Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ŠKART 12. 12. 2007.
„U Klubu-knjižari-galeriji „Glasnik“ nedavno je održana izložba grupe „Škart

Dvočlana grupa „Škart“, kao značajan činilac na našoj vizuelnoj sceni, svoje stvaralaštvo, na specifičan način, jednim delom zasniva na spajanju tzv. likovne i primenjene umetnosti. Značajno je i njihovo bavljenje grafičkim dizajnom. Na izložbi će biti prikazani radovi koji se bave ovom oblašću.

Izložba predstavlja novije proizvode dizajnerske radionice „Škart". Reč je o radovima koji su nastali u uslovima sasvim udaljenim od velike dizajnerske produkcije, inače neodvojivog dela celine, odnosno koncepta njihovih umetničkih projekata. Na ovaj način kocipirani projekti ne prepoznaju odrednice koje definišu „elitnu“ ili „popularnu“ umetnost, ali isto tako ne prepoznaju ni definicije koje se tiču umetničkog medija, kao što su objekat, grafički dizajn ili performans.

Može li grafički dizajn nastati ukrštanjem zanata (od tekstilnog do limarskog), predmetnog oblikovanja (od arhitektonskog do koreografskog) sa društvenom odgovornošću (od aktivizma do novizma)?

Grupa „Škart" je nastala 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Rad u grupi je baziran na konstantnom produktivnom sukobu naoružanom grafičkim i produkt dizajnom, izdavaštvom, poezijom, performansom, muzikom.

Pored umetničkog rada, oni su autori dizajna mnogobrojnih časopisa i knjiga (preko 300), vizuelnog identiteta različitih festivala, kulturnih centara, pozorišta, medijskih kuća i aktivističkih grupa, kao i samostalne eksperimentalne dizajnerske produkcije.

Svoj rad grupa je prezentovala na univerzitetima, izložbama i akcijama u Evropi, Americi i Aziji.

Dejan MaksimovićCopyright BONI Drenik d.o.o 2003