Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 SUPERJAHTA, AVION ili... 17. 09. 2012.
...gliser, leteći trougao, podmornica, objekat koji levitira? To je TETRAEDAR-super jahta koji može da leti ili mali hidrogliser-avion.Oblik tetraedra smatra se najpraktičnijim od svih geometrijskih tela. Engleski arhitekta Džonatan Švinge upravo je zbog toga upotrebio ovaj oblik za jahtu budućnosti. To je trostrana piramida čiji oblik čistog dizajna koji leži na stabilnom „krov“ koji se vezuje za tri pontona broda. Povrh toga, ako već čovek ne može, ovaj tetraedar može da „levitira“ iznad vode. Prosto rečeno, brod može da leti, odnosno pretvara se u neku vrstu aviona. „Krov“ leži na jednom vertikalnom podupiraču ili „stajnom trapu“, smeštenom na trup „torpeda“.

Na malim brzinama tetraedar „sedi“ na tri pontona.
Na velikim brzinama donji trup hidrokriilne jahte rotira podižući brod iznad vode. Sistem auto-pilota „fly-by-light“, preuzet iz avionske industrije, kontroliše rotirajuću snagu i održava brzinu „krilaa“ torpeda. Takođe kontroliše pokretanje jahte i njeno podizanje iz vode.

Dužina plovidbe zavisi od brzine vožnje iznad vode. Povećana efikasnost se kontroliše povišenim pogonom hidroglisera, sve zahvaljujući ovakvom tipu dizajna.
Super jahta može da razvije brzinu od 36 čvorova(uz upotrbu struje ili dizela) ili 38 čvorova( uz pomoć turbine s gasom).

Unutrašnjost jahtee može da varira ali se, uglavnom, sadrži od dve kabine sa en-suite kupatilima, kabinama za posadu, salona, galije(kao pomoćnog čamca), stepeništa i hodnika. Jahtaima svoj generator.
Jahta je duga je 21,6 i visoka 17 metara. Međutim, kako kaže arhitekta Džonatan Švinge, već se misli na verziju visine 40, čak 200 metara..ali to već prelazi u MEGA JAHTU!

Jelena Kaličanin
Foto: “Images by EYELEVEL (www.eyelevel.biz)”
“Yacht Design by Jonathan Schwinge (www.schwinge.co.uk)Copyright BONI Drenik d.o.o 2003