Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ZEMLJA I OPAŽANJE (IV deo) 20. 05. 2011.
Iz knjige Psihološka astrologija
EZOTERIJA, Beograd

Četiri elementa i psihološki tokovi

Telo igra veliku ulogu u životu tipova zemlje, naročito zdravlje jer je telo uvek neposredni opipljivi omotač «života» koji se u njemu odvija. Ima velike sposobnosti oporavka. I fizička iskustva i čulnost veoma su važni za osobu tipa zemlje.
Rayvijeni instinkt za postojeće okolnosti, za činjenično stanje, može da se smatra vrlo praktičnim, ali opažajni tip ne mora da bude praktičan-čak i iracionalni «događaji» zasnovani na subjektivnom opažanju igraju ulogu u procesu percepcije.
Njegov način života je takav da zadovoljstvo nalazi u konkretnim prijatnostima, i sve što je opipljivo i stvarno njemu je dragoceno. I trud i raspoloženje zasnovani su na ovom «uživanju» u životu. Međutim, nema potreb za sirovom čulnošću, pošto opažaji mogu da postanu veoma istančani. Uopšteno govoreći, postoji stalna želja da se stvari opažaju, a fizički osećaji se ne izbegavaju. Sa čim god da se suoči, može u tome i da uživa, a da ne pokuša ni da razmišlja o tome, ni da ga kontroliše. Stimulans uvek mora da dođe spolja, jer ono što dolazi iznutra često ne može ni da se prepozna, ni da se razume zbog svojih nestvarnosti i neshvatljivosti.Karl Jung kaže: »Opipljiva stvarnost uvek podstiče osobu ovog tipa...Stvarnost je njegov ideal i on je osetljiv na nju. Skoro da i nema apstraktnih ideja, pa tako ni razloga da se prema datoj stvarnosti odnosi kao prema stranoj.»
On dalje primećuje da je taj tip spreman na žrtve da bi održao spoljni izgled stvari. Odevalje, dobra hrana i piće, prefinjeni i retki ukusi i slične stvari koje se odnose na spoljni svet, veoma su mu važne.Iako ovakvo ponašanje podrazumeva prihvatanje,bez prigovora ili predomišljanja, svega što se dešava (govorimo o neracionalnom tipu), često se dešava, kada je razvoj negativan, da se prijemčivot pretvori u cepidlačenje, i da je moralni stav krut i skučen. Spremnost da prihvati bilo koje religijsko uverenje može da vodi u sujeverje i korišćenje energije.
-nastaviće se-


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003