Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Odraz lepote i zdravlja 07. 05. 2010.
Masaža lica je izuzetno prijatna masaža koja utiče i na naše energetske potencijale. Ako se dvoumite koju masažu da izaberete, evo prilike da se upoznate sa svim fazama jedne specifične masaže lica.
Naše lice je odraz našeg života. U njemu se, kao u ogledalu, ogledavaju svi problemi sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, emocije, ali i zdravlje naših unutrašnjih organa. Akupresurna masaža, zasnovana na najprirodnijem vraćanju tela u ravnotežu, jedan je od načina da pomognete sebi, svom zdravlju i svojoj lepoti.
Ali, nije bitna samo masaža lica nego i – skalpa. Masaža skalpa je energetski važna, između ostalog i zato što se tu, u preseku linije nosa i ušiju, nalaze „vrata bogova“, preko kojih, kaže kineska tradicionalna medicina, dobijamo kosmičku energiju. Ovo mesto na glavi u ajurvedskoj medicini nazivaju ađna čakra – ona predstavlja duhovni energetski nivo, to je jedna od najviših čakri.
Stimulisanje jagodicama prstiju gornjih viličnih sinusa, takođe je dobro za opuštanje.
Tačka između obrva se u tradicionalnoj kineskoj medicini naziva „jezero suza“. Stimulisanjem ove tačke opuštaju se očni i čeoni deo lica. Inače, svi potisci su prilagođeni klijentu. Nikada se ne prelazi granica bola, a blagi bol koji se oseti prilikom masaže predstavlja način osvešćivanja, susreta čoveka sa sobom i svojim telom.


Podrška prirode
Aromaterapija je sastavni deo masaže. Veoma je važno da sva etarska ulja koja se koriste u aromaterapiji budu prirodna. Takođe, važno je i kako se ulja pripremaju. Retka su ona koja mogu direktno da se primene na kožu; takvo je etarsko ulje lavande, na primer (mi koristimo ulje „Kozmetika Afrodita“). Sva ostala moraju se pripremati sa bazičnim uljem (i baza mora da bude prirodna), u razmeri 50ml čistog ulja (badema, jojobe, semena grožđa, avokada itd): najviše 25 kapljica etarskog ulja.
Oprez prilikom korišćenja aromaterapije se preporučuje trudnicama, deci, obolelima od bronhijalne astme, a pre tretmana se uvek proverava da li ste alergični na određenu biljku od koje je etarsko ulje napravljeno.
Cvet za glavu, stabljika za trup
Etarska ulja koja se dobijaju iz cveta biljke koriste se za masažu lica, ona koja se dobijaju iz stabljike i listova koriste se za masažu tela, odnosno trupa, gornjih ekstremiteta, a utiču i na unutrašnje organe, dok etarska ulja dobijena iz korena biljaka služe za masažu male karlice i donjih ekstremiteta.
Pedja Filipović, učitelj i kreator masaže


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003