Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Iscelitelji iz srca zemlje 20. 01. 2012.
Hot-stones, drevna energetska masaža toplim vulkanskim kamenjem, i danas je neizostavni deo regeneracije organizma

Još od vremena starih Indijanaca snaga iz srži zemlje, oblikovana od komadića lave, prirodno izvajanih u reci, koristila se u lečenju različitih bolesti tela i duše. Davno nestala plemena ostavila su u amanet ljudima posebno poštovanje prema kamenu, kao najstarijem obliku života na planeti Zemlji u stanju dubokog sna. Nakon što bi ga zagrejali, postavljali su ga na bolna i ukočena mesta na telu, izvodeći pri tom ritualne plesove i ispevajući posebne molitve sa željom da svom snagom i toplinom pomognu bolesniku. Kada bi se telo zagrejalo, koža prokrvila i oznojila, kružnim pokretima bi masirali bolne i napete regione.
Masaža toplim vulkanskim kamenjem, hot-stones, i u današnje vreme neizostavan je sistem regeneracije, rehabilitacije i prevencije zdravlja. Potvrđeno je da vulkansko kamenje u sebi nosi izuzetan elektromagnetski potencijal zemlje i da u svojoj biti prvenstveno predstavlja energetski tretman.
Pedeset šest, po obliku i veličini različitih kamenja, zagrevaju se u posebnim hromiranim posudama u vodi do temperature 42-43 stepena Celzijusa. Kada akumuliraju toplotu (a specifični su po tome što je postepeno i dugo iradiraju), terapeut okrugle i pljosnate u parovima ređa na sto, nakon čega klijent, uz vežbe dubokog disanja, leđima legne na njih. Na taj način zagreva se i opušta najnapetiji deo tela – paravertebralna muskulatura (mišići opružači trupa). Malene kamenčiće ređa između prstiju na stopalima, kako bi se pripremili za masažu refleksne zone, dok u dlanove klijenata postavlja okruglo, već toplo kamenje. Izuzetan efekat opuštanja i ronjenja duboko u sebe pomaže i ređanje zagrejanog kamenja preko energetskih centara stomaka i grudnog koša.
Apsolutno prirodna ulja (semena grožđa, jojobe, badema, avokada, susama itd. sa dodacima prirodnih etarskih ulja) jedina mogu učestvovati u ovoj božanskoj sesiji.


Kako deluje

Specifičnost same masaže je u tome što terapeut nauljeno kamenje ne stavlja direktno na telo, već prvo zagreje svoje dlanove koje prinosi na kožu i pokretima glađenja priprema je i greje, nakon čega toplim kamenjem masira dublje strukture kože, mišićnih ovojnica, ligamenata i mišićnih grupa. U zavisnosti od zdravstvenog stanja klijenta, bolnih i blokiranih delova njegovog tela, kao i željenog efekta masaže, terapeut kreira devedesetominutni tretman.
Energetski potencijal kamena i njegova toplina neće biti dovoljni da telo vrate u stanje psihofizičke ravnoteže i opuste ga ukoliko terapeut ne da svoj doprinos. mirom i ljubavlju koje nosi u sebi.
Hot-stones sistem omogućava bolju razmenu materija u organizmu i potencira detoksikaciju. Da bi se bubrezi oslobodili štetnih, provociranih sadržaja dobijenih filtracijom krvi, nakon tretmana preporučuje se ispijanje pola litra mlake vode, odličnog medijatora toksina i spasitelja ovih važnih organa. Koža zahvalnost odaje svojom blistavošću i glatkošću zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji i ishrani, kao i pomoći metabolizma kolagena i elastina u njoj.

Cirkulacija tela ubrzava se za šest do osam puta, tako da se svaka ćelija tela smeši i odiše zahvalnošću. Mišići odbacuju neprirodno stanje napetosti i bola prouzrokovano fibrozitima i nakupljanjem mlečne kiseline. Disanje postaje dublje i opuštenije, stres se anulira: počinje veliko spremanje sebe.

Lekoviti rezultat

Masaža sa toplim vulkanskim kamenjem preporučuje se kao spas u slučajevima napetosti, bolnih mišića, reumatskih problema, degenerativnih stanja kičmenog stuba, sportskih povreda, nesanice, depresije, razdražljivosti i PMS-a. Obzirom da je glavni postulat ove drevne veštine – primum non nocere (prevashodno nemoj naškoditi), ovakvog uživanja lišeni su srčani bolesnici, trudnice, osobe sa proširenim venama, visokim krvnim pritiskom, u slučajevima mikro i makro krvarenja, za vreme menstruacije, kao i pacijenti sa infekcijama na koži.
Ophođenje

Zahvalnost prema kamenu terapeut pokazuje načinom kojim se ophodi prema njemu.
- Higijena je na prvom mestu! Posle masaže svaki kamen se pere posebnim dezinfekcionim sapunom i uranja u vodeni rastvor morske soli kako bi se remineralizovao.
- Preporučuje se i povratak kamenja matici. Maser bi trebalo da ga iznese u prirodu i poređa po zemlji kako bi se reenergizovao.
- Za vreme punog meseca iznosi kamenje na terasu i ostavlja ga da obnovi svoj potencijal.
- Najbolje energetsko čišćenje ostvaruje se tako što terapeut kamenje složi u ribarsku mrežu, odnese na reku i prepusti tekućoj vodi da ga revitalizuje.
Pedja Filipović, učitelj masaže i kreator velnesa


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003