Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Beli splav 24. 05. 2012.
Kome jednom Sava udje u krv, taj postaje njen zavisnik kalibra pušača, da ne kažem nečeg jačeg. Sava u krvi je „bolest“ koju zaljubljenici u nju nežno gaje. S posla se kradu sati, bilo da grmi, seva ili pljušti. Pomalo se zanemaruju porodični poslovi. Ne štedi se novac kada treba popraviti daske, kupiti nove buriće ili, ne daj Bože, popravljati pontone!A sve počinje naivno. Većinom: „Jednog dana su me pozvali na proslavu rođendana, zamisli, na vodi“...
Ne prođe mnogo, a Sava, romantične kućice, brujanje motora na čamcima, zabava... uzburkavaju maštu. Da kupim i ja? Hm, što da ne? Počinje merkanje splavova, praznih mesta. Strpljivost je na ispitu. Za neke, vreme „prilagođavanja“-osmatranja, čekanja na mogućnost kupovine, traje godinama.
I stvarno, jednog dana, osvanuo je mali beli splav koji je odmah, po svim pravilima i propisima kršten. Kako je i zašto vlasnica belog splava odlučila da on bude baš ovakav? Ona je surfujući na internetu nailazila na neka rešenja koja su joj se dopadala; ploveći čamcem razgledala niz kućica, privezanih mostovima kao psići za tvrdu obalu, ali...rezultat je uvek lični projekat!


Lepota zalaska sunca
„Bila sam u Amsterdamu, fotografisala splavove s kućicama. Jedan od njih me je oduševio, pokupila sam ideju, ali sam je pomalo promenila i meru svela na naše uslove.“ U pomoć stiže prijateljica arhitekta. „Ja sam dala osnovnu ideju, a ona i ja smo ga zajedno „upakovale“. Ideje su se menjale, tako da sam u zadnjem trenutku izmestila ceo trakt kuhinja-kupatilo na potpuno drugu stranu!“ Da li da seče ugao kućice pod 45 stepeni? Šta se time dobija, šta gubi? Budući da je mesto splava na desnoj obali Save, onda letnje sunce, kada se on najviše koristi, tuče s Novog Beograda. „Ako odsečem to parče, zatvoriću prodor sunčevih zraka.“

Tako je nastala kućica veličine 4x6 metara, pride kupatilo i mala neizbežna ostava. Budući da vlasnica koristi splav skoro cele godine onda je sasvim uputno imati sve ono što je potrebno za jedan stan: dobro opremljenu kuhinju, otvorenu prema dnevnom prostoru, kupatilo, struju, vodu... Jedna od važnih i teških odluka bila je staklena fasada prema reci. Za razliku od stotinu kućica od tamnog drveta s malim otvorima, fasada prema reci cela je u staklu što daje stopostotnu mogućnost uživanja u protoku Save. Kako će se tolika površina stakla ponašati za vreme oluje ili neke gore atmosferske neprijatnosti, videće se. Za sada, staklena fasada odlično funkcioniše i daje ono što je vlasnica, zaljubljenik u vodu, u prirodu želela. „Eh, samo da znate kakvi su odavde zalasci sunca!“

Zid prema obali nosi dva prozora: jedan u kuhinji, horizontalan, u visini očiju, omogućava prijatan pogled na obalu; drugi četvrtast, tik ispod tavanice, daje mogućnost da se iz postelja na galeriji gleda i na obalu i, s druge strane, na reku, na dva moćna elementa-zemlju i vodu.

Umetnička instalacija
Takođe, u ovom prostoru postoji i eko kamin koji radi na alkohol i ne proizvodi dim, čađ i pepeo, niti zahteva dimnjak ili dodatne instalacije. Vlasnica je kupila dve okrugle žardinjere, u njih smestila gorionik, oko njega postavila, kao dekoraciju, ukrasno kamenje i eto - umetničke instalacije!

Naravno, tu je i struja i gradska voda, tako da je postignuta prijatna udobnost. Doduše, skupa. Još je skuplji porez: jedan kvadrat splava košta 450 dinara godišnje. Pa izračunajte sumu za godinu dana!

Krov na dve ili jednu vodu(ima na Savi splavova s kineskim krovom, sa „alpskim“ krovom pod uglom od 60 stepeni, s ravnim krovom, sa svodnim sličnim modnom trendu tvrde gradnje u Beogradu i šire)...Vlasnica se odlučila za krov na jednu vodu.

Maksimalna visina fasade prema reci određena je željom da se na galeriji smeste postelje pored prozora i odatle uživa u zelenoj energiji Save, žuboru vode, brektanju barži, promicanju raznih čamaca, brodova, jedrilica, u zalasku sunca...

Jelena Kaličanin
Foto: Nikola Ilić


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003