Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LELUJAVA KUĆA 02. 04. 2012.
U okviru novog urbanističkog plana holandskog grada Novog Lejdena, prema kome je podignuto 18 zgrada, biro 24H>architecture dizajnirao je dve ekološke kuće.

Blok od 18 zgrada projektovali su različiti arhitekti a svaki vlasnik je mogao da, po svojoj želji, dizajnira kuću, pod uslovom da se uklapa u zadati okvir zgrade. Zbog urbanističkih regulacija u vezi visine tavanica, ovaj skup kuća s raznovrsnim oblikom ima individualan izraz ali podseća na istorijski centar Lejdena, sa svojim savremenim izgledom.

Pošto su zgrade organizovane po principu „leđa u leđa“, opšti dizajn je postavljen u odnosu na maksimalno korišćenje dnevne svetlosti. Zbog toga je u projekat biroa 24H> uveden „Kanjon“, kako su ga oni nazvali. „Kanjon“ tokom dana omogućava stanarima maksimum dnevnog svetla. U stvari, „kanjon“ je zakrivljena, lelujava površina koja se vertikalno obavija oko stepeništa i unutrašnjeg patia. Njegovi su zidovi, gde je potrebno, transparentni i propuštaju dnevno svetlo do nižih nivoa. Negde su zatvoreni kao što je slučaj kod kupatila i toaleta.

Špageti na holandski način
Obe kuće imaju četiri nivoa oraoa, mnogo terasa i zeleni krov. Dnevni boravak se nalazi na prvom nivou(što je za nas prizemlje), dok su spavaće sobe i kupatila na višim nivoima. Na podovima je postavljen parket od bambusa(Jatoba i Louro Gamela). Garaža je poluukopana u zemlju s dva parking mesta.

Korišćenje struje smanjeno je na nekoliko načina. Sistem solarnog grejanja vode upotrebljava se u kombinaciji s daljinskim grejanjem. Zajedno sa izolovanim HR++(izolaciono duplo staklo) i dobro izolovanim zidovima, ukupno štednja struje premašuje zahteve holandskih građevinskih propisa.

Mnogi stanovnici Novog Lejdena nisu zadovoljni izgledom fasade u Art Nouveau stilu pa je nazivaju: špageti, kolaž, Gaudi u drvetu; kažu: van der Roje bi se prevrnuo u grobu...
...ali, o ukusima ne treba raspravljati.

Jelena Kaličanin
Foto: Boris Cajser 24H>

Potpis ispod slika
Projekat biroa 24H> inspirisan je Prirodom i izveden u Art Nouveau stilu( koji u osnovi ima florani izraz)

„Kanjon“ je vidljiv iz svake prostorije

U Južnoj Holandiji, u provinciji Dač, nalazi se Novi lejden koji je dobio nov urbanistički izraz


Fasada je eho „kanjona“ gde je Art Nouveau je veoma očigledan.

Arhitekta, osnivač biroa 24H>architecture, i za ovu priliku i fotograf, zajedno s koleginicom Martje lamers osnovao je biro 01.01.01.godine


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003