Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BISER NA JADRANU 17. 09. 2012.
Rovinj, srednjovekovni gradić u Istri bio je i ostao tokom vekova izuzetno autentično primorsko mesto. Danas, kada je Jadranska obala postala mesto uživanja svetskih biznismena, umetnika, milionera...nedostajao je još samo jedan, ali izuzetan, hotel- „Lone“, prvi Design hotel u Hrvatskoj


„Roditelji“ hotela „Lone“- „3LHD“ jesu nova generacija arhitekata, konceptualnih umetnika, modnih i grafičkih dizajnera.
Dobivši prvu nagradu na konkursu za hotel „M“ u Zagrebu, grupa je trebalo u jednom danu da registruje firmu.
Koje joj ime dati?

Članovi su želeli da izbegnu uobičajene nazive, a nisu hteli ime koje nešto poručuje.
Onda se rodila neuobičajena ideja. Odlučili su se za nešto lično: njih troje, Tanja, Saša i Silvije su levoruki a Marko se jedini u to doba bavio kompjuterima.
Zato su odlučili da njihov studio nosi ime „3 Levaka i Hard Disc“ (3LHD)!
Originalno, nema šta!


Herojski modernizam
Projekat hotela „Lone“ u Rovinju za Silvija Novaka, Tatjanu Grozdanić-Begović, Marka Dabrovića i Sašu Begović bio je zavidan inženjerski „kolač“.
Samo projektovanje je trajalo četiri godine! Bili su zaduženi za dizajn i konstrukciju hotelske zgrade. Njihova inspiracija bili su projekti iz vremena socijalistićke Jugoslavije iz sedamdesetih godina prošlog veka.
Čak se i njujorški „Tajms“ osvrnuo na projekat: „Tokom 60 i 70 godina arhitekti su odbacili sovjetsku arhitekturu strogog dizajna i savremene pokrete koji su se rađali na zapadu. Stvorili su novu školu dizajna koju danas često zovu „herojski modernizam“.“Jednostavne horizontalne linije fasade–bela tela naslagana između terasa jedna na druge, pomaljaju se iz zelenog gustiša stogodišnjeg parka Zlatni Rt.
Zakošene linije se, kako rastu spratovi, sužavaju. Zato zgrada liči na brod s kosim brodskim „palubama“ koji se propinje na visokim talasima.
Osnovni plan hotela je u obliku latiničnog slova „Y“ čime je omogućena racionalna i funkcionalna šema i pogled iz svih soba na more i stoletni park.

Javni prostor je grupisan u vertikalnom holu i on je pravo srce hotela. Ovaj atrijum povezuje svih šest nivoa hotela i propušta dnevno svetlo. Zajedno sa zidovima soba, prekrivenim ljuskavim ogledalima koja reflektuju staro drveće iz parka, povezuje spoljašnji sa unutrašnjim prostorom. Zidovi u holu prekriveni su belim kamenom i zlatno-bež materijalima. Materijali su senzualni, meki. Da bi izbegli „suv“ dizajn, dizajneri su upotrebili tkaninu s bogatom teksturom kao i kvalitetan slavonski hrastov furnir tretiran ekološkim lakom kako bi se dobio utisak netretiranog drveta.

Sven Jonke, Kristof Kacler i Nikola Radeljković iz grupe NUMEN/For Use(koji su 2010.godine bili učesnici Mixer Design Expo u Beogradu) nosioci su dizajna enterijera. Nameštaj su dizajnirali i specijalno izabrali kako bi hotel dobio prepoznatljiv identitet.


U hotelu postoje tri restorana. U skladu sa značenjem skraćenica (3LHD) dobili su imena: „L“, restoran a la carte, mešavina hrvatske i mediteranske kuhinje; „ON“ s neformalnim menijem i „E“ u kome se služe suši i morski plodovi.
Tu su i dva bara, džez klub i mini klub. U mirnom kutku gde vlada tišina, visi zelena bašta, rad Silvija Vujičića.
Veliki hit je velnes centar na 1700 kvadrata, povezan s velnesom hotela Monte Mulini: finska sauna, infracrvena sauna, prostorije za tretman lica i tela, parno kupatilo, zatvoren bazen sa svežom vodom sa specijalnim hidromasažnim efektima, zona za relaksaciju i dve prostorije nazvane „potopljene sobe“.

Kada kažem da Rovinj podseća na Sen Trope, mnogi se ljute. Kažu da je neuporedivo simpatičniji i ljupkiji. S novim hotelom „Lone“ svakako je još lepši!


Jelena Kaličanin
Foto: Marko Dabrović, Nikola Radeljkovic
Instalacija u holu: Cat Vinton


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003