
 SKULPTURALNA GE...
 U KNEŽEVSKOM DO...
 Trepavice na ku...
 Koliba na brdu
 PLANINSKA OAZA
 KUĆA BEZ POČETK...
 SKULPTURALNA GE...
 KUĆA ISTOKA I Z...
 PROVIDNA VIKEND...
 REVOLUCIJA U VE...
 Apstrakciija u ...
 Kuća koja lebdi
 LJUBAVNO GNEZDO
 Brazilska babuš...
 GRADOVI BUDUĆNO...
 MIRIS DRVETA
 KUĆA NA TALASIM...
 KUCA LJUBAVI
 STEPENICE
 NORVEŠKI KUTAK ...
 ZELENI KROVOVI ...
 ROMANTIČNA VILA
 UPOZNAJTE BEOGR...
 Živeti u dvorcu
 U DRUŠTVU LAVOV...
 Slatka kuća u L...
 Kuća Peningtono...
 ŠVAJCARSKA PAST...
 ŠVAJCARSKA PAST...
 SLAMNATA KUĆA
 FOR RENT
 Francuska rezid...
 U VRTU VILJEMA ...
 BAJKA O KAMENU ...
 U VRTU VILJEMA ...
 LAS ALAMANDAS-V...
 Four Seasons-Ge...
 Four Seasons-Ge...
 Sudbina se zove...
 Najskuplje kuće...
 Najskuplje kuće...
 Dvorac Alkazar,...
 Lepota Beverli ...
 ŠIROKI VIDICI
 Presidio palata
 PRICKER NAGRADA...
 Kenzo Tange
 Istorijski Hjum...
 BELO ODELO NA G...
 Malibu
 Suru, s ljubavl...
 Da li je samotn...
 Dvor i vrtovi L...
 Ostrvo Jupiter
 Na brodu porodi...
 U senci rascvet...
 Enćino Vila
 Mađarski parlam...
 Srpske građansk...
 U2 Hotel
 Živeti na trgu ...
 Svetlost bez gr...
 HOTEL KRALJEVA
 Simbolizam u ar...
 ULOGA PIROTSKOG...
 Dali
 Norman Foster
 Hotel nad hotel...
 I to će proći
 Nomad plave krv...
 Kristijan De Po...
 Zan Nuvel
 Hundertvaser II...
 Hundertvaser II...
 Srpski dom u Ne...
 Arhitekta neobu...
 FILIP STARK
 LOS COLORES MEX...
 Ing banka u Bud...
 Pariski šik!
 Bašta u bašti
 Kuća s nastrešn...
 Licnosti
 [ Svi članci ... ]
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Pasta diva 07. 12. 2012.

Njihovi nazivi sadrže poetičnu milozvučnost jezika na kome se najlepše ljubi; oblici su im podatno skulpturalni, mikelanđelovski... Italijanska pasta je, očigledno, mnogo više od jela koje je ušlo u svaku kuhinju. Ona je – kulinarska umetnost

Rigatoni, kaneloni, makaroni, tortiljoni, kapeleti, vermićeli, ravioli, taljatele, špagete, margerite, felućele, linguetine, steline... Onoliko je tipova italijanske testenine koliko stotina domaćih sireva, dično, nabrajaju Francuzi. A sve te vrste spadaju u rod paste - sveže i sušene, prazne i punjene, testenine za supu, čak i kuskus - zasnovane na jednostavno klasičnoj recepturi: oštro pšenično brašno, voda i so. I na vrh noža šafrana, zbog boje. Hranljivija, domaća alhemija spravljanja sveže paste, a la mama, podrazumeva još i jaja i kašiku maslinovog ulja. Umetnost izrade paste počiva na idealnoj miksturi u kojoj enzimi klijanja nalaze najbolje uslove za razmnozavanje. Veliki majstori zato ne mese testo predugo - da ne bi postalo prekiselo.
Italijani se, izgleda s pravom, frustriraju kada im neko spomene raširenu, sedam vekova staru priču, da je testeninu iz Kine u Veneciju doneo oblaporni Marko Polo. U moreplovčevoj, čuvenoj knjizi utisaka, tadašnjem bestseleru, nema ni reči o testeninama. “Zašto bi pisao o nečemu što su još stari Grci doneli u južnu Italiju, pod imenom laganom, što je na latinskom postalo laganum (danas Tagliatelle laganele)”, -- objašnjava Vićenco Buonasisi u gustioznoj monografiji “Špageti” (Rizzoli, 1989). U staroj etrurskoj postojbini Cerveteri, na dva pilastra grobnice iz IV veka pre nove ere, naslikana je daščica za rezanje paste. U XI i XII veku Sicilija već proizvodi tube suve paste koja se lakše održavala u karavanskim pohodima i ratovima. U Đenovi je pronađen prvi pisani dokument, iz 1279. godine, o pravu nasleđivanja nad izvesnom “kućom makarona”...
Šest svetskih sila - Japan, Kina, Koreja, Nemačka, Francuska i Italija – vekovima se spore oko primata nad tim vrednim, kulinarskim otkrićem. U opticaju su dokazi koji počivaju na legendama, tradiciji i pesmama. Izraz njoki (knedle) dolazi od latinskog nodus, odakle i nemačka reč nufdels, engleska noodles, francuska nouilles. Napolitanci, koji kao uostalom i stanovnici svakog drugog italijanskog grada, pretenduju na sopstveno pravo prvenstva, ističu da su paste “cosa nostra”, pozivajući u pomoć i tekst commedia dell, arte u kome se ličnost velikog žderonje, da li slučajno, zove Mascherone. Za neverne Tome imaju u rukavu i priču o nekom napolitanskom princu koji se prekomerno oduševio testeninama. Kada je međutim, saznao za cenu kuvara, kome je trebalo platiti u skladu sa talentom, razum je nadvladao emocije: “Si buoni, ma caroni” (Tako dobri, ali skupi). Na klasičnom, italijanskom jeziku rezanci se zovu - caro.
Franćesko, čuveni trgovac iz Prata, prodavac testenina na veliko, u svojim pismima pohranjenim u arhivima Datini u Firenci, daje mnogo naznaka o načinu spravljanja i konzumiranja paste u prvim godinama XV veka. Njegov obed je za tadašnje prilike počinjao avangardno – jednim minestra asciuta - tanjirom lazanja, raviola ili rizota. Ravioli su bili nadeveni mlevenim mesom, jajima, sirom i peršunom, i, trunčicom šećera. Za vreme velikog posta, filovani su samo travama i sirom. Postoji i laka, posna verzija lazanja očuvana, od davnina, u regionu Provanse pod imenom crouzets, kao obed Badnje večeri: red domaćih lazanja, red seckanih oraha sa kozjim sirom. Sve to simbolizuje kolevku malog Isusa - piše spisateljica Magelan Tusen Sara, u svojoj, Prirodnoj i moralnoj istoriji hrane (Bordas, 1987.) Da li se slučajno, i kod nas, za Badnje veče, jedu domaći rezanci sa šećerom i orasima.
Prva industrijska proizvodnja paste pouzdano potiče iz Napulja, s početka XV veka. Rezanci počinju da se konzerviraju od 1800. godine, kada je pronađen efikasniji način sušenja od prirodnog - uz pomoć toplote i hladnoće. Suptilni poznavaoci smatraju da je perfekcija postignuta u mestu Tore Anuncijata, na nekoliko kilometra južno od Napulja, gde se klima menja četiri puta na dan! Zato su dotične testenine jedno od svetskih priznatih gastronomskih savršenstava. Nije ni čudo što je Luj XV, 1749. godine pozvao čuvenog sinjor Sapa, iskusnog velemajstora, da otvori prvu stručnu školu u Parizu. Za razliku od učene francuske prestonice, Alzas se rezancima zarazio za vreme Tridesetogodišnjeg rata, kada su u njemu boravili italijanski vojnici koji su, svojim prehrambenim navikama, inficirali nedužno, civilno stanovništvo. Otuda alzaske nudle u svojoj knjizi spominje i čuveni hedonista, opat Bušinger.
Uprkos masovnoj, industriskoj proizvodnji paste, svaka italijanska mama, koja drži do sebe, ima sopstvenu mašinicu za spravljanje rezanaca kakvu prefekcionisti mogu da pronađu u starinskim prodavnicama. Samo nepopravljivi čistunci rezance seku ručno o čemu svedoči i naziv talja tele (Taglio – rezanje). Pasta fatta in casa ostaje, do danas, pojam porodičnih rituala i ideala zdrave, tradicionalne hrane. Šta je onda, to što je čini, istovremeno, i sveprisutnim, modernim zalogajem devedesetih godina?
Pokret nazvan “Mediteranska dijeta” (po knjizi dijetologa, profesora Alfreda i Ribija (Idea Libri, editore), baziran je na saznanjima savremene nauke da se Italijani, oduvek, hrane zdravo i uravnoteženo. Jesti na italijanski način nije samo uslov dobrog izgleda nego je i stvar duha: “U Italiji ljudi još uvek veruju u sve one stvari koje su stvarno važne: decu, umetnost, hranu, porodicu, razgovor, operu, baštovanluk, cipele”... (Erika Jong “Tuga svake žene”, Narodna knjiga, 95).
Lepota je laka - glasi estetska zapovest kraja dvadesetog veka. Mediteranska dijeta je imajući na umu tu krilaticu, rehabilitovala integralni hleb i pastu. Kao i hleb, i testenine su nutricionistički uravnotežena namirnica koja sadrži korisne, biljne proteine, cerealije, kompleksne glicide, vitamine iz grupe B. “Od paste se postaje pametniji” - tvrdi Maša Meril, autorka kuvara “Vesele paste” (Robert Laffont, 94) - misleći, bez sumnje, na grčki ideal harmonije tela i duha.
Pohod na nepca sladokusaca pasta je započela kao tipična sirotinjska hrana. Prema jednoj od “Tri stotine novela” autora Sašetija, nastalih 1397. godine, neki florentinski sinjor prebacio je sluzi što jede makarone s hlebom, aludirajući na prostotu nazvanog posprdno – makarondžijama. Danas, paste su istinske zvezde svetske, kulinarske scene: obavezne su ne samo u najpopularnijim nego i u najelitnijim restoranima. Jedu se i u košulji sa zavrnutim rukavima i u smokingu. U tajnoj zbirci recepata svakog velikog šefa kuhinje nalazi se neka od varijanti na temu paste sa plodovima mora, gljivama, aromatičnim travama, egzotičnim biljkama, ostrigama, kavijarom. Ali, u svom izvornom obliku, pasta alla carbonara je i sveprisutna, fast food, zdravija i popularnija od hamburgera. Jer, priprema se brzo (za 10-12 minuta) i lako.
Sos za pastu spravlja se tačno onoliko vremena koliko se kuvaju špageti. (100 grama paste na 1 litar vode plus 2-3 litra vode pride.) Rezanci nipošto ne bi smeli da se prekuvaju. Njihova tekstura trebalo bi da se oseća pod zubima (“al dente”), što znaju već i amateri paste. Svako može da ih pripremi na svoj način. Jeftine su, pogodne za svaku priliku, za svako godišnje doba. Svi ih vole. A one ne podnose samo osrednjost. Bazične namirnice trebalo bi da budu vrhunskog kvaliteta - kažu profesionalci testenina koji već s pravom govore i o filozofiji paste.

Odlomak iz knjige prof. Dr Nede Todorović, »Hrana kao drugi seks«


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003