Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Mama šta je to sex? 26. 06. 2003.
Razgovarati s tinejdžerima o seksu nije ni lako ni prijatno. To je, međutim, neophodno ako želite da sa detetom održite bliski odnos uzajamnog poverenja...Kada temu već načnete, može vam se učiniti da sve konce držite u rukama, ali, i pre nego što budete toga svesni, razgovor se može pretvoriti u lakrdiju ili u popovanje. Istraživanja pokazuju da adolescenti žele da sa roditeljima pričaju na tu temu, kao i da je, ako se u porodici diskutuje o seksu na pravi način, verovatnije da će deca prvo seksualno iskustvo imati na vreme, i da će, kada do toga dodje, koristiti kontracepciju.

Ako priča o seksu ne dođe sama po sebi, moraćete da stisnete petlju i da to pitanje sami potegnete. Psiholozi kažu da filmovi, vesti i TV emisije pružaju sjajnu mogućnost za pokretanje razgovora. Razgovor možete započeti tako što ćete, dok gledate neku seriju, pitati dete: A, kako bi ti postupio - postupila u ovoj situaciji? Vrlo je važan i rečnik koji ćete koristiti. Izaberite reči pri čijem se izgovaranju nećete osećati neprijatno, ali izbegavajte nebulozne fraze tipa "ono dole". S druge strane, nemojte sebi dozvoliti da se koristite tinejdžerskim slengom. Njima će to zvučati snishodljivo i velika je verovatnoća da ništa nećete uraditi. Pubertetlije vole kada se odrasli izražavaju shodno svojim godinama.Odskora postoji zabluda da tinejdžeri danas znaju sve o seksu. To nije tačno. Malo dece tog uzrasta želi da prizna da ne zna vrlo jednostavne stvari iz te oblasti. Zato – ponudite im sve što znate, ali se pre toga uverite da i sami posedujete nove infotmacije! Metodi kontracepcije se stalno menjaju, zato se malo pripremite za razgovor. Uvek izbegavajte direktna i pitanja koja mogu zvučati kao potencijalna pretnja, bez obzira šta vam je vaš tinejdžer rekao.

Ako vam ćerka kaže da svi njeni drugovi imaju seksualne odnose, jednostavno recite: Jesi li sigurna? ili Da li uživaju u tome? Takva pitanja mogu pokrenuti kvalitetan razgovor mnogo više nego rečenica: Pa, ja se nadam da ti to ne radiš! Psiholozi kažu da kada dete pita o nečemu, najčešće traži roditeljsku podršku. Jednostavno kontrapitanje tipa: A, šta ti misliš o tome? daje im dozvolu da pitaju još, a da sve izgleda spontano.Uvek izbegavajte da adolescentima govorite šta bi, a šta ne bi trebalo da rade. Takođe kada odgovarate, neka vaš komentar bude kratak. U protivnom, više vas nikada ništa neće pitati. Nemojte podcenjivati uticaj sebe kao roditelja. Vi možete mnogo učiniti, mada se to nikad ne čini tako. Psiholozi, uostalom, tvrde da se ispod površine tinejdžerskog bunovništva, ustvari, krije želja za roditeljskim odobravanjem.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003