Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ŠPANAC U PARIZU 01. 12. 2009.
Kristobal Balensijaga rođen je 1895.godine u Gvetariji u španskoj Baskiji. Ceo svoj život posvetio je proučavanju tehnika visoke mode. Svoju modnu liniju je doveo do perfekcije pojednostavljujući kroj koji je postao legendaran. Sa 23 godine otvorio je svoju prvu modnu kuću u španskom gradu San Sebastijan, zatim još dve u Madridu i Barceloni. Često je putovao u Pariz gde je kupovao kreacije slavnih kreatorki Elze Skjapareli i Madlene Vijone. Njihove tajne tehnike proučavao je do detalja. Učio je i od drugih pariskih imena visoke mode, strpljivo gradeći temelje svoje umetnosti.

Kada je počeo građanski rat, Balensijaga je napustio Španiju i preselio u Pariz. Otvorivši radnju u aveniji Žorž V broj 10, koja i danas radi, dobio je nadimak „Kralj pariske mode“. Kreirao je liniju koja je stvorila specijalan spoj između tele i odeće i čija je prozračnost i lakoća imala klasičnu osnovu. Duboko prožet svojom rodnom kulturom, crpeo je inspiraciju iz toreadorovog plašta, odeće španskih infantkinja živih boja i mantile od crne čipke. Voleo je raskošnu i živahnu liniju. Suzio je struk i proširio ramena upućujući pogled na bistu i vrat. Upotrebljavao je razne materijale, naročito debele, krute, štrafaste vunene materijale i materijale sa izlomljenim linijama zbog njihove interakcije sa svetlom.

Februara 1969.godine, Balensijaga je predstavio svoju poslednju kolekciju, zatvorio parisku modnu kuću i povukao se u Španiju. Voleo je da kaže: „Dobar kreator mora da bude arhitekta sa dobrim planovima, skulptor zbog oblika, slikar zbog boja, muzičar zbog harmonije i filozof zbog mere.“
Jelena Kaličanin
Foto: fototeka Les Arts Decoratif, Paris

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003