Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LORELAJ 29. 03. 2011.
To je strma stena okružena vinogradima. Visoka 132 metra, na obali Rajne kod Svetog Goahrhausena, na mestu gde je Rajna široka samo 130 metara.Opasne vodene struje u prošlosti su bile kobne za mnogo brodova koji su tu potonuli. O ovom grebenu na Rajni nazvanim Lorelaj ispredale su se bajke. "Lorelaj" je ušla u istoriju.Inspirisala je mnoge pesnike i muzičare u vremenu romantizma.Ali Lorelaj nije samo romantično izletište sa kojeg puca predivna panorama, nego i platforma za muzičke koncerte koji se održavaju pod vedrim neborm. Osim toga već nekoliko godina na platou Lorelaj postoji novi centar koji je rado posećen.Izložba pruža mogućnost sticanja uvida u gornju i srednju dolinu Rajne,prostora stavljenog na UNESKO-vu listu svetske kulturne i prirodne baštine.Koliko se svetski poznata hrid Lorelaj promenila

"Mlada žena sedi na steni i češlja svoju dugu plavu kosu.Ladjari dole sa Rajne upiru pogled naviše. Ne obaziru se na vrtlog, brzak ih povuče na dno i oni se udave.
To je u najkraćem istorija Lorelaj koju svako na svetu zna, smatra vodič Ute Krasman.Kako se Lorelaj našla na vrhu stene kod Svetog Goarhauzena na Rajni,to zna samo mali broj posvećenih.Prvobitna priča potiče od romantičnog pesnika Klemensa von Brentana koji je zapisao..."Na Baharahu na Rajni živela je čarobnica koja je bila tako lepa i ljupka da je začarala mnoga srca, što je osramotilo mnogo muškaraca.Iz njenih ljubavnih lanaca, više nije bilo spasa."
Njen najvoljeniji brodar je medjutim napustio.Zbog toga je Lorelaj, prema predanju, bila tako nesrećna da je otišla kod biskupa da se pomoli za svoju smrt.Biskup se zaljubio u nju i poslao je u manastir.Na putu ka manstiru,ona je prošla pored stene Lorelaj,pogledala u dubinu i poverovala da je na jednom brodu prepoznala svog najdražeg.Sagla se i skočila u Rajnu.Od tada su se širili mitovi i legende o Lorelaj.Još i danas neki tvrde kako je vide gde sedi na steni i češlja svoju dugu plavu kosu.Postoji mnogo pesama i napisa o najpoznatijoj ćerki Rajne.Svakako su najpoznatiji stihovi Hajnriha Hajenea,kao i kompozicija.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003