Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BAJKA U PRIRODI 04. 11. 2011.Zapadno od Polarnog kruga, zarinuti u hladne vode Norveškog mora a pedesetak kilometara od grada Trumsea, rasprostrlo se bezbroj ostrva s netaknutom prirodom. Ona su norveški raj tišine i prostranstva u kome praktični Norvežani smeštaju svoje vikendice-kolibe. Jedna od njih pripada arhitekti Gisleu Lekenu, osnivaču arhitektonskog biroa 70N.
Kristalni vazduh, čista plava boja mora, niske zrade, podasvuda zelenilo, to je okruženje tima 70N koji se nalazi u gradu Trumseu. Arhitekta Gisle Leken ovde radi zajedno sa još desetak ljudi. Na zidovima istaknuti izvedeni projekti koji su dobili mnogobrojne domaće ali i svetske nagrade.
Biro nosi ime po geografskoj širini na kojoj se nalazi Trumse a mesto u kome je Arhitekta Leken projektovao i smestio svoju kolibu, Skarsfjord, smešteno je severnije. U njega smo stigli posle nepun sat vožnje kroz bajkovitu prirodu. Koliba se nalazi na zapadnoj strani ostrva. Ne može se odrediti da li stene između kojih se probija drveće streme moru ili more nasrtljivo prodire u kopno! Zato se koliba ne može lako uočiti.Upravo ovakva geografija donela je norveškoj arhitekuri specifičan izraz: kuća treba da bude udobna, prostrana, pratktična ali da izgleda kao da je mala, skoro sićušna. Smeštena na brdašcu, okrenuta zapadu i beskraju okeana, koliba arhitekte Lekena zaista deluje sićušno u odnosu na okolne stene, brda, more. Ipak, njena veličina je 40, za Norvežane ponekad i previše kvadrata.
Projekat, gledan iznutra i spolja, jasno ukazuje na cilj većine norveških arhitekata-svaki prostor za život treba da bude jednostavan, topao(što se odnosi na nezaobilaznu upotrebu drveta), praktičan(jednostavne projektantske ideje), da se lako održava i najvažnije od svega, da komunikacija s prirodom bude 100% ostvarena, odnosno da se i sama kuća, ne samo poveže s prirodom, već da postane deo nje.Uticaj svetlosti na hranu
Smeštena je na maloj visini, na zelenom brdašcu, ne baš preblizu mora(velika vlažnost je neprijatelj br.1 Norvežana). Postavljena je u liniji istok/zapad a velika staklena platna u tom delu kuće omogućavaju fantastičan pogled na okolinu i severno sunce koje dopire do svakog njenog kutka. U tom delu nalaze se dnevni boravak i kuhinja.
„Volim da uživam u prirodi,“ kaže arhitekta Leken. „Iako je priroda svuda oko nas, pa i u velikim gradovima, moji projekti su uvek koncipirani na način da moj pogled može da bludi dogdod moja duša želi! Kad spremam obed volim osećaj nesputanosti. Zato se iza kuhinjske radne ploče(na severu) nalazi veliki horizontalni prozor, a iznad njega još jedan, nazovimo ga, horizontalni prodor svetlosti, kako bih mogao u potpunosti da uživam u priremanju hrane!“ Bilo kako bilo, ovakav pristup i raspored kombinacije drvo-staklo daje upravo onu ugodnu atmosferu koja opušta i omogućava čoveku da u potpunosti uživa u prirodi čiji je i on sam deo.
I nameštaj je sveden, nema mnogo detalja. „Interesantno je,“ kaže Gisle, „da ovde nikad ne mogu da radim. Ponekad ponesem projekat u razradi, ali ga nikad ne
pogledam! Verovatno zato što upravo ovde, opuštajući se i uživajući u prirodi, dobijam ideje koje se kasnije pretavraju u dobre projekte!“
U delu kolibe na istočnoj strani, čiji je nivo podignut za dva stepenika, smeštene su praktične niše za spavanje i potrebne police. U svakoj niši po dva kreveta. Nasuprot njih, Gisle je celom dužinom hodnika provukao plakare. Prema istočnoj strani oni se šire čime je dobijen veći prostor za odlaganje stvari. Najzad, na krajnjem delu kolibe smeštena je nezaobilazna sauna iz koje se može udobno posmatrati nebo, sunce, zvezdano nebo.
Zaista, ova koliba, tako tipična za norvešku arhitekturu, prava je oaza mira, opuštanja i uživanja u prirodi.

Jelena Kaličanin
Foto: Espen Grnli
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003