Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Ekskluzivno iz Norveške 20. 05. 2011.
HLADNA UDOBNOST
Tamo daleko, na severu evropskog kontinenta, gde se nalazi carstvo irvasa, na dva sata leta od Osla, okružen snežnim planinama i tundrom ili „snežnom pustinjom“, gde vetrovi ponekad spuštaju temperaturu do -60 stepeni, nalazi se gradić Alta i u njemu hotel od leda-“Iglo“
Čim se uđe u hotel „Iglo“počinje-smrzavanje! Dugačak hodnik vodi do bara, kapele i 30 spavaćih soba-svi izgrađeni od leda! Kako njegovo ime samo kaže, hotel je dizajniran na sliku igloa. Nalazi se na dvadesetak kilometara od Alte, u idiličnom okruženju istoimene reke. Hotel ima oko 2 000 kvadrata leda i snega-sobe, kreveti, čak i čaše u ledenom baru! Pored 30 soba, u hotelu postoje i apartmani, bar i nekoliko foajea u kojima se gosti, obučeni kao da idu na Severni pol, ispijaju votku držeći čaše u krznenim rukavicama!Štaviše, u hotelu se mogu videti umetnička dela-skulpture od leda, izuzetnih oblika. Svake godine menja se njihova postavka kako bi gosti, koji se oduševljeno vraćaju, mogli da uživaju u jedinstvenom ugođaju.


Temperatura u unutrašnjosti hotela uvek je stalna, između -4 i -7 stepeni! Čim gost uđe u hotel od recepcionera dobije debelu arktičku vreću za spavanje, kao i mapu celog terena kako bi pronašao kupatilo. Ali, vreća nije dovoljna. Zahvaljujući „dušecima“-kožama irvasa, gost može udobno da spava. Naravno, preporučuje se i debeli vuneni veš.Izgradnja bez kraja
U jednom od apartmana naišla sam na harfu! Pravu! Na pitanje upućeno upravniku „kako je moguće svirati na ovom nežnom instrumentu sa smrznutim prstima“, samo se zagonetno nasmejao. Možda zvuci koje proizvode nečiji prsti u rukavicama svirajući na žicama harfe, proizvode neki futuristički zvuk. U spavaćim sobama kreveti i stolovi napravljeni su od blokova leda isečenih u obližnjem zamrznutom jezeru.Svake godine, izgradnja hotela počinje sredinom novembra. Sneg se prska u odgovarajuće projektovane kalupe od čelika i ostavlja da se smrzne. U određenom trenutku, kalupi se izvlače a smrznuti delovi se zatim sklapaju u iglo. Radovi na podizanju hotela vrše se u nekoliko faza. Čim se jedna od njih završi, prostor se otvara za posetioce i one koji žele da prespavaju u jednoj od soba ili apartmana. U svakom, slučaju, zidanje hotela zavisi od Majke prirode tako da hotel „Iglo“ nikad nije isti.

Pored „Iglo“ hotela nalazi se servisni prostor u kome je smeštena garderoba u kojoj gosti ostavljaju kofere, putne torbe i skije; zatim kupatila, tuševi, sauna koja se svakog jutra zagreva od 7 sati. U istoj zgradi nalazi se i restoran.
Gosti, koji su željni šetnje ili skijanja na planinama Finmarka od uprave hotela dobijaju specijalna termička odela i cipele, kape i rukavice. Ukoliko nije ljubitelj šetnje, gost može da dobije snoumobil.U restoranu „Lakesestva“ jedinstvena je atmosfera. Izgrađen je od drveta u obliku laponskog šatora-lavvu. U njemu je toplo! Šef Džoni Trasti koristi namirnice koje se mogu naći u prirodi u vreme kada je hotel otvoren. Na meniju je obavezna irvasovina koja je slična ostalom mesu i vrlo zdrava, s obzirom na neprestano kretanje ovih životinja i time na njihove odlične mišiće.
Nedaleko od hotela, pored smrznute reke Alta, nalazi se mala farma u kojoj gost može da iznajmi saonice koju vuku psi haskiji.
I, da li je hladno u hotelu? Meni jeste bilo, ali, sudeći po broju gostiju-ne bi se reklo!
Na žalost mnogih, hotel će nestati kada tempreatura počne da se penje u aprilu! Praktično se „Iglo“ sam zatvara iz pomoć Majke prirode!

Jelena Kaličanin
www.sorrisniva.no
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003