Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ČAMAC ZA UŽIVANJE 13. 06. 2012.
Kada se kaže minimalizam dizajna misli se na japansku arhitekturu. Arhitekta Takao Šiocuka u takvom stilu projektovao vikendicu okruženu zen vrtom, na obali mora
Niko bolje od Japanaca ne ume da projektuje kao Japanci tako čist minimalizam tako da „može s poda da se jede suši u okruženju čistih linija“ kako oni sami kažu. Takao Šiocuka jedan je od njih. Kuću u tom stilu projektovao je na padini koja se spušta ka moru.

Zen more
Uzak a dubok teren veličine 237 kvadrata zahtevao je specifičan oblik kuće i njeno smeštanje u sredini terena. Kako Japanci iznad svega poštuju svoju ali i tuđu privatnost, arhitekta se odlučio za fasade bez mnogo otvora, jer su kuće suseda jedva udaljene od nje.
Samo strane koje gledaju prema moru i vrtu imaju velike prozore.
Strana prema moru ima horizontalnu, dok fasada prema vrtu ima jednu moćnu prozorsku celinu koja dominira ka ulici.
Ova strana je zamišljena kao „uživanje“ u vrtu.
A vrt je-more! Zen more.
Jer, beli šljunak koji okružuje kuću, zatalasan specijalnim japanskim grabuljama od bambusa, jeste element vode. Tako kuća liči na brod koji se ljuljuška na moru ili na čamac za uživanje.
„Zen vrt predstavlja duhovnu repliku sveta, „baštu“ našeg uma i odnosa prema njegovim večnim principima,“ objašnjava arhitekta Šiocuka.
Vrt se, dakle, posmatra iz sredine zgrade. On je komponovana scena koja podseća na sliku i može dugo da se gleda. Zove se „vrt za zabavu“- „funa asobi“-čamac za uživanje!

Osnova kuće je trapezoidna, ka ulici uža, dok se prema moru širi. U skladu s tim, arhitekta je spavaće sobe smestio prema ulici, odnosno vrtu a dnevni boravak s trpezarijom i kuhinjom okrenut je moru i nalazi se na drugom nivou.Ceo donji prostor, u kome se nalaze dve gostinske sobe, biblioteka, galerija, ostava i velika nastrešnica za automobil, okružen je staklom. Velika spavaća soba s kupatilom okrenuta je takođe prema vrtu. Na sredini ovog nivoa nalazise prostor nazvan sunroom, koji kroz staklene pregrade prima i prenosi svetlost kroz sve prostorije u kući. Uostalom, cela unutrašnjost kuće ispresecana je staklenim pregradama, sve u želji da njeni stanovnici i njihovi gosti mogu da uživaju u pogledu na more ili u vrtu gledajući u svim pravcima, da ih osete sa svakog mesta u kući.

S obzirom da je vrt u potpunosti okružen spoljnim zidom, ceo vrtni prostor može se smatrati kao unutrašnjost kuće.

Jelena Kaličanin
Foto: Tošijuki Jano(Nacasa & Partners Inc.)


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003