Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Opustite se na havajski način 05. 07. 2010.
Masaža „lomi-lomi“ omogućava opuštanje blokiranih delova tela i lečenje na mentalnom, emotivnom i duhovnom nivou

Drevne masaže koje su izvodili polinezijski vračevi zasnovane su na havajskoj filozofiji (huna) prema kojoj sve što postoji treba da bude u ravnoteži. Jedna od takvih metoda je i masaža „lomi-lomi“, popularno nazvana „ruke koje vole“ jer je važno da ruke terapeuta rade sa puno emocija.
Ovaj način masiranja opušta i fizičku i duhovnu stranu bića, oslobađajući ga od starih verovanja koja su smeštena u ćelijama tela. Havajski narodi, koji su osmislili ovu masažu, veruju da jedna ideja ili verovanje može da blokira energiju do pucanja mišića. „Lomi lomi“ omogućava opuštanje blokiranih delova tela i lečenje na mentalnom, emotivnom i duhovnom nivou – objašnjava terapeut Peđa Filipović iz masaž kluba „Professional“ (Karađorđeva 49).
Masaža „ruke koje vole“ počinje smirenim odnosom između terapeuta i klijenta. Ruke terapeuta osluškuju biće i prave pokrete slične talasima koji se kreću kroz vodu. One oslobađaju vrat i glavu, a zatim lagano prelaze na levu stranu leđa.
- Jedinstvenost ove masaže je da se prvo radi jedna a zatim druga strana tela. Pravilo je da se prvo oslobađa energija leve a zatim desne strane. U tome terapeutu pomaže i delovanja posebnog ulja „pikejk“ koje je sastavljeno od nekoliko biljaka sa Havaja – kaže terapeut Peđa Filipović. Blagotvorno delovanje ove mešavine biljaka u skladu je sa shvatanjem da je „lomi-lomi“ veza između srca, ruku i duše sa izvorom života.
- Posle opuštanja lopatice, zgloba ramena i kičme, terapeut prelazi na istezanje ruke i stimulaciju refleksnih zona šaka koje su smeštene na ruci. Zatim sledi rasterećenje sedalnog dela i zgloba kuka koje terapeut radi preko peškira i na taj način postepeno prelazi na donji deo tela.
- Kod masaže nogu važan segment je glancanje stopala koje prelazi u stimulaciji tačaka na peti i jastučića na koje se oslanja težina tela prilikom kretanja – kaže terapeut kluba „Professional“, i dodaje da, prema huna filozofiji, do blokade energije dolazi u zglobovima, tako da je njihovo opuštanje i istezanje poseban deo „lomi-lomi“ masaže. Posle njega se zatvara krug jer je svaki deo tela doveden u ravnotežu. Uživanje u osećaju harmonije najlepše je uz mešavinu zelenog čaja sa sedam vrsta citrusa, koji preporučuju u masaž klubu „Professional“.
Jelena Jovanović


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003