Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 U SRCU ZLATNOG TROUGLA 14. 02. 2012.
Potez između avenije Montenj u kojoj žive poznati iz sveta mode, umetnosti, plemstva, politike...i Jelisejskih polja, u ulici Žorž V, smestio se trenutno najzanimljiviji hotel u Parizu, Fukets Barijer(Fouquet's Barriere)

Imati adresu u Zlatnom trouglu Pariza, gde se mešaju moda, umetnost i biznis, najprestižnija je stvar u ovom gradu, možda i u svetu. Smatra se da nemate pravo ime, svoje lično ili svog preduzeća, ukoliko ne posedujete bar dvadesetak kvadrata na adresi ovog Trougla.

Šik adresa
Transformacija Pariza(1852-1879) pod vlašću cara Napoleona III naziva se Osmanov projekat. Pariski prefekt je, kažu, uzeo lenjir u ruke i „obrisao“ uske, mračne i prosekao široke ulice koje su smisleno povezivale sve važne gradske tačke(vatrogsce, vojsku, bolnice...). Fasade na zgradama su pravih linija racionalne estetike i sve liče jedna na drugu. Jedna od njih je i zgrada hotela „Fouquets Barriere“.
Ipak, ona je danas drugačija!

„Da sam bogat na ovom mestu bih podigao palatu,“ mislio je Fransoa Andre sedeći na terasi restorana „Fukets“(otvorenog 1899.godine), koji je već imao letovališta i kazina u Dovilu, Kanu, Tukeu. Nije uspeo da odsanja svoj san. Nasledio ga je nećak Lisijen Barijer koji je preuzeo restoran „Fouquet's“. Ni on nije uspeo da otvori hotel. Tek je 1998.godine njegova kćer, zajedno s mužem Dominikom Desenjom, otvorila je hotel „Fouquet's Barrier“, tik u slavni istoimeni restoran.
Sedam zgrada koje izlaze na aveniju Žorž V, Jelisejska polja i dve susedne uličice povezane su, renovirane i rekonstruisane u hotel s pet zvezdica. Gospodin Desenj nije želeo isuviše savremen enterijer i eksterijer, niti težak stil minulih vremena Luja XV ili XVI. Želeo je eleganciju, šik i odgovarajući prefinjeni stil. Edavno je pozvao arhitektu Eduara Fransoa i slavnog enterijeristu Žaka Garsiju da zajedno osmisle novo ruho hotela.

Fasada na Jelisejskim poljima ostala je autentična, osmanska. Ona je zaštićeno dobro grada Pariza. Iako su ove postojeće zgrade jedne od najstarijih u ovom kvartu, tek kad priđete bliže primetićete da na fasadama „nešto ne štima“. Eduar Fransoa je osavremenio fasade tako što je kopirao stare osmanijske, poravnao ih, izlio u betonu i obojio u olovno sivu boju! Na njih sporadično postavio pravougle ramove u kojima su smeštena ogledala, tako da su izgubile svoj klasičan izgled baziran na simetriji i pravilnosti. Preko dana u njima se ogleda parisko nebo koje je, može se reći, izuzetno promenljivo i zato zanimljivo. Na pitanje zašto takve fasade kratko je odgovorio: „Ako radiš nešto što ima značaj onda tako treba!“

Digitalna arhitektura i rafinman
„Ako želite da gradite u digitalnom vremenu s formama iz prošlosti,“ kaže Eduar Fransoa, „onda to mora da bude savršeno urađeno uz pomoć skenera i livenog kalupa. Zato su moje fasade sinteza klasične dekorativne arhitekture i savremenih zahteva za svetlom i prostorom.“ U unutrašnjosti hotela srušio je nepotrebne zidove da bi povezao sobe i hodnike i omogućio osoblju, njih 350, da lakše cirkulišu: u podrumu postoji „ulica“ i kula za lift, nephodni za dostavljanje hrane u 107 soba i apartmana u rekordnom vremenu. Na strani dvorišta, arhitekta je stvorio „čistu šumu“-osam hiljada aluminijumskih grana prikačeni su na prazne zidove dok mahovina raste na metalnim mrežama

Moderni konzervativac-lepota pre svega-rfinman Pariza-to je Žak Garsija koji je dizajnirao unutrašnjost hotela „Fouquet's Barriere“. Na ulazu u hotel mermer iz Karare i neverovatan slap dijamanata na recepciji! Zidovi presvučeni kestenjastom kožom. Saloni s treperavim zlatnim zavesama, svilenkasti somotski jastuci, ogromna ogledala. Lusteri od ćilibara(Murano).
Unutrašnjost je obložena somotom-suprotnost čistim minimalističkim linijama. Mondenski ukus pomešan s Belle Epoque stilom tajno je mesto za BCBG-dobrih devojaka iz dobrih porodica iz obližnje avenije Montenj. Jedinstven nameštaj i materijali specijalno urađeni za hotel. Lajtmotiv je list lorbera.
Saloni s treperavim zlatnim zavesama, svilenkasti somotski jastuci, ogromna ogledala. Lusteri od ćilibara(Murano). U sobama sinfonija zlata, bakra i kornjačevine. Sofe prekrivene damastom i somotom. Debeli tepisi bež nijansi. Najsavremenija tehnološka oprema. Stotinu sedam ključeva od kojih 40% apartmana. Osećaj privatnosti i sublimiranog prostora. Jedinstven pogled na Jelisejska polja, aveniju Žorž V i unutrašnje bašte.

Na prvom spratu u rotondi restoran „Dijana“-čarolija srebrnosivog, ljubičastog i zlatnog. Zavese od tafta; servis Kristofl sa ugraviranim slovom „D“ kao Dijana-Royal Limoges; kristalne čaše. U nišama bele Murano lampe. U svim barovima i restoranima hotela služi se Le Pop Earth, prvi eko šampanjac kuće Pommery. Čak je i njegova etiketa reciklirana!

Mesto okupljanja manekenki, režisera, pevača, glumaca, političara...: Marlen Ditrih, Fransoa Trifo, Žan-Lik Godar, Šon Koneri, Katrin Danev, Bred Pit i Anđelina... Ovde je Nikola Sarkozi proslavio svoju predsedničku pobedu.
Ovde i vi možete provesti bajkovite novogodišnje dane!

Jelena Kaličanin
Foto: Agencija Eduar Fransoa
www.fouquets-barriere.com


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003