Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 REVOLUCIJA U VEGASU 01. 12. 2009.
U Las Vegasu, u hotelu „The Mirage“, otvoren je, posle dve godine rada, bar koji su dizajnirali kanadski arhitekti i dizajneri, pod dirigentskom palicom Žan-Fransoa Bušara, direktora slavnog „Sunčevog cirkusa“(Cirque du Soleil)ć omaž slavnoj muzičkoj grupi Bitls!Nedugo po otvaranju, diskoteka „Revolution Lounge“ postala je mesto okupljanja mnogih koji nisu stiglu u Las Vegas samo zbog kocke. Za ovaj uspeh zaslužan je tim stručnjaka iz kanadskog grada Montreala. Zajedno sa Žan-Fransoa Bušarom na ovom projektu učestvovali su Stefani Kardnial, Nolvan Genuhten- svetlo, Moment Factor-„animiranje zidova“, Bil Kivs(Vertigo)-interaktivni stilovi i DJ Alen Vine-muzika. Oni su postavili osnovu projekta crpeći inspiraciju iz arhitekture šezdesetih godina prošlog veka. Odlučili su da prostor akcentuju sa elementima koji prelaze iz crne u belu boju, psihodeličnom grafikom i predmetima rađenih rukom.

Diskotela „Revolution Lounge“ ima 715 kvadratnih metara i podeljena je na više manjih prostora. U samom centru, arhitekta Stefani Kardinal postavila je tri potporna stuba kao centralnu tačku celokupnog prostora. Inspirisana pesmom „Lusi na dijamntskom nebu“(Lucy in the Sky of the Diamonds), prekrila je stubove s trouglovima koji su napravljeni od sjajnog čelika. Na ovaj način, arhitekta Kardinal je svaki od stubova pretvorila u tačku zamrznutog dijamanta.

Evolucija i revolucija zvuka
Muzičku atmosferu kreirao je DJ Alen Vine. Ona je bazirana na broju četiri: 4 Bitlsa, četiri perioda u njihovoj karijeri, četiri slova u englekoj reči „Love“(Ljubav). U prvom delu, Vine stvara atmosferu uz muziku koju pevaju Bitlsi. U drugom, muzika je inspirisana vremenom u kome je ona nastala. Zatim ide treći deo u kome se sluša muzika kojom su Bitsli bili inspirisani. Najzad, u četvrtom delu, DJ pušta modernu tehno muziku. Svaki od četiri stepena sadrži karakteristično prateće osvetljenje, koje iz crne i bele, postepeno prelazi u pink boju.


Ulazni zid, dugačak 18 metara, je i pozadina bara. Na njemu su umetnici dizajnirali plitak reljef s kružnim formama i oblicima, koji deluju reljefno.
Najnovija tehnologija omogućava da se slike seku na i oko reljefa, dajući jasnoću i preciznost sekvencama.
Interaktivni stolovi
„Revolution Lounge“ ima sedam niskih interaktivnih stolova koji omogućavaju gostima diskoteke da sami kreiraju crteže. Stolove su dizajnirali i napravili Bil Kijz iz „Studija Vertgo“ iz Švajcarske i Dejvid Mol iz „Small Design Firm“ iz Kembridža, Masačusets. Površina svakog stola je podeljena na dve i na dodir osetljive površine, na kojima gosti mogu prstima da crtaju(G-zona).
Drugi deo reaguje na dodir čaša i predmeta koji su stavljeni na njih(O-Zona).
Površina automatski reaguje na crtež i istog trenutka se pojavljuju nasumične boje na predhodno postavljenim uzorcima cveća, crta, talasa itd.
Tokom večeri, službenici diskoteke, nazvani „Konzuli“, kruže noseći prstenove koji im omogućavaju da kreacije gostiju prenesu na bele površine koje se nalaze na centralna tri stuba!

Bilo je potrebno dve godine da se zavši ovaj izuzetno raznovrstan projekat koji, primereno najbudnijem gradu u jedinjenim američkim državama, radi 24 na 24 sati.
Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003