Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BAJKA U SNEGU 27. 04. 2010.
Kuća koju je projektovao arhitekta Duilino Damilano, „Horizontalni prostor“, kompozicija je čistih volumena i svetlosnih kontrasta. Nalazi se u mestu Kuneo u italijanskoj provinciji Pijedmont.Bela, snolika, moderna kuća izdiže se usred mora snega. Dizajnirana je u obliku latiničnog slova „L“. Svi uobičajeni materijali su tu: Ipe drvo, mnogo stakla, betona...unutrašnji i spoljašnji zidovi beli, minimalistički nameštaj.
Projekat Italijanskog arhitektonskog biroa Damilano Studio impresionira svojim geometrijskim i dobro organizovanim horizontalnim redom. Široke stepenice vode dugačkim otvorenim hodnikom do kuće koja je podeljena na dve jedinice: dnevni boravak sa svojim ogromnim zastakljenim površinama koji se prostire dužinom cele kuće i trpezariju okruženu spavaćim sobama sa ogromnim prozorima i terasama s pogledom na prostrani vrt.

Kameni zidovi prekriveni su pločama postavljenim na različitim dubinama kako bi stvorili zatalasanu površinu razbijajući jednolikost zida. Podovi od tikovine daju prostoru toplinu.

Kuhinja je takođe u čistim geometrijskim linijama zahvaljujući jednostavnoj kuhinjskoj ploči koja pokriva deo za kuvanje i deo za intimno obedovanje. Svi elementi u kuhinji su horizontalni. Zahvaljujući tome arhitekta Duilino Damilano je iznad njih provukao nizak a dugačak prozor u kome je „uramljeno“ selo, a ovaj kutak dobio lepršavu fluidnost.Zanimljivo je da je kuhinja, odvojena od trpezarije i dnevnog boravka bez vrata kako bi se omogućila praktična komunikacija.

Pored toga ima posebna dvoja vrata od kojih jedna vode ka glavnom ulazu, dok druga izlaze na zelenu površinu-veliko travnato dvorište koje okružuje kuću. Ovaj arhitekta očito dovoljno dobro razume da hrana doneta s pijace ili iz radnje ne treba da se pronosi kroz ostale prostore u kući, a naročito ne kroz prostor u kome ukućani sede sami ili s gostima.

U prizemlju se nalaze tri jedinice za spavanje sa sopstvenim kupatilima. Sve spavaće sobe imaju prirodno svetlo i pogled na selo, seoske farme, zelenilo. Dve dečje sobe su povezane dugim vestibilom. Takođe postoji velika prostorija u kojoj se nalaze perionica i ostale tehničke mašine.
Nameštaj je biran s posebnom pažnjom. Tu je stolica „Lazy“ dizajnerke Patricije Urkviole za B&B, dok trpezarijski sto„La Grande table“ okružuju stolice Vernera Panton; iznad stola vise Modular lampe.
Zajedno s pročišćenim arhitektonskim linijama, ovaj dobro izabarani unutrašnji dizajn zrači čistotom, dovoljnošću i umetničkim ukosom.Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003