Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PET ZELENIH ZVEZDICA 05. 03. 2012.
„Viđilijus“ smatra se najlepšim eko odmaralištem u Evropi iz koga nesputan pogled daje osećaj slobode i potrebu da se gleda u sebe samog. U njemu je pojedinac ponovo u centru pažnje.

San Viđilijo je tradicionalna oblast za rekreaciju u blizini italijanskog grada Merana, u Južnom Tirolu. Jedan od zaljubljenika u skijanje, Ulrih Ladurner, još kao klinac tu je provodio mnoge godine skijajući. Pre nekoliko godina rešio je da se preseli u ovu netaknutu prirodu koja je nudila samo stari hotel Viđiljoh“ podignut u tradicionalnom južnotirolskom stilu. Tada mu jesinula ideja da podigne odmaralište na ekološkim principima. Tražio je arhitektu koji dobro poznaje okolne ariš-livade, tepihe sasa, karakterističnan pejsaž za ovaj kraj. Ko bi bio bolji od starosedeoca-Matea Tuna!


„Odmaralište ima dušu. To se vidi kroz ljude koji rade u njemu, kroz članove našeg tima koji radeći odišu šarmom i učtivošću,“ objašnjava gospodin Ladurner. „ Namerno sam izabrao ovu staromodnu reč „učtivost“. Označava poštovanje dostojanstva svakog gosta i nenametljivu pomoć njihovim potrebama.“


Simplex je naš moto!
„Smanjiti, izostaviti, ukloniti! Nikakvi komplikovani oblici, samo prirodni! Želeli smo da poboljšamo kvalitet življenja jer tehnologija sve više vlada našim životima. Zato je u „Viđilijusu“ u centru pažnje pojedinac! I njegovo okruženje mora da bude takvo,“ tvrdi arhitekta Mateo Tun. „Eko, ne-ego! „

Tako je stari hotel „Viđiljloh“ dobio mlađeg brata koji liči na ogromno stablo koje leži u šumi. Njegova fasada, prošarana trostrukim staklima, liči na koru drveta. Ravan zeleni krov ima visoku izolaciju i sloj humusa. U leto, brisoleji, termo baterije i efikasan sitem ventilacije sprečava pregrejavanje vazduha u unutrašnjosti a sistem recirkulacije sprečava formiranje vazdušnih struja. Struktura zgrade i spoljni materijali značajno smanjuju potrebu za grejanjem uprkos lokaciji odmarališta u izloženoj oblasti.
Od samog početka dogovoreno je da se neće koristiti dizel gorivo ili gas već koncept pasivne energije: samo biomasa koju direktno isporučuju poljoprivrednici iz okoline hotela, koji takođe brinu o šumama. Kontrolom sagorevanja dimnih gasova uz pomoć filtera ograničena je velika emisija izduvnih gasova. Upotrebom ovog sistema godišnje se uštedi oko 65 hiljada dolara godišnje. U svakoj od soba postoji zid od gline iza koga se nalazi kupatilo i u isto vreme zrači toplotu. Sistem kontrolisane ventilacije garantuje efikasnu razmenu vazduha. Centralni sistem u zgradi omogućava podešavanje i kontrolu svih funkcija kroz sistem kablova koje kontroliše centralni kompjuter.

Mogu da kažem da sam projektovao „Viđilijus“ uz pomoć „ekotekture“! To je razuman spoj emocije, arhitekture i ekologije-sve u ime pravih individualnih potreba!“ kaže arhitekta Tun.

Planinsko ostrvo
Izbor korišćenja materijala iz obnovljivih izvora očigledna je. Drvo i staklene fasade se harmonično uklapaju u šumoviti pejsaž. „Vigilijus“ je planinsko ostrvo“, kaže Tun. I u pravu je: nema automobila ni izduvnih gasova; do njega se može doći ili pešice ili gondolom. Nema automobila, buke (nema čak ni tv prijemnika u sobama). Poštovanje prirode se vidi na svakom koraku. Dominantni materijali su staklo, kvarc i drvo ariš koje spolja, tokom vremena, dobija sivo-belu boju dok se u unutrašnjosti zadržava prirodan izgled zahvaljujući upotrebi kreča i ulja za impregnaciju. Onda i nije čudo da je „Viđilijus“ ponosan na nekoliko dobijenih prestižnih nagrada od kojih je najvažnija „Casa Clima, klasa A“ . Takođe je jedini hotel na svetu koji je za sad ima i nagradu „Eco Hotel of the World“ s pet zelenih zvezdica!

Odmaralište ima 32 sobe i 6 apartmana. Oni se smenjuju s javnim prostorima: Piazza Vigilius sa slobodno stojećim kaminom, bibliotekom s literaturom o arhitekturi i Južnom Tirolu, terasama, spa zonom i bazenom. Tu je „Raj“ bašta kao i panoramska terasa. Ipak, najvažnije mesto u „Viđilijusu“ je restoran 1500 koji je dobio ime po visini na kojoj se nalazi: plemenita elegancija i savremeni dizajn. Tu je i salon IDA u rustičnom stilu i kaljevom peći sazidane početkom XX veka. Jedna je od samo nekoliko preostalih u Italiji.

Veza između odmarališta sa svojim linearnim oblikom i pejsaža je pojačana mnogim pešačkim stazama. Na njima ima zanimljivih klupa „s tri položaja“: jedna prijanja uz kosinu zemlje za 44 stepeni, druga, u kojoj se čovek već može opružiti, za 33 i treća koja je praktično ležaljka, „leži“ pod uglom od 6 stepeni; iz nje se udobno mogu posmatrati ptice, nebo, sanjariti, maštati, praviti planove...

Gosti u potrazi za povezanošću uma s telom, čoveka s prirodom, prirodom sa arhitekturom dobrodošli su u odmaralište „Viđilijus“.
Nije ni mnogo udaljen od Srbije!

Jelena Kaličanin
www.vigilius.it


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003