Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 I NA NEBU I NA ZEMLJI 26. 11. 2007.
Duboko u najdubljoj šumi Južne Afrike, okružena sa „pet veličanstvenih“-slon, lav, nilski konj bufalo i lepoard-smestila se brvnara „Ulusaba“, vlasništvo biznismena, slavnog avanturiste, osvajača zemlje, mora i neba, Engleza Ser Ričarda BransonaKada je američki glumac Vil Smit sleteo na usku aerodromsku traku zagnjurenu u afrički buš, odmah je potražio Karla, glavnog rendžera, nestrpljivo zahtevajući da smesta krenu u safari akciju. Pripremivši se za hitan polazak, Karl se uopšte nije iznenadio kada je otkrio da se jedan od Smitovih nabildovanih momaka iz obezbeđenja sakrio ispod sedišta velikog džipa! Biti snagator u Los Anđelesu ništa ne znači kada se nađete oči u oči s prirodom! I to kakavom! Čak su i plemena Šangan ratnika, čiji su cilj bile granitne stene, strahovali od ovog mesta i dali mu ime Ulusaba što znači „mesto malog straha“.

Ričard Branson naravno nije hajao za ove priče. Jer, on je momak koji je već sa šesnaest godina rešio da škola nije za njega i da su pred njim neslućene avanture. „Hoću da Virdžin bude poznat u svetu koliko i Koka-Kola“, obećao je sam sebi. Četrdeset godina kasnije, Virdžin brend je postao gigant koji u nedrima nosi 350 različitih kompanija, od Virdžin Cole do Virdžin Votke! Bransonov nepogrešiv njuh davno je namirisao nepoznatu grupu Sex Pistols i pevače Polu Abdul, Fila Kolinsa, Pitera Gabrijela, Dženet Džekson i grupu Roling Stouns i producirao njihov proboj na zahtevno muzičko tržište. Godine 1985. dobio je nagradu za prelazak Atlantika brodom na paru, 1987. preleteo Atlantik u najvećem balonu na svetu. Let balonom koji je izveo 1991., od Japana, preko Pacifika i Arktrika, smatra se najbržim do danas.

Na zemlji je takođe neustrašiv istraživač najneobičnijih kutaka. Tako je, tumarajući po najzabačenijim ćoškovima planete, otkrio Ulusabu i kupio je 1999.godine. Dizajneri koji su projektovali vilu na njegovom privatnom ostrvu Neker na Bahamima i ovde su uradili odličan posao.

Zov safarija
Ulusaba se nalazi na vrhu granitnih stena i sastoji od dve brvnare: Safari i Rok Lodža. Na visini od 150 metara, s pogledom u daljinu na planinu Drejkensberg, nalazi se Rok Lodž, dizajniran na „najvišem nivou“. Sobe su opremljene materijalima i bojama preuzetih iz kulture i zanatstva raznih afričkih plemana. Spiralno stepenište vodi do kupatila čiji je jedan zid potpuno u staklu. Eh, zamislite sebe u toj kadi...

Safari Lodž leži na obali suvog korita reke Mabrak. Sve sobe u Safari Lodžu uređene su u rustičnom stilu. Sobe su napravljene od tikovine a podovi prekriveni afričkim ponjavama. Velike fotelje su presvučene kožom. Prostrane krevete, prekrivene tananom mrežom za komarce, napravile su domaće zanatlije od buša, domaće vrste drveta. Na zidovima su fotografije „pet veličanstvenih“. Pogled iz kade u tamno zelenilo i poneku gromadu od životnje je zaista uzbudljiv. Kako je korito reke Mabrak dobro utabana staza do obližnjeg pojila, to gost može sa svoje terase da uživa u najbližem dodiru s lavom, slonovima ili leopardima koji svakodnevno dolaze na „čašicu vode“. Izgleda da je glumica Salma Hajek jedna od njih jer često u Safari Lodž dovodi celu svoju familiju! Da gost ne bi smetao životinjama dok su na pojilu, neke od soba su povezane sa mostom napravljenim od konopca. Svako jutro u 5 sati babuni počinju svoju zabavu: skičanje, kričanje, skaknje na krov iznad glave gosta, penjanje na terasu. Ukoliko gost ne zaključa vrata, može se desiti da njegova odeća uskoro bude izložena na obližnjem drvetu!

Upravo je Ričard Branson i želeo da gost koji je došao na safari nema ni jednog trenutka mira. Želeo je da njegov adrenalin raste u svakom trenutku. Želeo je da, kao i on, gost ispituje snagu svoje neiscrpne energije. Na primer, Branson se oprobao na raznovrsnim poljima. Pored važnih poslova kao što je osnivanje avio kompanija, okušao se na televiziji i filmu. Za vreme emisije „Uživo iz vaše kuće“, 2006.godine, gurnuo je sve svoje obučene goste u bazen! Branson je veliki obožavalac tv serije „Zvezdane staze“ pa je svoj nov svemirski brod nazvao VSS Entreprize. Igrao je samog sebe u tv serijama „Prijatelji“, „Čuvari plaže“ i „Mućke“. U reality show-u bio je milioner-buntovnik. Pojavio se u filmu „Put oko sveta za 80 dana“ i „Povratak supermena“. Najzad, bio je i statista: putnik koji prolazi kroz aerodromsko obezbeđenje u poslednjem filmu Džemsa Bonda „Kazino Rojal“. Godine 2004. osnovao je Virgin Galactic koji će voditi ljubitelje širokog neba u suborbitalni svemir!

Ser Branson
Iduće godine u mestu Kiruni na krajnjen severu Švedske, u blizini „Ledenog Hotela“ u kome je sniman film o Džemsu Bondu „Umri drugi put“, biće izgrađen Virgin kosmodrom. Prvi putnici poleteće 2011.godine KROZ Auroru Borealis! Biće to let u srcu svetlosti najneverovatnijih boja koje je ikad iznedrila priroda. Prodaja karata počinje početkom 2009.godine; dotle imate vremena da prikupite 200 000 dolara za jednu kartu! Branson se, zajedno s bivšim podpredsednikom Sjedinjenih Američkih država Al Gorom, zalaže za smanjenje globalnog zagrevanja i zagovara pojevtinjenje benzina za automobil. Početkom ove godine objavio je konkurs za najbolje rešenje o smanjenju efekta staklene bašte. Nagrada: 25 miliona dolara!

Za vreme vlade Margaret Tačer dobio je mesto u Domu Lordova kao „Litter Tzar“-a njegov zadatak je bio da „Britaniju održava čistom“! Godine 1999. engleska kraljica Elizabeta II anoblirala ga je kao jednog od najuspešnijih preduzetnika ove zemlje, a 2002. bio je 85. na listi od 100 najvećih Britanaca.

Samo je takav karakter kao Ričardov mogao da ponudi gostu Ulusabe ono najuzbudljivije: doživljaj upoznavanja prirode u svom iskonskom ruhu. Iako nije lako posmatrati kilometre savane, s hladnom bocom piva u ruci i dvogledom na očima, ogrnuti ćebetom, na ovim prostorima nema većeg izazova od čekanja, u rano jutro, na „suočavanje“ s „petoricom veličanstvenih“.

A kada sunce zađe, afrički veliko i crveno, temperatura se dramatično spušta, a vazduh seče kao žilet. Nilski konji, koji su ceo dan proveli pod vodom štiteći svoju nežnu kožu od moćnog sunca, kreću na pojilo. Leopard se igra u visokoj travi nedaleko od terase Lodža. Zamislite sebe kako sedite na terasi u svojoj ležaljci i ponašate se kao Ser Ričard Branson koji je Ulusabu projektovao prema svojoj slici: hrabro, neustrašivo, oslobođeni straha od bilo koga i čega kako bi mogli da uživate u izazovu koju vam pruža priroda planete Zemlje!Ser Ričard Branson, oženjen sa Džoan Templton sa kojom ima sina Sama, tvrdi: “Ukoliko su moji službenici srećni i kupci su srećni, odna su i moji akcionari srećni!“ Shodno tome, kada je dobio proces protiv Britiš Ervejsa, sumu od 2 miliona funti podelio je svojim službenicima!


Teri Pračet je, u svojoj knjizi „Krila“, upotrebio njegovu ličnost da opiše unuka Ričarda


Njegovo bogatstvo se procenjuje na 8 milijardi dolara.

Igra fudbal i kriket..


Faktor Branson definitvno se dopada slavnima. Bilo da kupuju u njegovom Mega Virdžinu raznu muziku, bilo da lete njegovim avionima...

Ulusaba je sama po sebi zvezda i ne morate da budete na holivudskoj A listi da biste uživali u glamuru i avanturi južnoafričkog buša.

Aroma Boma Spa je tako koncipirana da se priča da čak ni njihovi terapeuti koji imaju ugovor na tri meseca ne žele da napuste ovo mesto!

Ulusaba je dobila nagradu od grupacije Conde nast Travel kao jedno od 10 najboljih odmarališta na Srednjem Istoku, u Africi i ostrvima Indijskog okeana!

Dejan Maksimović


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003