Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LJUBAVNO GNEZDO 17. 10. 2009.
Naći eleganatan, udoban i praktičan stan u pariskom sedamnaestom kvartu, izuzetno je teško. Ovaj kvart se nalazi između najskupljeg i prilično mirnog 16.kvarta i samog centra grada-Trijumfalne kapije. Nešto kao što je Vračar za Beograd; naravno elegantniji i skuplji.
Ali, ko traži-taj i nađe. Tako je mlada srpsko-francuska porodica Gorane Garevski imala sreću da se smesti u ovom kvartu na prvom spratu jedne stare i izuzetno dobro očuvane zgrade. U Francuskoj se prilikom kupovine, pored ostalih prednosti, ističe i lepota i održanost fasada. Tako ova zgrada, prijatna na oko, potvrđuje da se nalazite u otmenom kraju. Činjenica da je u ovom prostoru bio jedan arhitektonski biro, što podrazumeva galeriju i neuobičajeni gabarit, omogućila je arhitekti da u njega komotno smesti četvoročlanu porodicu. Zahvaljujući tome što se stan proteže od ulice prema dvorištu koje je, za divno čudo, prostrano i prepuno zelenila, ceo ovaj stan deluje kao manja kuća usred gustih zgrada Pariza. Bogata bašta se odlično vidi na Guglu!
Adaptaciju ovog stana od 110 kvadratnih metara izveo je arhitekta Toma Garevski, a Djeka Garevski je u velikoj meri osmislila enterijer. Adaptacija je trajala tri meeca.
Stan od 110 kvadratnih metara idealno je postavljen;ulazni deo je smešten u sredini, zajedno s gostinskim toaletom i hodnikom koji stan deli na prostore prema ulici i prema dvorištu. U prostoru prema ulici smešteni su veliki salon s kuhinjom, trpezarijom i galerijom; u onom prema dvorištu smešteno je kupatilo a nadalje dve spavaće sobe. Time je omogućen noćni mir, a dobija se utisak da ukućani žive daleko od Pariza. Iz obe pavaće sobe moguće je izaći na terasu-vrt koji se praktično nalazi na prvom spratu. Visina tavanice u javnom prostoru je pet metara tako da je galerija ne pritiska dnevni boravak u kome se šepure dve fotelje Filipa Starka, jedna srebrna, druga bež. Na sredini nizak stari drveni sto. Ceo stan je opelemnjen slikama srpskih umetnika koji žive i rade u Parizu, a prijatelji su porodice Garevski: na samom ulazu Miloš Todorović iz svoje starije faze i Vlada Veličković iz vremena pre četrdesetak godina.Intimni deo stana, dve spavaće obe, okrenut je dvorištu koje se nalati u većem dvorištu! Naime, ceo blok zgrada je odvojen od drugih zahvaljujući svom mestu pri kraju ulice. Prema arhitektonskim projektima iz vremena s kraja XIX i početkom XX veka, svaka zgrada je sa unutrašnje strane imala dvorište s drvećem kako bi se vizuelno odelili prozori zgrada. Uglavnom su ta dvorišta mal, uska i tmurna. Međutim, ovo je veliko i prepuno zelenila i sunca. Terasa Goraninog stana je ukotvljena usred ovog zelenila tako da, kada se izađe na nju, ima se utisak da je ona ogromna i okružena starim visokim drvećem. Retko je nađi u Parizu ovako prostran prostror prepun zelenila. Mir, zasenčenost i udobnost tamo gde se uopšte ne očekuje.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003