Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 MIRIS DRVETA 07. 02. 2009.
Vila “Lena” je studija porodične kuće finskog arhitekte Olavija Kaponena. Nalazi se u istočnom predgrađu glavnog grada Helsinkija, Espou i sazidana je od drveta, materijala koji se najviše upotrebljava za izgradnju na severu Evrope
Arhitekta Olavi Kaponen kaže: “Nacionalna Bioekološka arhitektura želi da inicira ljude da brinu o svojoj okolini, da je čuvaju a time i svoje zdravlje I svoj džep. Zato se zahteva promocija zakona nove stambene strukture, odnosno novog prilaza projektovanju. U jednom delu, to znači veću upotrebu prirodnih materijala, na prvom mestu drveta, ali I derivate prirodnih materijala koji su nastali uz upotrebu sistema sa smanjenim delovanjem na okolinu kao što je, na primer, krečnjak.”
Ovaj način upotrebio je finski arhitekta Olavi Kaponen prilikom zidanja svoje vile “Lene”.
Drvo je toplo. Mala količina drveta u nameštaju, na zidovima I krovovima, na prozorima, daje toplinu prostoru. Štaviše, temperature drveta je tako visoka da se ona u jednom prostoru može popeti I spustiti čak za dva stepena. Pošto struktura drveta diše a drveni materijali vezuju vlagu I uspostavljaju ravnotežu u prostoru, drvo igra izuzetnu ulogu u udobnosti, kvalitetu vazduha I energetskoj potrošnji.

“U projektovanju vile “Lena” upotrbio sam široku paletu drveta I varijaciju između lakog I teškog, uzanog I širokog. U tradicionalnoj drvenoj kući, lako drvo lepše izgleda na prozorima I vratima od teških greda. Krajem XIX veka ljudi su počeli da zidaju drvene kuće prekrivene detaljima koji su ličili na čipku, uz tešku grednu konstrukciju.” Slično preklapanje upotrebljavaju danas arhitekti u modernoj arhitekturi.

“Moja ideja je da unutrašnjost I vrt oko vile budu povezani s divljinom. Zato su svi zidovi, okrenuti prirodi, stakleni, dok su oni okrenuti susedima u potpunosti zatvoreni. Kuća se razvija oko unutrašnjeg vrta.”

Zahvaljujući arhitektima kao što je Olavi Kaponen, već se godinama grade kuće koje zadovoljavaju Bioekološki pristup izgradnje zgrada. Zato je njegov projekat “Lena” jedan od primera ekološke arhitekture.

Arhitektura I priroda su jedno
Struktura, staklo, drvo I vidljiva betonska ploča na kojoj leži kuća tako su ukomponovani da prostori u njoj nemaju “demarkacionu” liniju. Dnevni boravak, kuhinja, kupatila I sobe, sauna formiraju prostorni kontinuum zbog čega spoljnost I untrušnjost nemaju granicu između sebe. Jedine vizuelne pregrade jesu zavese ili slobodno stojećim predmeti: arhitektura I priroda su jedno!

“Želeo sam da se vila sastoji samo od jednog jedinog prostora povezanog sa okolinom. Unutrašnjost vile je obavijena oko vrtnog prostora bez jasnih granica, tako da je vrt je medijator između građevine I prirode. Između njih klizeće staklo. Prema susedima I ulici kuća je zatvorena.

Materijali su prirodni: unutrašnji zidovi I krovovi su prekriveni neobrađenom rezanom smrekom. Podovi su od poliranog betona oplemenjenog lomljenim staklom iz staklarske fabrike “Littala”. Grejanje je podno.
“Želeo sam da se materijal može omirisati, osetiti.” Spoljnji zidovi su obrađeni rezanom sibirskom tisom sa izolativnim premazom. Stakleni zidovi u sebi sadrže tri sloja stakla koji čuvaju toplotu jer su napunjeni gasom argon.” Mnoge komade nameštaja, čak I zanimljive kvake na vratima, dizajnirao je I uradio sam arhitekta. Ramovi za stakla su fabrički elementi koji su sečeni na licu mesta.
Sve okolno drveće zaštićeno je. Kuća se prostire na 220 kvadratnih metara I koštala je 320 000 evra.


Arhitekta Olavi Kaponen nedavno je postavljen za profesora u Umetničkom veću Finske. U okviru profesure, Kaponen putuje po svetu I drži predavanja o bioarhitekturi koja je danas jedan od najzanimljivijih pristupa projektovanju zgrada I za koji su zainteresovni mnoge poklonici zdravog života.

Jelena Kaličanin
Foto: Jussi Tiainen


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003