Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Ruska kuća 19. 03. 2012.
Arhitekti Arsenij Brisenko i Pjotr Zajcev mlada su garda novoruske arhitekture.
Njihovi projekti unutrašnje, spoljašnj arhitekture kao i urbanističke ideje, pokazali su njihovu sposobnost da i najmanji projekat predstave kao idealan. Jedan od takvih je kuća smeštena nedaleko od Moskve, u ruralnom ogoljenom predelu.

Za arhitekte Arsenija Borisenka i Pjotra Zajceva zna se da uglavnom projektuju modernu estetiku: dinamičan izgled i svedene linije. Kuća na brdu je smeštena na strmini i praktično je ugrađena u brdo. Donji linearni deo nosi na jednom delu kubus bele boje koji se „preliva“ preko njega, može se reći da ga je uzeo u zaštitnički zagrljaj! Glavni ulaz vodi rampom pravo u kubus snažnog izražaja u kome se nalaze prostrana dnevna soba s kaminom, radna soba i velika terasa koja pokriva donji nivo.

Na malom prostoru smešteni su kuhinja, trpezarija i dnevna soba. Osim toaleta oni čine jedan prostor znalački grupisan. Oko snažnog stuba obavijen je prostor u kome su smešteni kuhinjski aparati. U produžetku je postavljena ploča, tako važna za komunikaciju kuhinja-dnevna soba. Oko trpezarijskog stola smeštene su Panton stolice.

Klizna peskirana stakla kriju radni deo-simpatičan prostor osvetljem visokim prozorom kosim na unutra, sa drvenim stepeništem koje vodi u „čarobnu kutiju“-galeriju, mesto za odmor od umnog rada!

U donjem, privatnom delu samo jedan zid ima prozore okrenute mirisnom polju i obližnjoj reci. Jednostavnost nižeg nivoa omogućava potpunu privatnost vlasnicima kuće. Glavna spavaća sobaa čini blok s kupatilom i garderoberom. Ovaj deo okrenut je jugu kako bi se maksimalno iskoristila toplota sunca. Pored nekoliko soba, tu je i igraonica koja na tavanici ima veliki svetlarnik kroz koji prodire sunce.

Siva, tamnosiva, bež-boje su koje su arhitekti koristili za podove, zidove i tavanicu; pomešani sa jarko žutim materijalom sofe i fotelje daju sklad celom prostoru.

„Ovo je bio izuzetno racionalan proces projektovanja,“ kaže arhitekta Zajcev. „Izgled kuće i funkcionalnost sklopili su se u čvrstu formu. Sličan kvalitet postoji i u samom dizajnu enterijera.“

Jelena Kaličanin
Foto: Pjotr Zajcev


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003