Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kuća koja lebdi 17. 10. 2009.
Austrijski arhitekta Danijel Sojter, takođe stručnjak za primenjenu umetnost, projektovao je za porodicu Pfiffner kuću na obali jezera Valen. Izgradnja je trajala osam meseci.
S pogledom na spektakularne Alpe Kurfirštenu švajcarskom mestu Kvarten, nedavno je podignuta kuća porodice Pfiffner, na samoj obali jezera Valen. Teren, veličine 690 kvadratnih metara, nalazi se na padinama zelenih polja. Zahvaljujući nagibu terena, tako čestom u Švajcarskoj, arhitekta Sauter je projektovao „lebdeću“ kuću koja zahvata ukupno 140 na terenu od 690 kvadratnih metara, sa jasnim linijama i upotrebom prirodnog materijala: drvo, staklo, ali i neizbežni beton...Kuća je u obliku kubusa s ravnim krovom i u potpunosti odstupa od tradicionalne švajcarske planinske kuće(chalet). Deo kuće okrenutog jezeru delom leži na stubovima. Ovakav plan joj daje zanimljiv profil i lakoću. Na istoj strani strani kuća je obuhvaćena pokrivenim terasama što joj daje lepršav izgled i ukida čuvenu liniju između unutrašnjih i spoljašjih površina. Dobija se utisak da lebdi iznad jezera Valen. Ovaj efekat je pojačan upotrebom velikih kliznih vrata, visokih kao i prostorije unutar kuće. Predivna planinska panorama omogućava vlasnicima pravo uživanje i odmor, naročito u sutonu kada se sunčevi zraci prelamaju u vodi.Zadnja strana kuće je okrenuta privatnom putu i drumu koji prolazi pored nje, tako da na ovim fasadama takoreći nema otvora. Za fasade I podove u kući upotrebljeno je ariš drvo, koje je postavljeno horizontalno.
Ovakav pristup oblaganja fasada u potpunosti odgovara tradicionalnoj švajcarskoj okolini.
Alpsko grejanje
Stepenište s donjeg nivoa, u kome su smešteni garaža I još jedna spavaća soba koja se koristi kao gostinska ili radna soba, direktno vodi u dnevni voravak, trpezariju I spavaći proctor vlasnika.Na gornjem nivou se nalaze prostran dnevni boravak koga od trpezarije I kuhinje deli centralni kamin. Vlasnici smatraju da kamin, potpomognut solarnim grejanjem, pruža sasvim ugodnu temperaturu u ovoj unutrašnjoj površini u kojoj ne postoje pregrade. Kada se ovome dodaju krovni fotonaponski paneli i peć u dnevnoj sobi, onda je grejanje optimalno. Mada je ovaj deo istočne Švajcarske, u blizini Lihtenštajna, dovoljno osunčan tokom cele godine, staklene površine na kući imaju maksimalna izolativna svojstva. Tokom tri zimske nedelje na kuću se, sa obližnje planine Kurfiršten, spuštaju gusti oblaci. „To je za nas veliko i zanimljivo iskustvo,“ tvrdi bračni par Pfiffner. Nije ni čudo da je ova kuća u Untertercenu nominovana za švajcarsku nagradu Lignum 09 koja će biti dodeljena 5.maja!


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003