Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PRICKER LAUREAT: EDUARDO SOUTO DE MOURA 22. 11. 2011.
Žiri: Eduardoa Souto de Moura često nazivaju „misijanskim arhitektom“ jer inspiraciju crpi iz modernizma Mis van der Rojea i kamena starog hiljadama godina.

Kada je čuo da jedobio nagradu Pricker 2011, koja je arhitektonski ekvivalent Nobelovoj, rekao je: „Kada su me pozvali telefonom i rekli da sam laureat jedva da sam poverovao u to. Tek kada su to potvrdili shvatio sam kolika je to čast za mene! Još važnije je što je po drugi put jedan Portugalac bio izabran za najprestižniju nagradu u arhitekturi.“
U pitanju je čuveni arhitekta Alvaro Siza za koga je de Moura radio punih pet godina.
Tokom decenije rada, Eduardo Souto de Moura iznedrio je radove u današnjem duhu ali i projekte u arhitektonskoj tradiciji. Njegove zgrade jedinstvenog stila mogu da iskažu naizgled suprotstavljene karakteristike-moć i skromnost, hrabrost i suptilnost, snažan javni autoritet i osećaj intimnosti.
Od osnivanja svog biroa 1980.godine de Moura je uradio oko 60 projekata, najviše u svojoj rodnoj Portugaliji. Projektovao je i u Španiji, Italiji, Nemačkoj, Engleskoj i Švajcarskoj. To su privatne kuće, bioskop, tržni centri, hoteli, apartmani, kancelarije, umetničke galerije i muzeji, škole, sportske dvorane i podzemna železnica.

Jelena Kaličanin
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003