Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Nema dima 11. 06. 2009.

Beograd zajedno sa svetom: 31.maja 2009 obeležen je u Beogradu Nacionalni dan bez duvanskog dima koji su organizovali Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Udruženje za javno zdravlje. Moto manifestacije bio je "100 odsto bez duvanskog dima", čime su organizatori želeli da upozore na sve opasnosti pušenja po zdravlje, ne samo uživalaca duvana, već i njihovog bliskog okruženja, pre svega dece.
Na Trgu Republike bili su postavljeni štandovi svih domova zdravlja s teritorije grada Beograda na kojima su građani mogli da se obaveste o štetnosti pušenja po zdravlje, kao i da dobiju informacije o načinima odvikavanja od ove opasne navike. Građani su anketirani i upozoravani da je korišćenje duvana prvi korak ka upotrebi drugih psihoaktivnih supstanci, a opasnosti pušenja po decu i mlade stavljene su u prvi plan.


Na brojnim štandovima u zamenu za cigarete mogli su se dobiti voće ili osvežavajući napici, a na velikim tablama prolaznici su mogli da ispišu svoje poruke ili da se izjasne o tome čime bi želeli da zamene svoju opsesiju cigaretama.
Skupu je prisustvovao i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji je poručio da bi bilo najbolje da se građani odazovu apelima Ministarstva i da pokušaju da prestanu da puše jer brojni naučni dokazi ukazuju na štetnosti pušenja po same pušače i njihovu okolinu. Ministar je, Milosavljević je najavio novo zaoštravanje propisa koji regulišu proizvodnju, reklamiranje i upotrebu duvana.

Ovu zanimljivu manifestaciju pratio je prigodan program u kome je pevač Oliver Njego poletno otpevao nekoliko pesama, uz pratnju harmonike profesora Nikole Rackova. Okupljeni su zadovoljno igrali i pljeskali u ritmu muzike tražeći bis. Kreator i učitelj Masaže Pređa Filipović doprineo je lepoj atmoferi prestavljenjem svog performansa ARS CORPUS VIVAENDI IN MUSICA. Bilo je to duhovno iskustvo masaže, baletskog plesa, muzike Albinonija, Baha, Mocarta uz baršunastu interpretaciju stihova Mike Antića.

Dejan Maksimović


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003