Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ZELENI KROVOVI U DOLINI KARMEL 25. 09. 2008.
Džonatan Feldman, arhitekta iz San Franciska, dobio je nagradu “Green Roof for Healthy Cities 2007” za dizajn zelenih krovova rezidencije podignute u Kalifornijskom gradu Karmel


Svetska organizacija Green Roof ovu nagradu je dodelila projektu Feldman za “prostran”, lak za održavanje, krov na kome su zasađene biljke, suvog kvaliteta koje mogu da prežive na tropskoj klimi.

Porodično imanje na kome je izgrađena kuća nalazi se u rezervatu Santa Lucija.
Smeštena na osam hektara zemlje kuća pomalo “vuče” na mediteranski stil.

Jer, vlasnici su želeli da kuća bude podignuta u razuđenom španskom stilu, da okolna priroda ostane netaknuta; želeli su kuću toplu, preplavljenu suncem, okruženu velikim prostorom u kome bi mogli da goste svoje mnogobrojne prijatelje.

Ali, ovakvo rešenje zahtevalo bi sečenje veoma velikog brojaokolnih stabala starih hrastova.

“Ponekad je najvažniji zadatak arhitekte da odvrati klijenta od zamisli da sagrade kuću u nekom, samo njima znanom, stilu,” kaže za Kuća stil Džonatan Feldman. Izgleda da je slučaj kuće u Karmel Veliju upravo bio takav. “Rešenje smo zajednički našli. Kuća je postavljena na useku podno veličanstvenih hrastova, ispred nje se nalaze strme livade sa otvorenom panoramom na tri strane sveta! Kuća, sa zelenim krovovima, podeljena je u nekoliko “paviljona”. Spasli smo hrastove i ugnjezdili kuću da ne štrči u netaknutoj prirodi.”

Podelom kuće na “paviljone”, ne samo da je uklonjen njen masivan izgled, već je omogućen, ono što je za vlasnike bio prioritet, svakom paviljonu nesmetan prodor svetlosti sa sve tri strane. Povrh svega, prostori između “paviljona” postali su upotrebljivi spoljni prostori!

Kuci se prilazi s gornje strane, s nivoa krova, naniže do u ulaza u centralni paviljon. Apartman domaćina zauzima poluodvojen paviljon na nešto višem nivou od zajedničkih prostorija. Gostinski deo se nalazi prekoputa zgrade i gleda na veliki kamin koji je duša dvorišta.

Prva stvar koju je podigao arhitekta Feldman bio je zid debeo izmedu 30 i 45 cm, kao glavnu vidljivu strukturu kuće. “Želeo sam da kuća deluje dramatično,” kaže arhitekta. Za fasadu je upotrebio široke daske peskirane krupnim zrnom kako bi dobio izrazitu zrnastu površinu. Čelični T profili, presvučeni cementnim malterom, podržavaju gazne površine (mnogobrojnih) stepenica i rukohvate jer: “Njihove forme je teško držati na mestu,” smatra Feldman. “Ovo nije skroman detalj. Treba vam mnogo upornosti da bi ovo izveli!”

U unutrašnjosti kuće arhitekta je upotrebio drvo I čeličnu konstrukciju dok je kamin urađen u “Corten” čeliku koji otporan na koroziju I koji se obično upotrebljava za izradu skulptura u slobodnom prostoru. Kuća je sagrađena na jednom nivou, ali su spavaće sobe dobile svoju privatnost tako što su smeštene na oba kraja zgrade, a ipak blizu glavnog dnevnog boravka. Kao centar kuće, kuhinja je dobila počasno mesto u niši zastakljenoj s tri strane, odakle puca pogled na planine Santa Lucije. Kao svi prostori u kuci I sobe imaju divan pogled na okolinu I dolinu.

Živi krov
Pored zajedničkih prostorija nalazi se « paviljon»-privatan studio. Smešten je iznad kuhinje s ulazom iz zadnjeg dvorišta. Arhitekta je upotrebio beton za otvorene potporne zidove, a velike površine prozora prekrioje specijalnim Low-E (Low-emittance) staklom sa svojim mikroskopski tananim, nevidljivim metalnim filmom. Na taj način maksimalno se koristi insolacija i smanjuje U-faktor..
Grejane je podno, štaviše insolacija između soba ne gubi ništa od snage jer su podovi napravljeni od izuzetno dobrog drveta.

Fasadne betonske zidove arhitekta Feldman je obložio tananom srebrnkastom teksturom imitacije drveta. Okrenutost kuće na jugoistok omogućilo je maksimalno uživanje u svetlosti, toploti I savršenoj panorami.

Na ravnim krovovim paviljona “živi” domaća trava I divlje cveće koji umanjuju, kada se prilazi, vizuelnu isturenost kuće. Žiri Američkog isnstituta arhitekata, koji je dodelio arhitekti Džonatanu Feldmanu nagradu “Green Roof Award 007”, dao je svoj sud: jednostavnost I skromnost u neskromnom svetu kuće koja je svojim oblikom izuzetno uspešan spoj okoline I arhitekture.

Ovaj “ekstenzivan” zeleni krov, lak za održavanje krov zasađen je biljkama suve tolerancije koje mogu da rastu u kišnim predelima.

Jelena Kaličanin
Foto: Paul Dyer


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003