Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KUĆA BEZ POČETKA I KRAJA 11. 01. 2010.
Prestižnu nagradu ”Harold Desbrou-Aner”, koju svake godine dodeljuje australijski Institut za arhitekturu, ove godine dobio je arhitektonski dvojac Rob MekBraid I Debi-Lin Rajan za projekat letnje rezidencije, nazvane ‘Klein Bottle House’

Kažu da je žiri morao dobro da se pomuči kako bi jasno video i shvatio odlike ”Klein Bottle” kuće. Ovaj ekscentrični projekat više liči na modernu arhitekturu 22.veka nego na prostor dobijen matematičkom formulom u kome je volumen kompatibilan s pet čovekovih čula.

Kilometar i po udaljena od Melburna, na australijskom poluostrvu Mornington smeštena je letnja rezidencija petočlane porodice koja zimi živi u Kaliforniji. Dona I Mark želeli su da svoja letovanja provode na peskovitim plažama Australije. Projekat su poverili arhitektama MekBrajd I Rajan koji su u projektovanju letnjikovca primenili zahtevnu prostornu formulu, tzv. ”Klein Bottle”. To je neorijentisana površina bez određenih granica ‘unutra’ I ‘spolja’. Povrh toga površina može biti zavojita, uvrnuta ali topološki uvek ista. Ovakve površine su pravi izazov za arhitekte, jer omogućavaju nove prostorne odnose I konfiuracije.

Arhitekti, koji su oduvek bili zainteresovani za načine na koji geometrija otkriva nove puteve dizajniranja, predložili su naručiocima ovaj izazovan projekat. Budući vlasnici su se oduševljeno složili. ‘Koliko sam razumela,’ kaže Dona, ‘ovakva dvodimenzionalna površina ukazuje na činjenicu da nema granice izmedju ‘unutrašnjosti’ I ‘spoljašnosti’. Sve je u isto vreme I napolju I unutra. Zato je vredelo čekati šest meseci da se završi projektovanje kako bi otkrili snagu ovakvog pristupa.’
Da bi vlasnici shvatili ovaj zamršen projekat, arhitekti su napravili model origami verzije, zatim su ga predstavili u 3D sistemu…

Kuca se spiralno obavija oko glavnog dvorista, veliko stepeniste zavojito povezuje sve spoljne I unutrasnje prostore, i završava se na spratu u velikom prostoru otvorenom prema pacifičkoj obali. ”Kako je projekat napredovao razmatrali smo sve mogućnosti kako bi pronašli optimalno mesto među dinama sa gustim čajnim drvećem, smanjili uticaj vetra i moguće tačke ulaska i enterijera u odnosu na spoljnju topografiju. Formula Klein Bottle očigledno je odlično pristajala ovakvom mestu.”
Dobija se utisak da se prostori koje zauzimaju njeni žitelji nalaze isuviše blizu, a opet, daleko jedni od drugih. Da bi se dobilo na dramatičnosti, arhitekti su projektovali kuću sa ostrim uglovima, odnosno vertikalno su je ‘stisli’ I ‘razvukli’ uvis! Zbog toga su sobe, zajednički prostori, dvorište-u isto vreme blizu ali i udaljeni jedni od drugih.

Kuca kao flaša s čepom
Struktura same kuće koj aleži na 258 kvadratih metara, podignuta je u kompresovanom betonu. Crni metalni krov se spušta nadole I postaje spoljni zid. Ulazna vrata aludiraju na čep u flaši: uklanjanjem čepa otvara se ‘mala flaša’ sa stepeništem I zidovima u jarko crvenim tonovima(Red Clown).
U prizemlju se nalaze predsoblje I perionica. Trougaona vrata, koja nisu vidljiva s fasade, omogućavaju prilaz centralnom dvorištu.
Na prvom etažu se nalazi ogroman fleksibilan prostor koji funkcioniše kao medija-prostor, igraonica I soba za dečije prijatelje. ‘Kada se vrata ove sobe otvore, pogled prodire čak do dvorišta.” kaže vlasnica letnje rezidencije, danas kuće slavne u svetu. U drugom krilu kuće nalaze se još dve spavaće sobe, kao I kupatila za domaćine I goste.

Da bi se dobio potpuno osvetljen prostor, s pogledom na okolinu, kuhinja I dnevni boravak su smešteni iznad dečijeg krila. Kao što je vidljivo na fasadama, u jednom uglu se tavanica prelama iznad ovog prostora. Klizeća staklena vrata dnevnog boravka vode na dve velike terase obložene drvetom. Na jednoj od njih se nalaze barbekju I spa prostor.
U dnevnom prostoru pod je presvučen bledim bambusom: ‘Želela sam da imam utisak kao da hodam po pesku,’kaže Dona.

Neki prostori dobijeni su prelamanjem nivoa. Glavna spavaća soba I garderober podignuti su za samo nekoliko visina stepenika iznad kuhinje I dnevnog boravka. U drugim sobama, da bi se dobio razigran prostor koji bi tesno pratio Klein Bottle formu, za pregradu je upotrebljen nameštaj. Trpezarijski sto s pločom od fiberglasa srednje gustine, može se pretvoriti u sto za bilijar. Kada se gornja ploča skloni pojavljuje se crvena tabla…Deca se obično igraju u igraonici. Ipak, uobičajeno je da se cela porodica posle večere okupi kod bazena…

Kao velika zabava na kojoj su sve boce otpušene, tako su I spoljna vrata Klein Bottle kuće stalno otvorena za porodicu I prijatelje. “Ovde je sve drugačije od onog u gradu u kome živimo, kaže vlasnica Dona. ‘Sve je otvoreno I povezano. Takva I treba da bude kuća na plazi!’
Jelena Kalicanin
Foto: John GollingsAntrfile
• Mala flasa-”Kleine Bottle” je opisni model površine o kome je 1882.godine prvi pisao nemački matematičar Feliks Klajn(Felix Klein). Prihvaćen je po imenu matematičara-“Klajnova povrsina”( Kleinsche Fläche ) koji je pogrešno preveden i usvojen kao ”Mala flaša” (Kleinsche Flasche )što je ostao do danas. Matematičar Klajn prvi je opisao izvesnu neorijentisanu površinu s dvodimenzionalnim stranama koje nemaju unutrašnju u spoljašnu granicu. Svaka je I spoljašnja I unutrašnja. Mebijusova traka(logo automobila Renault) ili traka Boy- jedinstvene su površine koje u isto vreme mogu biti uvrnute, ali topološki iste. Na primer, jedan đevrek će ostati topološki đevrek ukoliko ga zavrnemo ili uvrnemo. Ali, ukoliko ga prsečemo promeniće topološka svojstva.
Topološki pristup(proučavanje svojstava prostora) koji se nalazi pod stalnom deformacijom opisuje kako se prostor sklapa uz pomoć povezivanja I orijentacije.

Potpis ispod slika
Žiri je smatrao da je Klein Bottle House ”radikalan, inventivan I izazovan projekat koji stvara ”bezšavan” fizički arhitektonski izraz koji snažno utčce na mozak I telo čoveka”

Vlasnici, Dona I Mark, želeli su letnju rezidenciju drugačiju I uzbuljiviju od njihovog doma u Kaliforniji i zato su izabrali arhitekte MekBrajda I Rajanovu: ”Ako uzmete arhitekte zbog njegovih dizajnerskih umeća morate da im u date malo više slobode!

Šest meseci projektovanja I 13 meseci gradnje

Bilo je važno smestiti spavaće sobe tako da ne budu mnogo udaljene od ostalih prostora

Dupli prozori

Kuća je okrenuta na sever kako I dolikuje kćama na zemljinoj Južnoj polulopti

Kroz dnevni boravak neprestano vetrić piri

U kupatilima su bele keramičke plčcice ‘Signorino’

Fasade su obložene metalnim panoima ‘Noćno nebo’

Klein Bottle kuća je smeštena između drveća ćaja I peskovitih dina u blizini okeanskih plaža

Klein Bottle kuća je dobila i Dulux Colour Award za spoljašni izraz zgrade


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003