Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 PROVIDNA VIKENDICA 01. 12. 2009.
Na severu Portugalije, tik uz Nacionalni park Peneda-Geres i špansku granicu, podignuta je vikendica bračnog para, zaljubljenike u skijanje na vodiPriča o kući počinje 2003.godine kada su Mise i Eduardo Pinto Fereira, skijajući na vodi, slučajno otkrili 5 000 kvadratnih metara nedirnutog imanja pored reke Kalvado. Budući da su vlasnici već punih dvadeset godina zagriženi skijaši na vodi, bila im je potrebna panorama u kojoj bi mogli da gledaju vodu ali i da budu potpuno okruženi prirodom. Rečju, da kuća bude integralni deo šumovite okoline i vode. Našli su je u blizini sela Kanisada u Regionu Geres, planinskom kraju.

„Mesto je upravo bilo onakvo kakvo smo oduvek želeli: šumovito, pored izvora i reke; apsolutno nije bilo nijedne kuće u blizini!“ kaže Mise Fereira. „Arhitekta Gracija Koreja je bila logičan izbor za dizajniranja naše buduće vikendice koja bi zamenila postojeću ruiniranu kuću na ovom mestu, budući da smo bili njeni klijenti još od 1990.godine i poštovaoci lepote i originalnošću njenog rada!“

Kuća je prvi zajednički projekat arhitektonskog dubla Gracija Koreja i njenog partnera Italijana Robertoa Ragacija. Od prvog trenutka arhitekti su shvatili da će ovo biti veoma delikatan projekat. Imanje se prostire na 4 060 kvadratnih metara u zaštićenoj zoni tako da je kuća mogla da ima, prema urbanističkim uslovima, samo 60m2!

Zahvaljujući poverenju vlasnika arhitektonski tim Koreja i Ragaci dobili su „carte blanche“: bilo im je dozvoljeno da rade štogod žele, pod uslovom da ne iseku nijedno drvo niti da kuća bude odsečena od svog prirodnog okruženja. Trebalo je napraviti i mesta za odraslo dete vlasnika buduće kuće. Takođe, vlasnici su želeli apartman za posetioce, po mogućstvu odvojen od glavne kuće, kao i ostavu za skijašku opremu; zatim tuš, kupatilo za ovaj deo...

Kuća kao brod
Osnovni koncept “konzole” proistekao je iz orijentacije kuće na terenu. Smeštanjem kuće na desnom uglu nagiba omogućena je bolja integracija sa zemljištem I manji pritisak na njega kao I očuvanje okolnog drveća.
Prvo rešenje projekta ukazivalo je na delikatnu drvenu konstrukciju. Onda su vlasnici postavili nov uslov: kuća treba da bude izgrađena od betona „jer je zemlja vrlo vlažna i odronjava se tokom zimskih kiša“. Dakle, tražili su čvrstu, „tvrdu“ kuću.

Konačno rešenje bila je kuća-paralelogram smeštena na vrhu izdignute stene čiji se jedan deo propinje uvis, u želji da dosedne reku, da dominira njom. Kuća kao brod koji isplovljava iz luke! Pomalo podseća na čuvenu kuću italijanskog pisca Kurcija Malapartea koju je projektovao arhitekta Adalberto Liberoa. Sam sistem konstrukcije takođe podseća i na dizajn stola „less“ arhitekte Žana Nuvela.

Ulazni deo je do pola zariven u zemlju, ali je zato pogled preko staklenih zavesa postavljenih s obe strane paralelnih zidova omogućo veličanstven pogled na okolinu i reku. Glatka površina duguljaste površine betona umanjena je blagim titraijma grana breza koje ga okružuju.

Enterijer je opremljen minimalnim nameštajem, odnosno mešanim komadima nameštaja: pored trpezarijskog stola i stolica kupljenih u Ikei, u jednom uglu smešteni su stolica i stočić slavnog danskog dizajnera Hansa Vegnera koji je radio s Arneom Jakobsonom. Ovaj plodni dizajner umro je prošle godine u dubokoj starosti(94)!
Stolica se rasklapa i nosi takav naziv „Folding chair“. Dizajnirana je 1949.godine od hrastovine i trske.

U dnevnom boravku, pored njihanja grana breza koje su svojevrstan dizajn u prostoru, smeštene su dve sofe koje je dizajnirala Paola Lenti. Na podu je tepih „Beiritz“ sa zanimljivim crtežom arhitekte Size Vijere.
Spavaća soba odiše potpunim minimalizmom kako joj I priliči.
Kamena kućica, ostatak stare kuće, rekonstruisana je i pretvorena u prizemlju u ostavu za opremu za skijanje za vodu, dodata je i tuš kabina, dok se na spratu nalazi gostinska soba.


Jelena Kaličanin
Foto: Juan Rodriguez, Luis Ferreiro Alves


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003