Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KUDA IDU IRVASI? 21. 05. 2012.
U netaknutoj prirodi Nacionalnog parka Doverfjel koji čini prirodnu barijeru između severne i južne Norveške, s pogledom na planinski masiv Snoheta, istoimeni arhitektonski biro projektovao je paviljon za posmatranje divljih irvasaDo paviljona, koji se nalazi na visini od 1200 metara, vodi staza duga 1,5 kilometar.

Tu se nalazi edukativni centar koji je osnovala Fondacije za divlje irvase koji je, može se reći, dom poslednjih stada ddivljih irvasa u Evrop.

Arhitekta Šćetil T.Torsen iz studija Snoheta, dizajner Knut Đergam i enterijeristkinja Hajsi Petersfeld za inspiraciju su ovog malog ali važnog projektu imali su ovaj mitski pejsaž. Nazvali su ga Tverfćel.

Zgrada je projektovana kao spoljna ljuska koja u sebi krije orgasko jezgro.
Zid okrenut jugu i sama unutrašnjost stvaraju toplo, zaštićeno mesto okupljanja, ne ugrožavajući spektakularnu panoramu.

Značajan akcenat stavlje je na kvalitet i trajnost materijala kako bi se zgrada uspešno oduprla oštroj klimi- to je jedndostavna konstrukcija od sirovog čelika( koji je sliča gvožđu) uzetog sa samog lokaliteta. Ovaj jednostavan oblik i upotreba prirodnog materijala slika su domaće građevinske tradicije.

Ipak, korišćena je i napredna tehnologija i u dizajnu i u proizvodnom procesu. Upotrebljen 3D model za glodalicu norveških brodara iz Hardanđerfjorda koja je dala oblik borovim gredama 20,54x20,54.
Predhodno su grede spojene na tradicionalan način, koristeći samo drvene klinove kao zavrtnje.
Spoljašni zid tretiran je borovim katranom dok je unutrašnja strana premazana ljuem.

Zgrada paviljona je robustna ali iznijansirana kako bi posetiocima data mogućnost da posmatraju i razmišljaju o ovom širokom i bogatim pejsažom dok čekaju da se pojave stada divljih irvasa.

Jeleena Kaličanin
Foto: Ketil Jakobsen
Rodžer Brenhejten


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003