Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LETO BEZ KRAJA 02. 06. 2010.
Smestena na obali jezera Okobodzi, u ruralnom okruzenju, nalazi se letnja rezidencija koju su projektovali arhitekti E.B.Min i Dzefri Dej

Pol i Anet Smit cesto vidjaju brodove koji prolaza pored njihove kuce koja se nalazi tik uz jezero Okobodzi. « Dok brod prolazi cujemo vodica kako govori i objasnjava projekat nase kuce, » kaze vlasnik. Bracni par Smit uopste nije iznenadjen paznjom koju njihova kuca privlaci. Ona je jedna od najmodernijih na Zapadnom Okobodzi jezeru. Ali, dok se prisutni dive spoljnjem izgledu kuce, nemoguce im je zamisliti kakva je njena unutrasnjost.

Pol Smit, inzinjer i njegova zena Anet, koja je studirala arhitekturu, odlucili su da nadju dizajnera-avanturistu u dusi i s kojim se moze lako raditi. Ucinili su nesto sto privatnici retko cine : otvoroli su konkurs pozivajuci tri arhitektonske firme da u roku od nedelju dana predstave svoje ideje za njihovu kucu.

Naravno, svi su bili placeni. Najzad, izabrali su ideju arhitektonskog biroa MIN-DEJ, bracnog para koji radi u Nebraski i san Francisku.
Dzefri Dej je, diplomac Harvarda, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Nebraski, a njegova zena E.B. Min stariji predavac na Master klasi arhitekture na kalifornijskom Umetnickom koledzu.

Smitovi su, na samom pocetku, zamolili da se sacuva veoma staro hrastovo drvece koje se nalazilo na terenu. Temelji kuce smanjeni ali je zato prvi gornji nivo osmisljen kao konzola cime je sacuvano korenje drveca : s prvog sprata se dobija utisak da kuca « visi » iznad vode.

Kuca-brod
Arhitekti, koji su takodje dizajnirali sav namestaj, nisu zeleli da materijal bude, kako E. Min kaze, «konvencionalno lep », misleci na granit, mermer i gips. Oni su upotrebili slojevito drvo, gumu, cak i industrijski metal. Njihov cilj je bio, kako kaze Dej, « upotrebiti stare materijale na elegantan nacin. Bracni par Smit je prihvatio skoro sve njihove sugestije.
Kuca u sumi dala je arhitektima priliku da istrazuju drvo i stvaraju bezbroj bezbroj oblika. Drvo kao materijal ima posebnu paznju ovo dvoje arhitekata. Njihove dizajnerske ideje kulminirale su u ideji povezivanja unutrasnjosti prostora s vodenom povrsinom jezera : osmislili su « kapljicu vode » za uzglavlje kreveta. Ovaj uzorak, zanimljiv i vazan deo dizajna, uradjen je uz pomoc kompjutera u tri dimenzije a prema digitalnim instrukcijama. Panoi od vertikalnih letvica na prozorima velike spavace sobe omogucili su Polu i Aneti vise privatnosti, u isto vreme fokusiranje oka na jezersku vodu.
Teren je uzak i dugacak prema jezeru. Zato kuca ne izgleda velika gledajuci sa ulice.
« Prvobitno smo zeleli da ovu kucu-brod podignemo u betonu i celiku koji ima jaku boju rdje. Medjutim, dobavljaci nisu mogli na vreme izvedu radove. Bila je to prava nocna mora. Bili smo razocarani, ali verujemo da i kuca od drveta sjajno izgleda, » kaze arhitekta Min. «Zato smo upotrebili brazilsko ipe drvo, odnosno vertikalno postavljene letvice. »
Arhitekti su takodje dizajnirali pejzaznu arhitekturu. Posto nasi poslovi idu od institucionih do rezidencijalnih projekata i dizajniranja namestaja a nismo usko arhitektonski specijalizovani, to trazimo projekte u kojima mozemo da uvedemo inovacije u prakticnu metodologiju, u materijale i programiranje ».

Pol Smit kaze da se rad sa ovim arhitektima isplatio : « Osecamo da zivimo kao deo vode a ne samo da imamo kucu na jezeru.
Kada smo u njoj onda je nase leto-leto bez kraja!»Jelena Kalicanin
Foto: Paul Crosby.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003