Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PLANINSKA OAZA 08. 02. 2010.
Iznad uskih ulica, malih restorana i kućica u švajcarskom mestu Aroza, u romantičnom okruženju koje izgleda kao iz knjige „Hajdi“, ugnjezdio se hotel „Tschuggen Grand Hotel“, skraćeno Čugen hotel.Deo svoje slavne knjige „Čarobni breg“ Tomas Man je upravo napisao boraveći u ovom pitoresknom selu na jugoistoku Švajcarske. Bežeći ispred nacista, stigao je u Arozu, gde je tokom tri godine s prekidima, boravio šest puta. Tu je napisao i knjugu „Josif“. Koliko je Aroza romantično mesto potvrdio je još jedan književnik, Herman Hese, koji je ovde proveo svoj medeni mesec. Nisu odoleli ni ser Artur Konan Dojl, „otac“ Šerloka Holmsa, glumci Sofija Loren, Odri Hepbern, Dejvid Niven...

Priča o hotelu Čugen počinje davne 1883.godine, kada je Oto Hervig-Hold, Nemac iz mesta Hanau na reci Majn, stigao u Arozu zbog svoje bolesti pluća. Ubeđen da za ozdravljenje može da zahvali ovom minijaturnom mestu u švajcarskom kantonu Grizon(ili Graubinden), osnovao je Berghilf Sanatorijum.Godinama su tokom leta u Berghilf dolazili mnogobrojni plućni bolesnici. Zahvaljujući čistoj prirodi u kojoj se čovek oseća kao njen potpuni deo, Sanatorijum je 1929/30. godine pretvoren u „Tschuggen Grand Hotel“, na radost mnogobrojnih ljubitelja zimskih sportova, koji su zajedno s pacijentima bežali su od gradske vreve i vrućine. Tako je Aroza, mestašce u kome se govori jezik Romanč, postalo popularni skijaški centar, što je ostalo do dan danas.

Tokom godina, Čugen Hotel preživljavao je uspone i padove, sve dok ga 1966. godine nije uništio veliki požar. Njegova rekonstrukcija je trajala pune četiri godine. Tadašnji direktor i vlasnik hotela, Arman Vajsman, prodao hotel porodici Karl-Hajnu Kip i on je do danas u njenom vlasništvu.

Sobe su prostrane, pomalo jednolične; ali, i najmanja soba ima 122 kvadratna metra; moderan, ujedno i klasičan enterijer-neobična mešavina stilova; fotelje tapacirane svetlim materijalom; ogromno „nebo“ iznad kreveta, obrađeno u pačvorku; raznobojno obojene tavanice, rad proslavljenog švajcarskog dizajnera Karla Rampocija- zajedno daju enterijeru bogat, umetnički ekscentričan izgled.
Kupatila su velika koliko i same sobe, s podnim grejanjem, Bulgari toaleterijom i velikim staklenim tušem.
Hotel Čugen je specijalnim mostom povezan, na visini drugog sprata, s novim velnesom.

Aurora Borealis
Čugen hotel je, sve do 2006. godine bio zatvoren od maja do novembra. Kada je iste godine otvoren zdravstveni i fitnes centar „Tschuggen Bergoase“ velnes, hotel je započeo svoj novi život.

Projekat je dizajnirao i vodio njegovu izgradnju slavni švajcarski arhitekta Mario Bota, uz svesrdnu pomoć Karla Rampocija.
Smešten iznad hotela, ukopan u planinu na visini od 1 800 metara od nivoa mora, velnes „Bergoase“ zahvata četiri sprata. Zidovi su podignuti od granita koji se kopa u Arozi. Cela građevina je natkriljena s devet „svetlećih drveta“ tako da njena konstrukcija liči na jedra. Kroz staklene zidove prelama se raznobojna svetlost i pred očima gostiju se pokazuje kao bajni ples Aurore Borealis! Stakleni i metalni krovni prozori propuštaju ovu svetlost u 43 hiljade kvadrata i noću deluju kao svetionici. „“ Velnes je pomalo kao sveto mesto“, kaže Mario Bota. „Iako je ukopan u planinu, nema izgled pećine zahvaljujući podeli prostora uz pomoć lakih glatkih zidova. To je više velnesa, to je koncept svetilišta-mesto utočišta!“Vreme je luksuz
U velnesu se nalazi dvanaest prostorija-super teretana, četiri unutrašnjih i spoljašnjih bazena sa toplom i hladnom vodom, četiri osunčane terase, dva velnes apartmana, svaki s đakuzijem i parnim kupatilom; zatim švedska sauna, turski amam i velika kada s toplom vodom pod samim zvezdama.
Zidovi velnesa, zatalasani duž bazena s toplom i hladnom vodom, podignuti su od slaganog kamena, sve do „svetlećeg drveća“ koja izgledaju kao staklena jedra.
Nekada je, da bi se stiglo od hotela do Aroze i njenih pista, bio potreban ceo sat vremena. Čekati zimi na ski autobus u skijaškim cipelama danas je prošlost. Gosti su se obradovali novom ski liftu, odnosno „Čugen Ekspresu“, puštenom u rad krajem prošlog novembra. Sada do skijaških staza, čija ukupna dužina iznosi 25 kilometara, dvanaest gostiju stiže za 2,5 minuta.

Da su goste koji stižu u Arozu razmazili, potvrđuje i postojanje nekoliko golf terena što je samo po sebi danas uobičajena ponuda gostu. Ali, Aroza ima jedan „specijalitet“: njeni golfski tereni s 18 rupa nalaze se na najvišoj visini na svetu za igranje golfa: 1 999,47!
Ko bi tome odoleo?!

Jelena Kaličanin
www.tschuggenhotelgroup.ch


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003