Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BELA KUĆA 30. 11. 2011.
Na zapadnoj obali Norveške, na udaru vetrova, oluja, snažnih talasa nepreglednog okeana, tik uz grad i luku Bergen, nalazi se bela vila „G“
Velika ali ne dominantna i pretenciozna, vila leži na humci visoke obale u mestu Jelestad. Oluje, snegovi, naročito kiše u ovom kraju, traže da kuća bude zaštićena sa svih strana. Arhitekta Tod Saunders, Kanađanin koji dugo živi i radi u Norveškoj, iznedrio je projekat oslanjajući se na upotrebu tradicionalnih nordijskih elemenata i osnovnih norveških građevinskih metoda. Drveni materijali različitih veličina poređani su pomalo nasumično kako bi dali reljefni izgled zgradi i istakli ovu raznolikost pomoću sunčevih zrakova.Povrh toga, arhitekta je naišao na savršenog klijenta koji mu je zahvaljujući čestim uplivom u projekat pomogao da, kako sam tvrdi, tokom procesa projektovanja, napravi od njega boljeg arhitektu!
Dramska predstava
Rezultat: retko elegantna kuća „G“, snažnog izraza i izgleda koja u sebi nosi ideju jednog od očeva arhitekture, Frenka Lojda Rajta, kao i čvrstinu i širinu arhitekture nemačke škole Bauhaus.Sa svojom moćnom kubusnom osnovom I betonskom konstrukcijom, s prostranim steklenim površinama, savršeno se uklapa u snežne predele kojima je okružena. Uprkos svojim oštrim formama vila “G” se istovremeno suprotstavlja prema i infiltrira u sredinu u kojoj je izgrađena. Vešto se igra s kontrastom modernih industrijskih hladnih materijala I živopisnim, planinskim pejzažima. Bela kuća je dokaz da čist minimalizam može da sarađuje sa prirodom.
Na početku, arhitekta Tod Saunders i vlasnik Jens-Peter Glitenberg započeli su „pregovore“ koji su se završili odličnom saradnjom. Saunders se držao snažnih linija a Glitenberg je težio detaljima. Svi delovi projekta rezultat su plodonosnih diskusija između arhitekte i klijenta. Na primer, stepenište: „Predloga o obliku stepeništa bilo je bar 10-12! „Boksujući“ svaki svoje ideje, stigli smo do čvrstog bloka napravljenog od čelika debiljine 1 cm, obloženog grubim peskom otpornim na klizanje!“ Stepenište je lokalno proizvedeno. Teško je jednu tonu, a njihovo ugrađivanje je bilo “dramsko izvođenje uz pomoć dizalice, a preko krova“.


„Da vam pravo kažem, gospodin Glitenberg je veoma inteligentna osoba koja je akutno zainteresovana za arhitekturu! Sve vreme nam je postavljao arhitektonske zamke, tako da sam u jednom trenutku poverovao da će projekat potpisati on sam! Ali, kako je porodica utvrdila i potpisala svoje potrebe i želje, mogli smo da uskladimo njihove koncizne zahteve s našim jednostavnim projektantskim principom!
Bela kao mleko!
Sa svoje strane, vlasnik je, komentarišući svoje iskustvo tokom evolucije dizajna kuće, rekao: „Da, imali smo preciznu ideju; na primer, o broju dužnih metara za plakare, gde da smestimo prostore koje svako od nas želeo itd. Jer, mi smo pre ove,


već podizali nekoliko kuća iz čega smo naučili kako da izbegnemo greške proizašlje iz naših raznorodnih želja. Znali smo da želimo kuću čistih linija bez ikakve vizuelne zbrke.“Ovo je jedan od razloga što su većina ostava I skladišnih prostora integrisani u debele zidove koji su širine, ni manje ni više-60 i 70 cm!
Dizajn vile „G“ je u potpunosti beo. Ovu belinu ističu pojedini komadi nameštaja, kao što je jarko žuta stolica, čupavi crveni tepih ili kolorativne slike na zidovima. Kuhinja i trpezarija su u crno belim tonovima. Posebnost dizajna čini prostor za decu. Njihova igraonica je takođe bela sa zidnim planinarskim vežbalištem okruženim potrebnim praznim prostorom u kome deca voze koturaljke, bicikle...kako bi obogatile svoje kinestatičke sposobnosti. Retkost u svetu arhitekture i roditeljskih ideja!

Jelena Kaličanin
Foto: Bent René Synnvåg & Jan Lillebø

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003