Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KRSTATA KOLIBA 08. 06. 2012.
Onima koji vole da se povuku u osamu od gradskog žamora dopašće se jednostavna ali neuobičajena kućica smeštena u fantastičnoj divljini centralne Finske
Finska ima oko 180 hiljada ostrva! Mnoga su nastanjena, a polovina njih je putevima povezana s kopnom.

Na jednom od njih, Toriseva, oblika potkovice, u blizini grada Virat, smestila se vikendica od 87 kvadrata, projekat arhitektonskog biroa u glavnom gradu Finske, Helsinkiju-Avanto Architects.
Arhitekte Vile Hara i Anu Pustinen, partneri na poslu i životu, koji žive i rade u gradu, želeli su osvežavajući predah iz urabanog života s minimalističkim, šta više-pomalo hladnim enterijerom.

Zamislili su osnovu svoje vikendice s četiri površine u obliku krsta.
Četiri „kraka“ krsta nisu jednaka ni po dužini ni prema centralnoj tački uobičajenog krsta.
Upravo je takav raspored omogućio ono za čim svi Severnjaci čeznu: mnogo dnevnog svetla kao i otvorenost i povezanost sa spoljnjim prostorom, da ne spominjem nepregledne vizure k jezerima i četinarskim šumama kojima obiluje Finska. Perspektiva se menja iz svakog ugla unutrašnjeg prostora što daje čar u svako doba i u svakom vremenu.


Svaki krak završen je staklenim zidom od poda do tavanice. U centralnom ulaznom kraku smešten je dnevni boravak i kuhinja s malim trpezarijskim stolom.
U poprečnom kraku su, s jedne strane, spavaća soba s garderoberom, dok je na drugoj smešten dugačak trpezarjiski sto. U delu trpezarije i kuhinje stakleni zid-dupla vrata uvučena su za oko metar u unutrašnji prostor.
Leti se ona otvaraju, a sto se može razvući do ivice kuće.
U isto vreme, zimi su ovi stakleni zidovi veoma dobro zaštićeni od vetra i nanosa snega.

Crno-beli svet
Osim što je jednostavna po osnovnoj konstrukciji kuća je pravi crno-beli svet.

Drvo na fasadama premazano je zaštitnom crnom bojom dok je unutrašnjost, takođe od drveta, u potpunosti bela. Gledano s jezera Vaskivezi, koje je poznato po velikim kolilčinama smuđa, kuća se utapa u četinare. Tako su fasade sakupljači sunčeve energije dok bela boja daje utisak većeg, lepršavog prostora.

Gledano iznutra, beli zidovi privlače dnevnu svetlost. Zidovi, iako monohomatski(zaštićeni lakom Wood Wax Finish nemačke firme Osmo), imaju energiju i tako postavljeni, daju neverovatnu mogućnost perspektive(bio bi veliki izazov da se nacrta ova perspektiva!).
„“Brinuo sam o dugotrajnosti laka jer Anu i ja imamo dva psa. Ali, ovaj voštani premaz lako popravlja njihove ogrebotine na zidovima!“

Većina nameštaja je rukom rađena ili prerađena-što jednostavnije i jevtinije, to bolje. Ipak, tu je i čuvena stolica „Mademoiselle Rocking Chair“ Ilamrija Tapiovarija iz 1956.godine.

U ovom svetu nema tekuće vode, nema struje. Za vodu se snalaze, a toplotu dobija preko peći na drva. Jedna je u dnevnom boravku, druga u spavaćoj sobi.
Zahvaljujući dobroj izolaciji zidova one uspevaju da dobro ugreju kolibu, čak i u najhladnijim zimskim danima. Struju dobijaju od dobronamernog sunca. „To je sve što nam treba,“ tvrde Vile i Anu.
Ah, da, tu je i mali vrt koji tokom leta prehranjuje vlasnike, zajedno sa upecanim smuđevima iz jezera Vaskivesi.

Luksuz
Na petnaestak metara od kolibe podignuta je još jedna brvnara, veličine 24 kvadrata.
U njoj su smešteni kupatilo i neizbežna sauna. U njoj se uživa na „pravom nivou loyly-lojli.
„Na finskom jeziku ova reč znači para, ali specifičan tip pare koja se stvara polivanjem vode preko zagrejanog kamenja!“
Sve u svemu zanimljiva i originalna finska ideja. Da li vi možete da zamislite sebe kako posle tople kupke jurite petnaestak metara kroz sneg da bi se ušuškali u ovu jednostavnu toplu kućicu!?

„Većina vikendica u Finskoj ne razlikuju se od uobičajeno projektovanih kuća,“ tvrdi arhitekta Hara.
U ovakvoj, kao što je naša, toliko smo odvojeni od sveta da se ponekad osećamo isuviše samozadovoljno.
Zato nam trebaju prijatelji koji često dolaze na druženje i zajedničko opuštanje!“

Jelena Kaličanin
Foto: kuvio.com/Anders Portman, Martin Sommerschield
www.avan.to


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003