Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se



  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje








 KUĆA ISTOKA I ZAPADA 09. 12. 2009.
Arhitekte Ati Johari, rođana u Maleziji i Marlon Blekvel, rođen u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj, danas profesor na Arhitektonskom fakultetu u Fejetvilu u državi Arkanzas, sagradili su svoj dom tik uz gradski park






„Kuća liči na nas oboje,“ tvrdi Marlon Blekvel. „Svi koji nas znaju rekli su da ja treba da projektujem spoljašnost a Ati unutrašnjost kuće! Ispalo je dobro, zar ne?“
Svakako, jer čim se kuća izdigla iz šume mnogobrojni poznavaoci arhitekture brdovitih predela Ozark planina , počeli su da dolaze na hodočašće. Nedavno je ovaj projekat dobio, između 150 prijavljenih projekata koji su konkurisali, počasnu nagradu od Američkog Instituta Arhitekata. Žiri je nagradu dobijenu za restauraciju i renovaciju ove kuće na sever-zapadu Arkanzasa, objasnio rečima: „Lepa upotreba materijala, odličan oblik, sjajna upotreba prirodnog svetla i izuzetan spoj untrušnje i spoljašnje komunikacije“. Pored toga, kuća je „zaslužila i nagradu časopisa „Custom Home“.

Teren se nalazi na rubu Parka Vilson u Fejetvilu. Iako se pored nje nalazi niz gusto izgrađenih vila, ona je, zahvaljujući mnogo nižem terenu, dobila veću privatnost od ostalih.
Arhitektima je trebalo godinu i po dana da definišu dizajn koji je proistekao iz specifičnog mesta i terena na kome je trebalo da se nalazi buduća kuća. „Imao sam malo vremena da se odlučim za projekat. Izgoreli temelji predhodne kuće trebalo je brzo da budu rasčišćeni i zato sam morao da izbacim šemu iz rukava! . „Iako je prvobitna ideja bila niska prizemna kuća, ipak smo se odlučili za sprat. Situacija na terenu nam nije dozvoljavala da povećamo gabarit. Zbog toga smo se izrazili u „vertikali“.“ Veliku ulogu su imali i temelji predhodne kuće koja je nestala u požaru zbog zastarelih električnih instalacija. Takođe su dobili maksimum svetla i mnogo veći prostor za rad i igru u prizemlju. Cela ideja smeštena je u dve „kocke“ širine 6 metara koje formiraju strukturu kuće.
Za konstrukciju kuće Johari i Blekvel su upotrebili jevtine betonske blokove i metal kako bi oformio strukturu koja se oretvara u „kutijastu“ zgradu sa tipičnim ravnom ogoljenim zidovima. Izgled zgrade je morao da odgovara mestu.
U prizemlju su dnevni, na spratu privatni prostori.

Posebno zastakljeno stepenište vodi do spavaćih soba, kupatila i radne sobe. Teren na kome kuća leži je trapezastog oblika dijagonalno presečen potokom koji nabuja svake letnje sezone. Za arhitekte je bilo važno da ga zadrže. Umesto da ga zatrpaju ili skrenu u drugom pravcu van njihovog terena, oni su želeli da uživaju u nesputanom bujanju prirode u proleće. Zbog toga je osnova plana kuće urađena u obliku latiničnog slova „L“.

U unutrašnjosti, otvori su tako pozicionirani da omogućavaju kontrolisan pogled, osvetljenost, osećaj zaštićenosti i mogućnost posmatranja buđenja prirode u proleće kada potok nabuja. Potok su, zajedno sa Stjuartom Fulbrajtom rekonstruisali korito potoka i u njemu napravili vrt koji funkcioniše za vreme suve letnje sezone. Za ovaj poduhvat upotrebili su kamen sa Ozark planine i posadili domaće biljke.

Na terenu od 400 smestili su svoj dom kjoji u osnovi ima 85 kvadratnih metara. Ostale kvadrate „zaradili“ su tako što su veliki dnevni boravak proširili zastakljivanjem terase i dobili mesto za trpezariju i gril prostor. Kompozicija zatvorene fasade/ stakleni otvori omogućila je pristup svetlu u svaki kutak zgrade, direktan ili indirektan.Na gornjem spratu zid mezanina deluje kao da lebdi. „Nikada nemamo potrebu da danju palimo svetla“, kaže Johari. Velike čelične prozorske kutije upotpunjuju atmosferu u prostorima za sedenje i spavanje.
Posebno su zanimljivi krovovi. Svaki prostor na prvom spratu je jedinica sa sopstvenim krovom! Između njih postoje „spoljšnji hodnici“ koji omogućavaju lak prilaz svakom delu krova u slučaju potrebnih prepravki. U drugom krilu kuće, iznad kuhinje i ekonomskog dela, krov je takođe poseban. Četiri zarubljene piramide, prekrivene su plavim crepom što eksterijeru daje notu „japanizma!“ U unutrašnjosti krovna piramida je otvorena tako da ovakva tavanica daje pomalo uzvišen izgled prostoru.

Dok je deo fasade prekriven brazilskim crvenim drvetom, otpornim na vodu, unutrašnjost kuće je dizajnirana za udoban porodični život: beli zidovi, podovi od tikovine; jedino su za nameštaj upotrebili veslele boje.
Od crnog rečnog poliranog kamena u kupatilu vlasnika kuće, preko bele hrastovine, do bež kvarca od čega je napravljena kuhinjska ploča, svaki aspekt dizajna je pažljivo isplaniran.
„Verujem da smo napravili odličan projekat. Kao što vidite, nas dvoje još uvek u braku!“
Arhitekta Marlon Blekvel več pet godina predaje tehnologiju, kulturu stanovanja i dtalje dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Fejetvilu. Odkud on u ovom zaspalom univerzitetskom gradu? „ Zato što ovde mogu da gradim!“ odgovara. Pragmatičan odgovor pragmatičnog arhitekte, čovek van uobičajene svakodnevnice. Fasciniran je Ozark planinama sa svojim starim farmama, novim parkovima i tržnim centrima. „Ovde je savršen test hipoteze da dobra arhitektura može svuda da se nađe!“

Jelena Kaličanin
Foto:Timoti Hersli


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003