Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se



  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje








 Trepavice na kući 18. 02. 2010.
Kao trepavice za oči tako je arhitekta Bil Vandeventer omotao grilje oko jedne skromne Madrona kuće u Sijetlu i dobio nagradu Američkog Instituta za Arhitekturu Award of Merit 2009.


„Dizajnerski zreo osećaj, prijatni prostori i minimalno korišćenje gradskog terena zavredelo je nagradu. Vidimo veliki primer šta jedan maštoviti arhitekta može da uradi s dobrim klijentima i malim prostorom.“ Ovako je žiri obrazložio Award of Merit 2009 koju je uručio arhitektonskom birou Vandeventer + Karlander iz Sijetla, glavnog grada američke Vašington.

Ona je želela stepenastu kuću, On „boravište na nebu“. Ona je želela da dnevni boravak bude orijentisan prema vrtu, On je želelo da „živi na drveću“. Plac jedva 11 metara širine pomogao je arhitekti da zadovolji oba ukusa. Ona je zadovoljna jer su dnevni boravak i ostali javni prostori, preko velikih staklenih površina, praktično ušli u vrt. On je takođe zadovoljan jer u udobnom prostoru za rad u potkrovlju uživa u pogledu na obližnje jezero. Na spratu su spavaće sobe.
Kuća je uska i proteže se od ulice u dubinu placa; njene visoke fasade s velikim prozorskim otvorima sudaraju s granjem okolnog drveća.

Da bi zaštitio južnu fasadu okrenutu vrtu, arhitekta je ogromne staklene površine prekrio horizontalnim griljama. One kući daju specifičan i veoma romatičan izgled, u isto vreme je štite od vetra i vremenskih uticaja. Za njih je upotrebio svetlo kedrovo drvo.

Vlasnici su takođe želeli da projekat omogući što veće korišćenje prirodnog svetla. Sunčevi zraci, pored toga što imaju ulogu dnevnog osvetljenja, kroz otvore grilja, štite sobe od plesni i bakterija.

U kući nema mnogo nameštaja i zato enterijer izgleda svež i jednostavan. U unutrašnjosti su upotrebljeni jeftini materijali tako da je jedan kvadratni metar koštao 600 dolara. Podovi su prekriveni javarovim drvetom.

Iako je dobio prestižnu nagradu za projekat ove vile, arhitektonski tim Vandeventer + Karlander bio je žestoko kritikovan. Naime, zbog izuzetno tesne parcele, a da bi zadovoljili sve želje mladog bračnog para, arhitekti iz biroa su posegli za neuobičajenim rešenjem: povezali su stepenišni prostor s kuhinjom. Donji deo velikog otvora između stepenišnog prostora i kuhinje u ravni je s kuhinjskom pločom! Jeste da omogućava vidni prodor kroz kuću, ali s druge strane, postoji mogućnost da se miomirisi iz kuhinje šire kroz prizemlje i penju uvis. „Šta ako imaju psa ili mačku?“, „Hm, može da se viri odozdo!“, „A prašina koju dižu cipele penjača?“lamentiraju kritičari...
Kako bilo, domaćini su zadovoljni, žiri takođe, kažu da su i susedi zadovoljni, a najzadovoljniji je arhitektonski tim Vandeventer + Karlander koji uživa u svojoj Zasluženoj nagradi!
Jelena Kaličanin
Foto: Michael A.Moore


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003