Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 SKULPTURALNA GEOMETRIJA 15. 04. 2010.
U gradu Santander španski arhitekta Hoakin Tores projektovao je svoj letnjikovac u za koji je 2007.godine dobio nagradu “Acciona Imobiliaria”Arhitekta Tores I njegovi saradnici iz arhitektonskog biroa A-Zero u Madridu želeli su da projektuju kuću koja bi omogućila maksimalnu osunčanost I okrenutost prema reci Mijera koja se nalazi na južnom delu terena. Brdovit, kaskadan teren, obično vrlo problematičan za gradnju, postao je izvor velikih mogućnosti za smeštenje kuće jednostavne kompozicije volumena, velikih prozora I predominantnih materijala kao što su staklo, drvo I beton. S prirodnom barijerom potpornog zida, prednja fasada se otvara prema jugu I suncu.

Telo zgrade, smešteno na terenu od 2 200 kvadratna metra, izduženo je s dva velika volumena na krajevima. U prizemlju je jedan od volumena postavljem pod uglom od 90 stepeni u odnosu na zapadnu fasadu I u njemu su smešteni dva kupatila, kuhinja, ofis I soba za igranje koja se produžava u dvorište. U ostalom delu prizemlja nalaze se dnevna soba, trpezarija I mala biblioteka s prostorom za gledanje televizijskih programa ili kako se danas naziva u svetu: kucni bioskop. Stepenice vode na gornji nivo na kome se, iznad kuhinje, nalaze dve dečije sobe s kupatilom. U suprotnom volumenu koji gleda na zaliv, smešten je apartman domaćina sa velikim kupatilom I graderoberom. Ovakva postavka omogućava dnevnom boravaku celodnevno osunčanje dok su spavaće sobe u senci.


Na fasadama veliki prozori ili staklena zavesa praktično su ukinuli granicu između enterijera i eksterijera. Arhitekta je za fasade upotrebio preko prenapregnutog betona tamne elastične cementne panele “Naturvex” i sivi brut beton. Zanimljiva opcija koja akcentira liniju strukture s specificnim širokim panelima I daje utisak stabilnosti. Na podovima su postavljene pločice boje antracita.U prizemlju su dnevni boravak, kuhinja i trpezarija povezani otvorenim potezima. Ipak, između kuhinje i i ostalih prostora s tavanice je spušten lak zid do visine stuka, čime se kuhinja vizuelno odvojila u zaseban deo. Na taj način arhitekta je naglasio dnevno-primajući prostor od svakodnevnog prometa u kuhinji. Nameštaj je specijalno dizajniran u A-Cero arhitektonskom birou, osim fotelja Habitat.

Nad sto se nadvija lampa dizajnera Ahilea Kastiljonija. Iznad trpezarijskog stola visi poznati luster dizajnera Ingoa Mauera a zanimljive stolice, dizajn Magis, nose i zanimljivo ime “Bombo”! Neposredo na velikoj terasi nalazi se stolica dizajn Dedon dok su ostale Habitat.

Na gornjem privatnom nivou spavaća soba u roditeljskom apartmanu ima izgled velikog zarubljenog bloka: umesto prozora, ogromna staklena površina zasečena je koso kako bi se iz postelje moglo uživati u panorami reke Mijere i na široko nebo. Spolja gledano, moćan iskok ovog bloka daje celom gabaritu razigranost fasada, inače projektovanim u čvrstom geometrijskom stilu, i potencira sklpturalni izgled kuće.


“Cela vila, veličine 480 kvadratnih metara, je jedna vrsta skulpture koja se postepeno pretvara u arhitekturu,” kaže arhitekta Tores, koji je 1996.godine, osnovao zajedno s Rafaelom Ljamazaresom, arhitektonski biro A-Cero. Danas A-Cero biroi postoje u Madridu i Korunji; upravo je otvoren nov u Dubaiju. Naime, Hoakin Tores je prvi španski arhitekta koji je dobio prvu nagradu za projekat kule “Nebula” na konkursu u Dubaiu.
Projekti biroa mogu se naći u Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Prtugalu, Maroku I Dominikanskoj Republici: osim rezidencijalnih kuća rade i na urbanističkim I arhitektonskim projektima, uključujući I unutrašnju arhitekturu I dizajn nameštaja.

Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003