Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BAIJA DIVOTNA 24. 01. 2012.
Baija je država na severu Brazila. U njoj su se rodili: samba, capoeira(borilačka veština uklopljena u ples) i candomble(afro-brazilska religija)... Poznati brazilski arhitekta Marsio Kogan projektovao je, u glavnom gradu Salvadoru, kuću upotrebivši tradicionlne graditeljske veštine svog naroda

Baija ima portugalsku kolonijalnu prošlost, istoriju afričkih robova i tradiciju stanovnika koji su, spojivši se u duhovnu mešavinu, iznedrili ležeran duh Baije. Klima je tokom cele godine topla, vlažna i vetrovita zbog čega je izuzetno važno postavljanje kuće koja se gradi. Tradicionalna Baija kuća za osnovni projekat koristi severoistočni vetar koji duva sa Atlantika i ventilira sve prostore održavajući ih prohladnim i prozračnim. Zato je način na koji je Marsio Kogan postavio nov projekat, i upotrebi tradicionalno građevinsko umeće Brazila, izuzetno zanimljiv.

„Najviše volim prizemne kuće!“
Na samom početku, vlasnik je želeo da Kogan renovira postojeću kuću. On je odbio. „Kuća je bila grozna i imala je lošu energiju!“ priseća se arhitekta. Posle niza neprivlačnih ideja drugih arhitekata vlasnik se vratio Koganu. Dogovorili su se da počnu od nule. Sve što je ostalo od stare kuće bila su tri stabla manga starih preko sto godina koja su pomogla arhitekti da definiše oblik kuće.
Graditelji baijanske tradicionalne kuće odvajkada su poznati po znanju da u enterijeru sačuvaju hladovinu u ovim tropskim krajevima gde temperatura neretko prelazi 40 stepeni Celzijusa. „Oni su to znali pre korbizijeovskih ideja koje su bile „tropikalizovane“. Čak pre Ser Normana Fostera koji je dao tačne tehnološke i naučne dimenzije samoodržive arhitekture!“ tvrdi Kogan misleći da nisu oni ti koji su otkrili toplu vodu!

„Kuća je podignuta na izabranom mestu zbog klime, zbog Baije, zbog opreme koja ranije nije korišćema, zbog nekalkulisanja u projektu!“ govori Marcio Kogan, do danas rušilac aktuelnih arhitektonskih vrednosti, stila i modernog dizajna, a opet vezan za tradiciju. Ali, sve teče, sve se menja...“Mnogi arhitekti tvrde da grade uz pomoć svetlosti, kao da imaju alhemičarske sposobnosti da naprave eteričan materijal! Ja gradim uz pomoć povetarca! Kombinujem moderan dizajn s materijalom koji nabavljam na licu mesta kako bi dobio efikasnu kuću koja diše zajedno sa okruženjem!“


Epur si muove
Od Marsija Kogana se uvek očekuje novitet, rušenje postojećeg, izazov... Ali, kad se bolje razloži Baija projekat vidi se da je Marsio, u stvari, tradicionalista „na kvadrat“! Kuća ima četvrtastu osnovu s otvorenim dvorištem. Tri strane, izgrađene od prirodnog kamena, u obliku ćirilićnog slova „P“, sadrže dnevni boravak, trpezariju, kupatila, kuhinju, gostinsku sobu, radnu sobu, ostave, tehničke prostore. U ovaj projekat Baija kuće uneo je mashrabiya pregrade koje, u isto vreme, i otvaraju i zatvaraju fasade. Postavljene su I na četvrtoj strani, paralelnoj ulici. Kada se otvore zajedno s kliznim staklenim zidovima, ova strana kuće liči na veliku verandu

Upravo upotrebom mashrabiya pregrada, četvra strana može da se zatvori i otvori po želji. Pregrade su klizne kao i stakleni zidovi iza njih. „Veranda“ je otvorena prema dvorištu, s jedne, i prema terenu ka ulici, s druge strane. U „verandi“ smešteni su dnevni boravak i trpezarija koje na najbolji način ukazuju na opušten stil života u Baiji. Osim osam betonskih stubova prostor je čist što omogućava nesmetanu ventilaciju koja koristi vetrove sa obližnjeg Atlantika. Rezultat je prijatna kuća čiji je enterijer prirodno zaštićen od vrućine. Nema klime, čak ni uobičajenih ventilatora!

Potpopljena kuća
Mashrbaiya odvaja sektor u kome se nalaze spavaće sobe od bazena koji su pruža uporedo s njim. Kogan je maestralno postavio zidove od kamena te oni deluju skoro kao klizajući!
Podovi sve tri strane kuće „potopljeni“ su 15 cm ispod nivoa zemlje. Kako Kogan kaže:“Potopili smo kuću! Prve slojeve zidova postavili smo direktno na zemlju kako bi stvorili iluziju da kuća polako tone u zemlju!“

Ceo ovaj ambijent daje utisak da vlasnici praktično žive na otvorenom, uživajući u vetriću koji leprša preko mango drveća i mashrabiya pregrada, osvežavajući unutrašnjost ove moderne a tradicionalne kuće.

Ovde vreme diše Baija tempom!

Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003