Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ULOGA NASLEĐA 29. 04. 2009.
VIII deo
Pitanje nasleđa je, takođe, važna stavka u razmatranju urođenih fizičkih slabosti, i predispozicija za određene bolesti. Ova činjenica može iznenaditi kritičare veštine kojom se ovde bavimo, jer oni upravo i tvrde da je određivanje nečijih slabosti u fizičkoj građi besmislica, baš zato što su te stvari, uglavnom, predeterminisane faktorom nasleđa.
U stvari, skorašnje statističke studije, preduzete od strane ljudi koji u astrologiju ne veruju, pokazale su da i samo nasleđe odgovara zvezdanim šemama.
Jednu takvu studiju uradio je Mišel Goklen (Gauquelin), naučnik i predavač na Sorboni, koji je svoja istraživanja preduzeo sa ciljem da opovrgne astrologiju, a završio pokušajem da je pridobije za »stvarnu nauku«. On je otkrio da postoji izražena tendencija rađanja dece u određenim kosmičkim uslovima, sličnim onim koji su vladali kod rođenja njihovih roditelja. Drugim rečima, planetne pozicije i aspekti, posebno u pogledu ascendenata, povoljne su za nasledne predispozicije očekivane kod dece koju rađaju određeni roditelji.

Golken je svoje zaključke bazirao na statističkim proračunima iz 30.000 natalnih horoskopa. Ipak je, nerado, prihvatio svedočanstvo svojih proučavanja, zbog njegovog , kako je on to nazvao »pseudoastrološkog ukusa«. Ostajući do kraja slepi nevernik, on je svoje rezltate nazvao »neobjašnjivim«
U Serafijalovom Novom astrološkom rečniku, naći ćemo da je teoriju o planetarnoj hereditarnosti lako dokazati izradom kombinovanog horoskopa svakog člana porodice, tako da će planete sa pozicijama u istim znacima biti iznete zajedno.»Tada se može videti da postoji uticaj dominantne grupe, nametnut od strane jednog znaka, više nego od drugih, i taj znak predstavlja tipski oblik kome porodica pripada.«
Kombinovani natalni horoskopi bi trebalo da uključe ascendenta, u svakom posebnom horoskopu, kao da je on uzlazna planeta u istom stepenu.
Za medicinskog astrologa interes se koncentriše posebno na prenatalnu epohu; poziciju Sunca i aspekte u odnosu na njega u natalnoj karti; i IV i X kuću.
Ako je Sunce pri rođenju u zemljanim ili vodenim znacima (Bik, Devica, Jarac; Rak, Škorpion, Ribe), ili ako postoji planetno težište na ovim znacima, faktori nasleđa su obično najjači na majčinoj strani.

Kada je natalno Sunce u vazdušnim ili vatrenim znacima (Blizanci, Vaga, Vodolija; Ovan, Lav, Strelac), ili su ovi istaknuti zbog naseljenosti planetama, nasleđene crte i tendencije su prevashodno sa očeve strane.
Kada se pozicija Sunca i Meseca nahodi u istom elementu pri rođenju, planete valadaoci znakova na vrhovima IV i X kuće, predstavljaju oca i majku, svakog ponaosob.
Prema nekim autorima, predispozicija za nasleđenu bolest je naznačena prisustvom Škorpiona na vrhu IV kuće pri rođenju. Kako bilo, nasleđene slabosti uljučuju aflikcije u odnosu na planete u fiksiranim znacima.
Dobro aspektovani Jupiter, u jednom od zemaljskih znakova pri rođenju, s druge strane, prema verovanju, znači telo sa dobrim poreklom, oslobođeno mrlja nasleđa. Isto važi i onda kada je vladar rođenja postavljen u sopstvenom triplicitetu, i ne nalazi se u aflikciji. U svojim dubljim implikacijama, planetarna hereditarnost sadrži i protivrečno pitanje reinkarnacije, predmet kome većina modernih astrologa poklanja mnogo prostora.
-nastaviće se-Copyright BONI Drenik d.o.o 2003