Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 GRADOVI BUDUĆNOSTI 10. 04. 2009.

Pre godinu dana francuski predsednik Nikola Sarkozi dao je zeleno svetlo urbanistima I arhitektima da urede Pariz kako bi, najzad, mogao da diše…
“Postoje kvartovi u Francuskoj u kojima je teže realizovati ambicije I snove…Želim da se država snažno angažuje na svim velikim urbanističkim projektima koji će ocrtati gradove budućnosti, gradove bez smoga I nasilja, gradove koji će okpljati ljude umesto da ih razdvajuju…”, izjavio je predsednik Sarkozi.
U tom smislu, arhitekta Vensan Kalebo, Belgijanac koji već duže vreme živi I radi u Parizu, uradio je “Anti-Smog” projekat, I smestio ga na kanalu Urk u devetnaestom kvartu severnog Pariza. Praktično je to javno predstavljanje poslednje generacije visoke tenologije na primeru stanovanja I urbanističkih saobraćajnica. uz upotrebu bilo koje obnovljene energije koja bi mogla da se bori protiv pariskog smoga(smog, eng.smoke+fog/dim+magla) sa svojom crvenkasto-plavkastom izmaglizom, koja je rezultat kondenzacije vode(u magli) u prašini I prisustva ozona u troposferi.
Kanal Sen Deni, kanal Urk, basen La Vilet predstavljaju mrežu kanala, dugu 130 kilometara u samom Parizu.Do sedamdesetih godina prošlog veka oni su imali funkciju rezervi pijaće vode za grad Pariz I rezervu vode za plovni kanal Sen Marten.U tom kruga snažno je carevala industrija I delatnost vezana za korišćenje tog plovnog puta. U današnjem post-industrijskom periodu, oni prestavljaju prostore za zabavu, rekreaciju I odmor s tematskim aktivnostima koji se odnose na kulturu voda(Paris Plage).
Anti Smog projekat arhitekte Vensana Kaleboa smešten je na ukrsnici ovih prostora I sastoji se od dve različite građevine s pozitivnim energetskim rezultatima. Drugim rečima, one proizvode više energije nego što im je potrebno za funkcionisanje.

Biljna haljina
Jedna građevina, nazvana “Sunčeva kapljica”, postavljena je preko samog kanala Urk. Grada bi bila podignuta uz upotrebu armiranog.
poliestera s čeličnim profilima. Cela njena spoljašnja opna sastavljena je od 250 panela plavkastog titanijum dioksida(Ti02) koji skupljaju sunčeve zrake I pretvaraju ih u energiju. Ispod ovog solarnog omotača koji “jede smog” nalazi se ogroman izložbeni prostor I sala za konferencije organizovane oko centralnog vrta I lagune. Zahvaljujući staklenim podovima čini se da cela konstrukcija levitira iznad kanal Urk.
“Sunčeva kapljica” takođe kaptiviše kišnicu koja se skuplja na zelenim krovnim površinama I koja se kasnije upotrbljava u samoj zgradi. Povezana je dvostrukim mostom s metalnim spojevima preko kanala s “Kulom vetrova”. To je spiralna struktura, visine 45 metara, u koju su ugrađene mašine za vetar.
kranima, I u njemu se nalaze lifotivi I stepeništa. Glavna osa kule pomera se prema jednom od kanala kako bi pratila jugozapadne vetrove. Preko kule je “prebačena ribarska mreža” napravljena od poliesterskih vlakana. U mrežu je ubačen vertikalni park.
Obzirom da se građevine nalaze na jednom od retkih uzvišica u Parizu, sa ovog namirisanog prostora pružaće se veličanstvena panorama na grad.Kula takođe može da se pretvori u Velib-biciklistički park ili parking za solarna vozila.
Anti-Smog porjekat arhitekte Vensana Kaleboa je, sa svojom primenjenom tehnologijom 21.veka, ekološki prototip arhitekture koji nudi interakciju između klimatskih, hemijskih, kinetičkih I socijalnih okruženja, sve u cilju da se u budućnosti redukuju zagađeni ekološki udari na urbane prostore.
J.K.
Perspektive: Philippe SteelsCopyright BONI Drenik d.o.o 2003