Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Koliba na brdu 18. 02. 2010.
Ko bi, ako ne Norvežani podigli kućicu od drveta I kamena za zimsko uživanje, skromnu a zanimljivu, kvalitetnu sa svojim identitetom i koja izgleda kao iz Andersonove bajke?


Norveški arhitektonski biro, na čelu sa arhitektima Ejnarom Jarmundom, Hokonom Vigsnesom, Alesandrom Kosberg I Haraldom B.Lodeom, projektovali su u mestu Gudbrandsdalen u Norveškoj za svoje klijente dve kolibe. Smeštene na sedlu planine, iznad doline, okrenute su jugu. Obzirom da se kuće nalaze na usamljenom delu ovog dela Norveške, mudri I praktični Norvežani su se odlučili za zajednički projekat. Kolibe, odnosno kuće povezane jedna s drugom zajedničkim ulazom.

Sneno belo dvorište.
Odlučeno je da njihov položaj bude takav zbog zaštite od silnih vetrova I snežnih padavina kojih na tom mestu ima u velikim količinima. Ipak, s jedne strane su kuće nešto udaljenije jedna od druge kako bi se dobila lepša panorama na obližnju dolinu. Ovako povezane zajedničkim ulazom, kolibe služe jednoj porodici, koja se sastoji od dve generacije, da uživa u svojoj intimi ali da u isto vreme bude povezana jedna s drugom. Omeđene slaganim kamenom, dve kuće, ukupne veličine 430 kvadratnih metara, obavijaju se oko unutrašnjeg dvorišta.

Spoljni kameni zidovi su tu I tamo prosečeni kako bi se dobili prodori kroz koje se pruža pogled. Zidovi okrenuti prema dvorištu su praktično visoki uski prozori smešteni u jake drvene ramove I zaštićeni ispustom krovova. Ne otvaraju se, osim na nekoliko mesta u nižem delu.
Unutrašnjost koliba je organizovan kao serija individualnih prostora povezanih hodnikom koji se pruža oko dvorišta. Kombinacija kamenih zidova I drvenih tavanica daje prijatnu zimsku atmosferu. Poznato je da skoro svaka norveška porodica ne propušta nijedan dan za skijanje. Zato većina njih ima ove “kolibe” I izuzetno im je važna atmosfera u kojoj provode skoro svaki zimski vikend.
Visina krova je fiksirana, a podovi menjaju svoju kotu u odnosu na teren. Glavna konstrukcija obe kuće je drvena dok su krov I spoljni kameni zidovi prekriveni sirovim drvenim pločama.

Jelena Kaličanin
Foto: Nils Petter Dale


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003