Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PEKING U LAS VEGASU 20. 05. 2010.
U velikom kazinu hotela „Caesars Palace“ u Las Vegasu normalno je da sve vrvi od zvukova; blješti neonsko svetlo, užurbanost je maksimalna a uzbuđenje zahvata svakog ko se u njemu nalazi. U restoranu nedavno je otvoren restoran koji je dobio ime „Beijing Noodle no.9“ ili, u prevodu, „Pekinška testenina broj 9“, što na samom ulazu potvrđuje ogromna maketa broja 9.

Cilj projekta je bio da se gostu omogući odmor od uzbuđenja, vreve i napetosti. Projektant je arhitektonski biro Bergman Wallas and Assocates, a dizajner Japanac Juhkiči Kavaji. Oni su odlučili da restoran bude poluotvoren prema kazinu, da gosti mogu da čuju udaljenu jeku, ali da dobiju i mali audio i vizuelni predah.
Granice između kazina i restorana nisu jasno definisane kako gost ne bi dobio šok prelaskom iz uzavrelog u miran prostor. Gost prolazi kroz široki ulaz oivičen gigantskim akvarijumima koji imaju ulogu „smirivača“ i uvlače gosta-igrača u mirniju luku. Zvuci kazina postepeno se smanjuju, ali nikad ne prestaju. Između dva otvorena zida gost uvek krajičkom oka može da posmatra šta se dešava u kazinu.
Ptičje gnezdo
Budući da nema potpornih zidova ni stubova, dizajner Juhkiči Kavaji je mogao da upotrebi jednu jedinu šaru, da „prostre“ kroz volumen restorana, kako kaže Kavaji, „jedan jedini koordinatni element, kroz kreaciju nevidljivih granica“. Šara koju je upotrebio je stlizovano ptičje gnezdo, metafora na slavni stadion u Pekingu, delo švajcarskih arhitekata Hercoga i de Merona, kao i na dobro poznatu(i veoma ukusnu) supu od lastavičjeg gnezda.


Osnovni dizajn šare gnezda prati LED osvetljenje. Zahvaljujući ovom indirektnom LED osvetljenju, čak su i kuhinjski aparati(kuhinja je potpuno otvorena) dobili zanimljiv dekorativni izgled. Tople bele LED trake sa sijalicama, smeštene na gornjem delu šare emituju osvetljenje jačine 15 sveća. LED osvetljenje može se po želji menjati za ručak ili večeru. One takođe osvetljavaju bar koji se nalazi levo od ulaza u restoran, kao i hranu koja se donosi na servisne stolove. Sva svetlosna mesta skrivena su od direktnog pogleda.

Celokupni utisak obavija gosta u svoj senzualno zasenčen zagrljaj. Akvarijumi kao vodeni talasi stišavaju žustar žamor koji dopire iz kazina i stvaraju vizuelno smirujući utisak na gosta.

Enterijerista Juhkiči Kavaji je već ovenčan nagradama Silver Award of japanese Cosiety of Commercial Space Designer, Merrit Award of Interior design Best of Year 2009 od strane casual Dining Departement. Sledila je početkom decembra 2009.godine nagrada The Great Indoors Award u kategoriji Relax and Consume.
Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003