Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PETAR VELIKI 01. 08. 2012.
Beograd je ovih dana doživeo modni šok. Pravo iz Kine u Beograd je stigla najnovija modna revija slavnog kreatora Pjera Kardena.


Nežna noć, odsjaj umirećeg sunca, veliki vrt Belog dvora - bajkovita scena za reviju mode koja je oduševila beogradsku publiku. Pre svega, Pjer Karden - u oktobru ove godine napuniće 90 godina! Njegov hod, stav, ponašanje, zainteresovanost za sve i svakoga, neizmerna strpljivost i, najzad, potpuna opuštenost, pokazali su da je to čovek pun ljubavi prema životu i svemu što ga okružuje. Očigledno je da svoj život živi i radi baš onako kako voli. Zato je srećan. I pun planova.

Iako je tokom svog dosadašnjeg života osmislio preko 800 proizvoda, njegova kreativnost ne miruje. Jer, gospodin Karden je veoma poslovan ćovek. Ima onaj tako potreban nerv za trgovinu. On je prvi ćovek koji je probio kinesko modno tržište. On projektuje futurističke kuće, kupuje stare urušene dvorce, rekonstruiše ih, osniva plesni ili glumački festival i na taj način oživljava mala mesta širom Francuske.
„Nikad ne kupujem neinteresantne i jevtine zgrade, već uvek zanimljive, ekskluzivne i ekscentrične kako bi ih kasnije što bolje prodao!“

Njegov štab se nalazi na najelegantnijem mestu u Parizu: prozori njegovog biroa na trećem spratu zgrade direktno gledaju na dvorište predsedničke Jelisejske palate; iza ugla, a blizu hotela-palate „Bristol“, nalazi se jedna od njegovih ekskluzivnih radnji, zatim njegov hotel. Nešto dalje, blizu avenije Jelisejskih polja smestio se njegov „Espace Cardin“ u kome se održavaju umetnički događaju, a iza „Residence Maxim's“, hotel u kome se nalazi ceo enterijer stana čuvene glumice Sare Bernar ali i najfuturističkiji komadi nameštaja koje je on dizajnirao. Naravno, nije daleko ni njegov slavni restoran „Chez Maxim's“.

„Lifeline“ i pomoć deci Srbije
Humanitarna organizacija princeze Katarine Karađorđevič „Lifeline“ uz pomoć modne agencije „Fabrika“, na čijem je čelu g-đica Vesna Mandić, uz pomoć Nj. E. Fransoa – Gzavie Denioa, ambasadora Francuske, zajedno s glavnim sponzorom „Sun, Moons&Stars i ostalima, odlučila je da "Beogradske noći mode" posveti prikupljanu velike količine hrane, odeće, obuće, potrebnih mašina za mališane u domovima za nezbrinutu decu širom Srbije.

Odeven u tamno plavo odelo, plavu košulju s belim okovratnikom, cvetnu kravatu, na licu naočare sa crnim prepoznatljivim okvirima-sve brend „Pierre Cardin“- modni kreator ušetao je na centralno mesto ljubazno otpozdravljajući gostima i novinarima.
Kako se i očekivalo, revija je počela predstavljanjem njegovih najnovijih futurističkih apstrakcija. Haljine s nizom piramida na rubu sukanja, suknje od latica cveta, svilene haljine nežnih boja s ogromim mašnama ili cvetovima, lepršavi modeli od muslina u bojama duge, odela jarkih boja ili bele haljine u duhu sedamdesetih godina prošlog veka, večernje uske haljine sa obručima koji lelujaju, ogromni šeširi, aerodinamične tašne...muškarci u odelima čiji je sako kratak i završava se bordurom u stilu avijatičarske vindijakne, rukavi u obliku velikih kratkih rukava, štraftasti letnji sakoi, srebrni savremeni materijali...Dvestotine modela prikazati-za takav poduhvat potrebno je mnogo vremena. Revija je verovatno trajala preko sat vremena. Manekeni su hodali polako, mirno, bez onih iščašenja kukova i nogu koje često gledamo na raznim pistama; gosti su tako mogli da na miru zagledaju svaki model. Umesto bučne muzike, uobičajene za beogradske moden revije, izabrana je muzika za opuštanje: šuštanje morskih talasa, cvrkut ptica, laki povetarac...prava radost za čula! Gospođa Mariz Gaspar, bivša manekenka i verna saradnica gospodina Kardena, skulpturalnog izgleda, dobila je veliki aplauz za svoj udeo u organizaciji revije. „Ova revija je nedavno prikazani u Kini,“ rekla je gospođica Gaspar. „Gospodin Pjer Karden je davne 1981.godine otvorio „kineska vrata“ francuskoj modi i predstavio prvi show room u Kini. Od tada se u nju često vraća.“
Valjda će se opet vratiti i kod nas!

Bilo je ovo jedno kulturno, veoma prijatno veče-videlo se na gostima, na Pjer Kardenu, na princu Aleksandru, princezi Katarini, mladom kraljeviću Petru i brojnim zanimljivim gostima.

Jelena Kaličanin
Foto:Žika Slika


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003