Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Meni za sirotinjsku zabavu 16. 11. 2012.
“Bolje od seksa” – naziv je studije Engleskinje Mardži Klark o superhrani “neu age” – a. Novi nutricionizam počiva na konceptu “designer food”, a pod tim pomodnim izrazom kriju se, dobri, stari, afrodizijaci

U istoriji civilizacije, od Evine jabuke naovamo, sve se, oduvek vrtelo oko hrane i seksa. “Jabuka, najstariji afrodizijak na svetu. Eva je njome namamila Adama da mu da... u šta ne mogu da poverujem. I kad ne jedem jabuke, meni se neke stvari vrzmaju po glavi. Zašto bi Eva bila izuzetak? Nije mi na tom mestu Biblija baš najjasnija, ali neka, nema veze” (T.H. Raič, Rečnik afrodizijaka).
Oko afrodizijaka se vrti i fabula najpopularnije komedije italijanske renesanse, i danas aktuelne, Makijavelijeve Mandragole (mandragola – bunovina, otrovna nadražavajuća biljka). I u brojnim drugim pozorišnim komadima i novelama istog perioda, uveliko se konsultuju lekari i upućene komšije o čudotvornim travama, vradžbinama i tajnim recepturama za buđenje libida, iako je taj pojam, mnogo kasnije, frojdovsko otkriće.
O vezi stola i postelje ne svedoči samo ideja čuvenog gastronoma Grima de Rejnijea (1795) koji je u svom restoranu u pariskom Pale Roajalu postavio sto nazvan “Diner des mystificateurs” za kojim su služene đakonije i napici specijalno spravljeni da goste zbunjuju neočekivanim, sladostrasnim efektima.
Zloglasni Markiz de Sad (1740 –1814), potomak jedne od najuglednijih provansalskih porodica, prilikom posete nekom bordelu u Marseju, počastio je hostese vinom, likerom i bonbonama u kojima je bila jaka doza kantaridina, vrlo opasnog, otrovnog afrodizijaka. Kantaridin, supstanca koja se dobija sušenjem i mlevenjem španskih muva, od davnina važi za sredstvo koje raspaljuje krv. Prema izjavama budoarskih špijuna, unapređenih u svedoke na markizovom suđenju, Afroditine poslenice su se u bolovima valjale i vrištale, jedna se bacila kroz prozor, a dve su podlegle unutrašnjem izgaranju. Sada postaje jasnije zašto su nam branili da kao deca, uzimamo bombone od nepoznatih čika.
U knjizi ”Kazanova, Venecijanac gurman”, Leda Viljarda Paravija rekonstrujiše erotsko - gastronomski bedeker tog bulumiste u ljubavi, putevima tadašnje galantne Evrope – Venecija, Napulj, Pariz, Štutgart, London, Prag, Cirih – na kojima je zavodnik najvećeg renomea postao mobilni antiasketa i rafinirani alhemičar libida i apetita. U Memoarima, preteči čuvenog Kjerkegorsog Dnevnika zavodnika, Kazanova citira samo jedan jedini svoj recept. U pitanju je, naravno, afrodizijak: “Izmešati pet belanaca sa gutljajem sirćeta i malo krupno nastruganog parmezana” – koji neodoljivo podseća na minestrone iz Ligurije sa belancima. Kazanova je za svoje vreme avangardno insistirao na kvalitetu namirnica – svežem buteru, maslinovom ulju sa Lago di Garde, povrću al dente (šargarepa, radič, celer), osnovnim elementima zdrave, mediteranske kuhinje, s čim se, u potpunosti, slagao i kulinarski mag stare Jugoslavije Steva Karapandža. Autorka Leda Paravija je povodom dvesta godina od smrti naučnika šarlatana, koji je parazitizam podigao na nivo filozofije, u venecijanskom hotelu Ćiprijani od 5. do 12. oktobra 1998. držala kurs za kulinare, zaljubljenike gurmanluka iz lagune. Pristalicama pokreta “uradi sama” u kulinarstvu namenjena je poučna knjiga “Umetnost zavođenja za stolom” Benedete Vale, koja svoj udžbenik zasniva na komparativnom pristupu erotskom i gastronomskom. Naravno, sa nezaobilaznim afrodizijacima.
Oduvek je postojalo razvijeno crno tržište afrodizijaka. U doba renesanse goblets d”amour su kupovali u apotekama ili od vračara. U njma je bilo i tako egzotičnih sastojka kao što su krv crnomanjaste osobe ili srce zmije šarke. Neki, koji se primenjuju i danas, zvuče krajnje dubiozno (nožni prst umočen u med), a neke sam obećala da neću nikada više pominjati (high tech afrodizijak trćeg milenijuma plave boje čiji naziv počinje slovom V).
Postoje recepti namenjeni samo ženama koje ih uzimaju da bi postale i ostale sex apeal-ne, kako bi trajno zadržale svoj predmet obožavanja. Kao da ”za uvek” nije dovoljno ubitačno po ljubav? U popularnoj literaturi ere masovne kulture žene su često stradale od napitaka krišom dodatog koktelu pa su se, kao nemoćne žrtve, očas pretvarale u raspojasane Mesaline. Pošto moderne Amazonke ne znaju šta znači biti zavedena pa ostavljena, veća je potražnja za afrodizijacima koji pomažu muškarcima. Muškatni oraščić je, zato, oduvek smatran jednim od najboljih muških prijatelja.
Pitanje vredno milijardu dolara, glasi: šta još može da stimuliše parove na aktivnost u eri hronične krize želje? Ono što deluje u glavi, delovaće i na drugom mestu, glasi odgovor seksologa koji, istovremeno, objašnjava i zbog čega su fetiši (krzno i korbač) toliko lični. Alkohol i kokain su odavno optuženi zbog trajnih posledica impotencije svake vrste. A neki klasični podstrekači nagonskog smatraju se, s pravom, hranom budućnosti. Za dušu i telo.
Ostrige – ta sveža, sirova morska hrana koja se u Parizu srče s nogu, kupljena izjutra, na gradskim tezgama – smatraju se u Japanu namirnicom memorije. Iako nemaju visok procenat lipida, bogate su proteinima, cinkom, mineralima (kalijum, gvožđe) koji dokazano je, blagotvorno utiču na rad seksualnih hormona. Sa svojom skrivenom perlom, na istoku predstavljaju simbol večnog ženskog. Neron je, zapisali su hroničari, po ukusu raspoznavao iz kojeg je regiona ostriga servirana na trpezi.
Marcipan, omiljena haremska poslastica, kako je Tomas Man nazvao nuklearnu smešu mlevenih badema, šećera i ružine vodice koja od devetog veka naovamo, kada je persijski lekar Thaza primetio da snaži karlicu i jača korak, napaljuje sladokusce. U Bokačovom Dekameronu Fernando govori da je njegova draga najmedenija, mnogo slađa i od marcipana. Evropski lekari šesnaestog i sedamnaestog veka držali su da mešavina badema, grožđica i šećera jača polni nagon, a prema hamburškom medicinskom udžbeniku iz 1602. godine i ljubavni organ – srce. Francuski kralj Anri IV darovao je verenici Mariji de Mediči trista korpica sultanskog dezerta.
Mošus je mirisni afrodizijak, na užas ekologista. Kilogram mašusa na crnom tržištu staje oko pedeset hiljada nemačkih maraka. Produkt je žlezde malog azijskog jelena (mosehus moschiferus) sa Himalaja, aktivne u sezoni parenja. Ta tečnost, boje usirene krvi, preko Nepala, Burme i Sibira stiže u Kinu i Japan, gde je oduvek visoko cenjena zbog mirisne, afrodizijačke moći. Neke od velikih zavodnica, kao Katarina de Mediči, madam Pompadur i Žozefina Bonaparta spravljale su od mošusa đavolski napitak, razornog, animalnog mirisa, čija živa nota nosi snažnu erotsku poruku. Recept: Pomešati 0,01 grama mošusa, 0,07 grama cimeta, dodati 0,1 gram šafrana, 0,01 grama sive ambre i 0,07 grama karanfilića. Nasuti u piće krišom.
Pripadnici bit generacije proizveli su taj miris u simbol seksualnog oslobođenja. Na prašnjavim putevima Katmandua, hipici su otkrili mošus, pa čuli za sandalovinu, a onda su ti slatkasto – opori, puderasti ekstrakti preplavili američke kampuse i pariski Latinski kvart, postavši dah ulice. Animalnu esenciju danas zamenjuju sintetički mošusi (izvrsni fiksativi) koji su se pokazali izvanrednim na tekstilu. Tako je rođen koncept čistog, erotičnog, uniseks CK mirisa koji podseća na čistu, snežnobelu T shirt i preuzima hipi slogan: Be free just be. Miris seksa?
Nijagarini vodopadi smatraju se u Americi idealnim mestom za medeni mesec jer negativni joni, oslobođeni vodenim padom, deluju kao afrodizijak.
Osim onih ubitačnih plavih pilula i provereno delotvorne španske muve moć & novac su afrodizijaci koji provereno deluju. Iako još nisu načinjeni naučni testovi, kao sa čudotvornim travama, iskustvo uči (pored literature, filmova, mitova i tračeva) da su moć i njeno sredstvo – novac, stimulansi sa jedinstvenim atributima. Podstiču i onog ko ih poseduje, moćnika i onog koga on tim sredstvima zavodi. Poučan je slučaj predsednika Klintona i najveće seksualno političke afere devedesetih, sličaja Luinski.
Reci mi šta jedeš, pa ću ti reći kakav si ljubavnik – glasi novo izdanje naravoučenija da ljubav ide kroz stomak. Danas je hrana opasna po život koliko i sida. Životinjski proteini uvek mogu poticati od ludih krava, pa zdrave namirnice, spremljene u skladu sa najnovijim naučnim zahtevima, pretstavljaju “lek koji uzimamo svakog dana” (doktor David Dženkins, vodeći dijetetičar Univerziteta u Torontu). Nismo još stigli u fazu da se hrana prepisuje kao recept, ali neće li to početi već od sutra?
Danas postoje vitaminski napici sa ekstraktom kamenica, vitaminom C i ginkgom koji u Japanu, pošto garantuje opuštanje od mukotrpnog argatovanja, pretstavljaju očekivani, tržišni bum. Amerika luduje za dizajniranim namirnicama koje utiču na smanjenje holesterola i ublažavanje kancerogenih agenasa. U Francuskoj se uveliko prodaje pivo koje budi uspavani libido. Uskoro će moći da se kupi Campell¨s supa koja opušta i Nestle-ov napitak protiv crnih misli. Hrana dobrog raspoloženja (zašto ne i uspešnog seksa) moći će uskoro da se nađe u rafovima obližnje samoposluge. Taj biznis je u SAD nazvan “designer foods”, a definisan je kao potencijalno polje velike zarade.
Nutricionistički know how govori o vitaminima, mineralima i aminoacidima koji se dodaju proverenoj zdravoj hrani; spanaću, brokolima, belom luku, kupusu, đumbiru, plavom patlidžanu, paprici, šargarepi. Taj novi, naučni pristup ponovo vraća super hranu na njeno pravo mesto u medicini, posle perioda u kome je vladao terapeutski monopol hemijskih preparata iz apoteke.
Evidentno je da se vrtimo u krug i da se vraćamo na ono što su iz iskustva znali naši preci. Za vreme kineske dinastije Tang (618-907.g) fizičar Sun Su Mo tvrdio je da dobar lekar, najpre, pronalazi uzrok bolesti a zatim pokušava da je leči hranom. I psiho problemi, poput stresa, mentalne konfuzije, panike, paranoje i depresije u kineskoj medicini tretirani su hranom i travama. Isto to čini i doktor Džordž Votson sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji. U Hong Kongu postoji restoran gde vas, pre nego što naručite obed, pitaju kako se osećate i od čega patite, da bi vam preporučili odgovarajući meni.
Među poslednjim krikovima gastro scene, pored jogurta u kockama i voća na metar, nalazi se sirotinjska hrana: sočivo, pasulj, mladi grašak, slanutak, bob, bogata vitaminima, vlaknima i korisnim biljnim proteinima. Ona blagotvorno deluje na varenje i podstiče prirodnu želju za sirotinjskom zabavom. Izgleda da za malu plavu pilulu nema mesta u masi, na trgu.
Odlomak iz knjige prof. Dr Nede Todorović, »Hrana kao drugi seks«


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003