Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 USKRŠNJE JAJE 09. 03. 2010.
Projekat «Uskršnje jaje» prvi je u nizu projekata «Prve srpske fabrike sreće» (PSFS), male porodične i prijateljske radionice za kreiranje, podrsku i širenje pozitivnih misli i akcija u Srbiji. Nadahnut bogatim nasleđem koje polako pada u zaborav – ornamentikom srpskog srednjovekovnog slikarstva-stvoren je novi, "design" proizvod i tako je rođen projekat «Uskršnje jaje».

Okupljeni oko porodične ideje o promociji kulturne baštine, uz pomoć istoričara i istoričara umetnosti, formirano je, po teritorijalnom principu, 6 zbirki, razvrstanih prema crkvama i manastirima u kojima se ornamenti nalaze. Tako su nastale zbirke «Kosovo i Metohija», «Moravska škola», «Ohridska baština», «Stara Raška», «Stara Srbija» i «Zeta». Svaka ima 10 autentičnih ukrasa koji su preneti na termoskupljajući omot, čime je uskršnje jaje dobilo prikladnu dekoraciju i mogućnost da svako uživa u lepoti motiva srednjovekovnog zidnog slikarstva.

Posebna vrednost ovih zbirki je u tome da čuva od zaborava ornamente iz manastira od kojih su mnogi oštećeni, nestali ili danas nama teško pristupačni.

Od trenutka pojavljivanja na domaćem tržištu (Uskrs 2009. godine), projekat «Uskršnje jaje» je u potpunosti opravdao svoje postojanje jer je toplo prihvaćen i široko podržan od strane različitih društvenih krugova: od istoričara i istoričara umetnosti koji su svojim dragocenim savetima pomogli projekat, preko trgovinskih interesa malih i velikih preduzeća koja su otkupila i prodavala ovaj proizvod, sve do crkvenih predstavnika koji su sa blagonaklonošću pozdravili ovu inicijativu.
Time je «Uskršnje jaje» dokazalo da postoji potreba za takvom vrstom proizvoda, što je autorima dalo podsticaj da nastave sa sličnim projektima i inicijativom.

Dejan Maksimovic


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003